Prajitura cu Crema de Lapte (aka Prajitura Complexa)

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu Crema de Lapte (aka Prajitura Complexa)

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 250 grame zahar
  • 100 grame apa
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita bicarbonat stins cu otet
  • faina cat cuprinde
  • Pentru crema:
  • 1 1/2 l lapte
  • 300 g zahar (o cana si jumatate)
  • 2 galbenusuri
  • 1 pachet unt
  • 5 linguri faina (cu varf)
  • esenta de vanilie
  • zahar vanilat

Mod de preparare

Foile:
100 g zahar se ard (caramelul se fierbe cam 2 min). 100 g apa se fierb. Cand apa incepe sa fiarba, se toarna peste zaharul caramelizat (se "stinge" zaharul ars). Atat zaharul, cat si apa trebuie sa fie fierbinti cand se amesteca si se tin inca vreo 30 de secunde - 1 minut pe foc pana se omogenizeaza lichidul obtinut. Se dau apoi la racit.

Separat se pun 150g zahar, 2 galbenusuri, 3 linguri ulei, 1 lingurita bicarbonat stins cu otet. Se amesteca si se pun peste zaharul ars si se mai fierb 5 min. Se da compozitia la racit.

Apoi, cand compozitia este calduta, se adauga faina facand un aluat potrivit de tare (in functie de tipul de faina si de marimea galbenusurilor, pot intra cam 300 - 400 g de faina; cantitatea trebuie ajustata in asa fel incat sa obtineti un aluat solid, nu ca o pasta lichida).

Se imparte aluatul in 3 foi care se coc pe spatele tavii. Eu le coc cam 10-12 minute la 160 de grade, dar verificati totusi din cand in cand, pentru a va asigura ca nu se ard. Dupa ce s-au copt, se rastoarna cu fundul in sus pe o tava si se dezlipeste folia de aluminiu (sau hartia de copt) de pe ele cat inca sunt fierbinti.

Se dau deoparte pana cand se termina toate de copt si se face crema.

Crema:
Intr-un vas se amesteca 300 g lapte cu faina si galbenusurile. Restul de lapte (1200 g) se pune la fiert cu zaharul, peste care se pune compozitia din vas si untul si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema. Crema scade cam la 2/3 din volumul initial.

Caldutza se pune intre foi, care trebuie asezate in tava pe fundul careia au fost coapte.

Cat se raceste crema, se bat albusurile cu o cana de zahar. Bezeaua se pune deasupra foilor din tava, dupa care se mai da 8 min la cuptor. Se lasa cateva ore (eu o las peste noapte) inainte de a fi taiata.
Mentiuni:
- foile au o consistenta ciudata, asa ca necesita intinse direct pe tava in mare masura
- dupa ce stau in cuptor trebuie luate de pe tava cat sunt fierbinti, ca daca se intarzie chiar si 1 min se sfarama
- ideal e sa fie coapte pe folie de aluminiu.
- Tava in care fac eu reteta asta are dimensiunile: 34x22 cm

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia