Prajitura Carpati

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura Carpati

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 4 oua
  • 1/2 cana zahar
  • 1 cana ulei
  • 1 cana lapte
  • 1 lgt sare
  • 1 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde
  • Crema:
  • 500 gr zahar
  • 13 lg faina
  • 2 l lapte
  • 1/2 lgt sare
  • 300 gr ciocolata amaruie
  • 400 gr unt de calitate
  • esenta de rom
  • nuca macinata pentru ornat

Mod de preparare

Foile: Intr-un bol se mixeaza ouale cu zaharul, pana se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga pe rand laptele, sarea si uleiul. La final se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Se obtine un aluat elastic si usor de manevrat. Din aceasta compozitie se vor coace 8 foi pe dosul tavii cuptorului.
Crema: Lapele impreuna cu sarea se pun la fiert. Separat, intr-o oala incapatoare se pune zaharul la caramelizat. Cand s-a topit tot zaharul, se pune faina amestecand continuu. Se toarna putin cate putin din laptele fierbinte, amestecand cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza tot laptele si crema se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga untul si ciocolata. Se amesteca pana la omogenizare. La final se pune esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.
Se ia o foaie care se asaza pe un platou si se unge cu crema. Se pune a doua foaie si se unge cu crema. Se continua pana se termina de pus toate foile. Va ramane crema si pentru uns deasupra.
Se inveleste in folie transparenta si se asaza greutate peste foi pentru a se lipi bine intre ele. Se pastreaza asa cel putin 3-4 ore. Se indeparteaza folia, se taie marginile apoi se taie fasii pe lungime, late de aproximativ 5-6 cm.
Se asaza fasia pe marginea unui dog, iar dogul la marginea mesei. Cu un cutit bine ascutit se taie fasia in diagonala, pe laterala, obtinandu-se 2 triunghiuri, pe lungime (vezi poze). Se procedeaza la fel cu toate fasiile.
Se unge cu crema partea alba a triunghiurilor apoi se lipesc intre ele, obtinandu-se astfel forma de Carpati.
Se unge cu crema pe deasupra si se presara nuca macinata, apoi se taie bucati late de cca 2-3 cm. Se servesc cu mare pofta.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat
Bucataras.RO

Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

Am plecat de la reteta Simonei https://www.bucataras.ro/retete/cozonac-fara-framantare-sau-cu-framantare-redusa-69694.html...

Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola