Prajitura cu Crema de Lapte (aka Prajitura Complexa)

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu Crema de Lapte (aka Prajitura Complexa)

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 250 grame zahar
  • 100 grame apa
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita bicarbonat stins cu otet
  • faina cat cuprinde
  • Pentru crema:
  • 1 1/2 l lapte
  • 300 g zahar (o cana si jumatate)
  • 2 galbenusuri
  • 1 pachet unt
  • 5 linguri faina (cu varf)
  • esenta de vanilie
  • zahar vanilat

Mod de preparare

Foile:
100 g zahar se ard (caramelul se fierbe cam 2 min). 100 g apa se fierb. Cand apa incepe sa fiarba, se toarna peste zaharul caramelizat (se "stinge" zaharul ars). Atat zaharul, cat si apa trebuie sa fie fierbinti cand se amesteca si se tin inca vreo 30 de secunde - 1 minut pe foc pana se omogenizeaza lichidul obtinut. Se dau apoi la racit.

Separat se pun 150g zahar, 2 galbenusuri, 3 linguri ulei, 1 lingurita bicarbonat stins cu otet. Se amesteca si se pun peste zaharul ars si se mai fierb 5 min. Se da compozitia la racit.

Apoi, cand compozitia este calduta, se adauga faina facand un aluat potrivit de tare (in functie de tipul de faina si de marimea galbenusurilor, pot intra cam 300 - 400 g de faina; cantitatea trebuie ajustata in asa fel incat sa obtineti un aluat solid, nu ca o pasta lichida).

Se imparte aluatul in 3 foi care se coc pe spatele tavii. Eu le coc cam 10-12 minute la 160 de grade, dar verificati totusi din cand in cand, pentru a va asigura ca nu se ard. Dupa ce s-au copt, se rastoarna cu fundul in sus pe o tava si se dezlipeste folia de aluminiu (sau hartia de copt) de pe ele cat inca sunt fierbinti.

Se dau deoparte pana cand se termina toate de copt si se face crema.

Crema:
Intr-un vas se amesteca 300 g lapte cu faina si galbenusurile. Restul de lapte (1200 g) se pune la fiert cu zaharul, peste care se pune compozitia din vas si untul si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema. Crema scade cam la 2/3 din volumul initial.

Caldutza se pune intre foi, care trebuie asezate in tava pe fundul careia au fost coapte.

Cat se raceste crema, se bat albusurile cu o cana de zahar. Bezeaua se pune deasupra foilor din tava, dupa care se mai da 8 min la cuptor. Se lasa cateva ore (eu o las peste noapte) inainte de a fi taiata.
Mentiuni:
- foile au o consistenta ciudata, asa ca necesita intinse direct pe tava in mare masura
- dupa ce stau in cuptor trebuie luate de pe tava cat sunt fierbinti, ca daca se intarzie chiar si 1 min se sfarama
- ideal e sa fie coapte pe folie de aluminiu.
- Tava in care fac eu reteta asta are dimensiunile: 34x22 cm

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Mini-tarte cu ciuperci si branzica Miez de lapte
Bucataras.RO

Mini-tarte cu ciuperci si branzica Miez de lapte

Pregatite cu mare drag pentru o gustare delicioasa...va invit sa degustati :)

Mini-tarte cu ciuperci si branzica Miez de lapte
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti