Prajitura cu Crema de Lapte (aka Prajitura Complexa)

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu Crema de Lapte (aka Prajitura Complexa)

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 250 grame zahar
  • 100 grame apa
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita bicarbonat stins cu otet
  • faina cat cuprinde
  • Pentru crema:
  • 1 1/2 l lapte
  • 300 g zahar (o cana si jumatate)
  • 2 galbenusuri
  • 1 pachet unt
  • 5 linguri faina (cu varf)
  • esenta de vanilie
  • zahar vanilat

Mod de preparare

Foile:
100 g zahar se ard (caramelul se fierbe cam 2 min). 100 g apa se fierb. Cand apa incepe sa fiarba, se toarna peste zaharul caramelizat (se "stinge" zaharul ars). Atat zaharul, cat si apa trebuie sa fie fierbinti cand se amesteca si se tin inca vreo 30 de secunde - 1 minut pe foc pana se omogenizeaza lichidul obtinut. Se dau apoi la racit.

Separat se pun 150g zahar, 2 galbenusuri, 3 linguri ulei, 1 lingurita bicarbonat stins cu otet. Se amesteca si se pun peste zaharul ars si se mai fierb 5 min. Se da compozitia la racit.

Apoi, cand compozitia este calduta, se adauga faina facand un aluat potrivit de tare (in functie de tipul de faina si de marimea galbenusurilor, pot intra cam 300 - 400 g de faina; cantitatea trebuie ajustata in asa fel incat sa obtineti un aluat solid, nu ca o pasta lichida).

Se imparte aluatul in 3 foi care se coc pe spatele tavii. Eu le coc cam 10-12 minute la 160 de grade, dar verificati totusi din cand in cand, pentru a va asigura ca nu se ard. Dupa ce s-au copt, se rastoarna cu fundul in sus pe o tava si se dezlipeste folia de aluminiu (sau hartia de copt) de pe ele cat inca sunt fierbinti.

Se dau deoparte pana cand se termina toate de copt si se face crema.

Crema:
Intr-un vas se amesteca 300 g lapte cu faina si galbenusurile. Restul de lapte (1200 g) se pune la fiert cu zaharul, peste care se pune compozitia din vas si untul si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema. Crema scade cam la 2/3 din volumul initial.

Caldutza se pune intre foi, care trebuie asezate in tava pe fundul careia au fost coapte.

Cat se raceste crema, se bat albusurile cu o cana de zahar. Bezeaua se pune deasupra foilor din tava, dupa care se mai da 8 min la cuptor. Se lasa cateva ore (eu o las peste noapte) inainte de a fi taiata.
Mentiuni:
- foile au o consistenta ciudata, asa ca necesita intinse direct pe tava in mare masura
- dupa ce stau in cuptor trebuie luate de pe tava cat sunt fierbinti, ca daca se intarzie chiar si 1 min se sfarama
- ideal e sa fie coapte pe folie de aluminiu.
- Tava in care fac eu reteta asta are dimensiunile: 34x22 cm

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Gogosi a la Sidy
3
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Parteneri
Desert prajitura desteapta cu ciocolata
Bucataras.RO

Desert prajitura desteapta cu ciocolata

M-am inspirat de la Jamila, doar ca eu am adaugat frisca si binenteles niste zmeurica proaspat culeasa. Aragazul meu inca nu...

Desert prajitura desteapta cu ciocolata
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty