Prajitura `Caroline`

Complexitate
redusa
Prajitura `Caroline`

Ingrediente

  • 300 gr ponci
  • 1 pandispan de 1 cm grosime (copt in tava de 30 x 20)
  • 100 gr crema de ciocolata (sau gem picant-caise, salcam)
  • fondant de cacao (cantitate variabila in functie de cate bucati doriti sa faceti)
  • ganas de ciocolata (in locul fondantului)

Mod de preparare

Ponciul se prepara in felul urmator (asta in cazul in care nu il aveti deja gata facut in congelator). Margini de tort/dobos sau orice alte prajituri cu creme (marginile sant cazaturile de la prajituri obtinute in urma nivelarii lor) se amesteca cu putin gem de caise sau magiun sau un jeleu de salcam sau ce altceva doriti, circa 3-4 linguri dar asta depinde de cantitatea de margini pe care o aveti.

Se adauga cateva linguri de fructe confiate, nuca de cocos daca va place gustul si putina esenta de rom. In cazul in care nu aveti destula crema in cazaturi, se mai poate adauga putina ciocolata topita sau putin unt si cacao. Totul se pune intr-un castron si se framanta cu mana pana obtinem un amestec omogen si care se poate modela. Atentie, amestecul nu trebuie sa fie foarte moale pentru ca altfel nu isi va putea pastra forma pe care urmeaza sa o modelam.

Pandispanul se portioneaza in bucati de 2 cm pe 2 cm. Fiecare patratel de pandispan se unge cu un strat subtire de crema de ciocolata/cacao sau cu un strat subtire de gem (eu am folosit jeleu de salcam) apoi se ia cu lingurita din amestecul de ponci si se formeaza bilute care se aplica pe suprafata patratelelor de pandispan.

Cu ajutorul a trei degete (degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu) se incepe modelarea bilutei. Se prinde intre cele trei degete si prin presare usoara si tragere in sus se formeaza piramidele. In mod normal daca ponciul este destul de tare, pe piramidele formate trebuie sa raman urma degetelor (ca niste santuri) .

Se rasuceste putin de tot in sensul acelor de ceasornic. Daca amestecul de ponci este mai moale dar totusi isi mentine forma, santurile pot lipsi si atunci nici nu mai trebuie sa rasuciti piramida. (oare am explicat bine???

Dupa ce am terminat toate patratele de asamblat le punem la frigider sa se intareasca ponciul bine de tot. Intre timp fondantul se topeste pana la lichefiere la baia de abur si se amesteca cu cacao (1-2 linguri) . Se strecoara printr-o sita deasa si se pune intr-o cana care are un cioc (pentru a putea turna lichidul mai usor). In cazul in care nu aveti fondant si nu doriti sa il preparati se poate inlocui cu ganas de ciocolata neagra (lapte).

Ganasul se pregateste astfel ... 300 ciocolata amaruie sau de lapte dupa preferinta, 200 ml frisca lichida si 50 gr unt se pun toate intr-un vas si se pun la fiert. Cand laptele de frisca este fierbinte dar nu fierbe se ia de pe foc si se amesteca bine pana se topeste toata ciocolata. Apoi se trece printr-o sita fina ca sa scapam de eventualele cocoloase ramase, se pune intr-un recipient cu un cioc si asa cald se toarna peste prajiturile care le avem deja pregatite.

Inainte de a turna fondantul sau ganasul peste prajituri, ele se aranjeaza pe un gratar care este montat deasupra unei tavi pentru a putea recupera lichidul scurs.
Se decoreaza cu fulgi de cocos sau se face o avelina de ciocolata pe una din laturi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia