Prajitura cu Crema de Lapte (aka Prajitura Complexa)

Postat pe: 27-09-2010
(6)

Ingrediente

Pentru foi:
250 grame zahar
100 grame apa
2 galbenusuri
3 linguri ulei
1 lingurita bicarbonat stins cu otet
faina cat cuprinde
Pentru crema:
1 1/2 l lapte
300 g zahar (o cana si jumatate)
2 galbenusuri
1 pachet unt
5 linguri faina (cu varf)
esenta de vanilie
zahar vanilat

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

3h
Foile:
100 g zahar se ard (caramelul se fierbe cam 2 min). 100 g apa se fierb. Cand apa incepe sa fiarba, se toarna peste zaharul caramelizat (se "stinge" zaharul ars). Atat zaharul, cat si apa trebuie sa fie fierbinti cand se amesteca si se tin inca vreo 30 de secunde - 1 minut pe foc pana se omogenizeaza lichidul obtinut. Se dau apoi la racit.

Separat se pun 150g zahar, 2 galbenusuri, 3 linguri ulei, 1 lingurita bicarbonat stins cu otet. Se amesteca si se pun peste zaharul ars si se mai fierb 5 min. Se da compozitia la racit.

Apoi, cand compozitia este calduta, se adauga faina facand un aluat potrivit de tare (in functie de tipul de faina si de marimea galbenusurilor, pot intra cam 300 - 400 g de faina; cantitatea trebuie ajustata in asa fel incat sa obtineti un aluat solid, nu ca o pasta lichida).

Se imparte aluatul in 3 foi care se coc pe spatele tavii. Eu le coc cam 10-12 minute la 160 de grade, dar verificati totusi din cand in cand, pentru a va asigura ca nu se ard. Dupa ce s-au copt, se rastoarna cu fundul in sus pe o tava si se dezlipeste folia de aluminiu (sau hartia de copt) de pe ele cat inca sunt fierbinti.

Se dau deoparte pana cand se termina toate de copt si se face crema.

Crema:
Intr-un vas se amesteca 300 g lapte cu faina si galbenusurile. Restul de lapte (1200 g) se pune la fiert cu zaharul, peste care se pune compozitia din vas si untul si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema. Crema scade cam la 2/3 din volumul initial.

Caldutza se pune intre foi, care trebuie asezate in tava pe fundul careia au fost coapte.

Cat se raceste crema, se bat albusurile cu o cana de zahar. Bezeaua se pune deasupra foilor din tava, dupa care se mai da 8 min la cuptor. Se lasa cateva ore (eu o las peste noapte) inainte de a fi taiata.
Mentiuni:
- foile au o consistenta ciudata, asa ca necesita intinse direct pe tava in mare masura
- dupa ce stau in cuptor trebuie luate de pe tava cat sunt fierbinti, ca daca se intarzie chiar si 1 min se sfarama
- ideal e sa fie coapte pe folie de aluminiu.
- Tava in care fac eu reteta asta are dimensiunile: 34x22 cm
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Prajitura cu Crema de Lapte (aka Prajitura Complexa)" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

dotzya
•  09.12.2014 14:16:40

(Y)

victoriatarsen
•  01.06.2013 07:50:49

Sigur o voi incerca !

lionking09
•  02.04.2012 17:14:40

aka inseamna: cunoscut si sub numele de..

elena.elena
•  21.09.2009 09:15:03

As vrea si eu sa stiu ce inseamna "aka"?! Preajitura e yammy...

cercelarum
•  20.09.2009 13:51:23

arata bine

lucia_bp
•  15.09.2009 13:07:19

O reteta de prajitura grozava !
Felicitari !

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Prajitura cu Crema de Lapte (aka Prajitura Complexa)