Prajitura cu foi cu miere, crema caramel si pasta de macese

Portii
18
Timp pregatire
25 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura cu foi cu miere, crema caramel si pasta de macese

Ingrediente

  • FOILE:
  • faina alba de grau 400 g.,
  • miere 150 g.,
  • zahar tos 150 g.,
  • zahar vanilinat 1 plic,
  • lapte 50 ml.,
  • amoniac 1 lingurita,
  • ou 1 bucata.
  • CREMA:
  • unt 250 g.,
  • faina alba de grau 50 g.,
  • lapte condensat cu aroma de caramel 400 ml.,
  • zahar vanilinat 1 plic.
  • Pasta de macese 1 borcan cca. 400 ml.
  • PENTRU GLAZURA:
  • Cuvertura de ciocolata neagra sau ciocolata neagra Poiana 200 g.

Mod de preparare

Intr-un vas se amesteca mierea, zaharul tos, zaharul vanilinat, untul, oul intreg, laptele si amoniacul si se pun la foc mic, nu direct pe flacara, pana cand incepe sa fiarba compozitia, se umfla si isi dubleaza compozitia. apoi se ia de pe foc imediat si se adauga faina toata deodata, amestecand energic, cu telul in forma de para, pana se incorporeaza bine toate ingredientele. Se lasa sa se raceasca, apoi se imparte in 4 bucati, din care se intind foi, care se coc pe fundul tavii, la foc mic, cca. 10 minute.
Pentru crema, faina se dilueaza cu 100 ml. lapte condensat, pana se omogenizeaza. Restul de lapte se pune la fiert . Dupa primul clocot se adauga faina diluata cu lapte, in suvoi subtire, amestecandu-se continuu pana se ingroase ca si o smantana. Se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si zaharul vanilinat, amestecandu-se continuu pana se raceste. Apoi se adauga untul moale si se amesteca pana se omogenizeaza, crema. Crema se lasa la racorit acoperita cu folie alimentar pentru a nu se face o crusta deasupra.
A doua zi se trece la montarea prajiturii, prima foaie, un strat de crema, a doua foaie, pasta de macese, a treia foaie un strat de crema, a patra foaie, glazura de ciocolata.
Pentru glazura, se pune cuvertura sau ciocolata rupta bucatale intr-un vas micut, la Bain-Marie, mai specific un vas cu apa rece se pune la fiert la foc mediu, peste care se pune vasul cu ciocolata la topit. Se amesteca usor, ca sa se topeasca ciocolata uniform. O precizare, pentru cuvertura de ciocolata de la LIDL, nu aveti nevoie de niciun adaos de grasime, in schimb pentru ciocolata, se pune 1 lingura de ulei ( vegetal: de floarea soarelui, rapita sau cocos!). Glazura de ciocolata se lasa la racorit si apoi se intinde cu ajutorul unei pensule, uniform pe toata suprafata prajiturii.
Prajitura se lasa la rece, pana a doua sau chiar a treia zi. Se portioneaza, dupa ce a fost lasata un pic in aerul cald din bucatarie, astfel, riscati cum am patit eu sa crape glazura in momentul felierii! Spor si pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
1
Carte de bucate

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa

Este un amestec delicios de legume, printre care vinete, dovlecei, ardei, roșii, ceapă și condimente, gătite împreună...

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ceafa de porc la cuptor
3
Prajitura turnata cu branza si visine
4
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
5
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Parteneri
Ciulama de pui cu dovlecel
Bucataras.RO

Ciulama de pui cu dovlecel

Am mancat odata la un restaurant si mi s-a parut foarte interesant, asa ca azi am pregatit si eu si e foarte buna!

Ciulama de pui cu dovlecel
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate