Prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise

Portii
10
Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise

Ingrediente

  • Blat
  • -8 oua
  • -8 linguri de zahar
  • -2 linguri ulei
  • -4 linguri faina
  • -10 linguri de mac macinat
  • -1 plic zahar vanilat
  • -praf de sare
  • -1 plic praf de copt
  • Crema :
  • -3 galbenusuri
  • -4 linguri zahar
  • -1 pastaie vanilie
  • -3 linguri faina
  • -500 ml lapte
  • -200 ml frisca lichida
  • -370 ml gem de caise
  • Glazura
  • -200 gr ciocolata neagra
  • -2 linguri de lapte
  • -50 gr unt
  • Sirop
  • -100 ml apa
  • -3 linguri de zahar

Mod de preparare

Blatul

Am folosit o tava de 30 x 35 cm pe care am tapetat-o cu hartie de copt.

Albusurile impreuna cu un praf de sare le-am batut pana au devenit spumoase. Am adaugat apoi zaharul si zaharul vanilat si am batut in continuare pana cand s-a topit tot zaharul.
Galbenusurile le-am batut putin cu o furculita.
In albusurile batute spuma tare, am pus galbenusurile.
Am incorporat bine galbenusurile in albus si apoi am pus uleiul, faina amestecata cu praful de copt si macul macinat, cu o lingura, nu toata cantitatea o data.
Omogenizam bine, amestecand de jos in sus usor.
Turnam in tava, nivelam si dam la cuptorul incins la 180 grade C, pentru 20-30 minute. Verificati blatul inainte de a opri cuptorul.
Lasam blatul sa se raceasca.

Crema
Galbenusurile le-am pus intr-o craticioara, impreuna cu zaharul si semintele de vanilie. Am amestecat in ele cu un tel si am adaugat pe rand faina si laptele, amestecand foarte bine. Trebuie sa fim atenti sa nu se faca cocoloase.
Punem vasul pe foc , la flacara mica si stam langa crema pana se leaga si se ingroasa ca o budinca.
Am racit crema rapid in apa rece. Se poate lasa sa se raceasca, daca nu va grabiti, dar trebuie acoperit vasul in care este.

Cand crema a fost rece bine, am batut in vasul unui mixer frisca si cu o lingura, am adaugat crema.
Am batut pana cand am avut o crema pufoasa.

Punem la frigider pana cand avem nevoie de ea.

Siropul:
Pe foc mic, am caramelizat zaharul si cand a avut o culoare galben aramie, am pus apa si am lasat sa fiarba pana cand s-a topit tot. Aici se pot adauga esente sau cafea.

Blatul l-am taiat in jumate si prima jumate am asezat-o pe un platou. Am insiropat cu jumate din sirop, apoi am intins gemul de caise si crema. Peste crema nivelata, punem cealalta parte de blat si insiropam cu siropul ramas.

Acum pregatim glazura.
Ciocolata se poate topi pe aburi sau in microunde, dar mie imi place sa o fac pe ochiul mic al plitei, la foc mic.
In vasul in care topesc ciocolata, pun 2 linguri de lapte si 50 gr unt si ciocolata rupta in bucati cat mai mici. Pe foc mic, amestec tot timpul pana se topeste, dureaza cam 2 minute.
Am turnat glazura calda peste blatul umplut si am nivelat cat mai uniform.
Am pus prajitura la rece si am asteptat, cu greu, sa se raceasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
2
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Bors cu loboda rosie, reteta de post
4
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Tort cu crema de vanilie si capsuni
Bucataras.RO

Tort cu crema de vanilie si capsuni

Reteta de la pandispan este marca Eric Lanlard, o reteta simpla si extraordinar de gustoasa!

Tort cu crema de vanilie si capsuni
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti