Prajitura `Caroline`

Complexitate
redusa
Prajitura `Caroline`

Ingrediente

  • 300 gr ponci
  • 1 pandispan de 1 cm grosime (copt in tava de 30 x 20)
  • 100 gr crema de ciocolata (sau gem picant-caise, salcam)
  • fondant de cacao (cantitate variabila in functie de cate bucati doriti sa faceti)
  • ganas de ciocolata (in locul fondantului)

Mod de preparare

Ponciul se prepara in felul urmator (asta in cazul in care nu il aveti deja gata facut in congelator). Margini de tort/dobos sau orice alte prajituri cu creme (marginile sant cazaturile de la prajituri obtinute in urma nivelarii lor) se amesteca cu putin gem de caise sau magiun sau un jeleu de salcam sau ce altceva doriti, circa 3-4 linguri dar asta depinde de cantitatea de margini pe care o aveti.

Se adauga cateva linguri de fructe confiate, nuca de cocos daca va place gustul si putina esenta de rom. In cazul in care nu aveti destula crema in cazaturi, se mai poate adauga putina ciocolata topita sau putin unt si cacao. Totul se pune intr-un castron si se framanta cu mana pana obtinem un amestec omogen si care se poate modela. Atentie, amestecul nu trebuie sa fie foarte moale pentru ca altfel nu isi va putea pastra forma pe care urmeaza sa o modelam.

Pandispanul se portioneaza in bucati de 2 cm pe 2 cm. Fiecare patratel de pandispan se unge cu un strat subtire de crema de ciocolata/cacao sau cu un strat subtire de gem (eu am folosit jeleu de salcam) apoi se ia cu lingurita din amestecul de ponci si se formeaza bilute care se aplica pe suprafata patratelelor de pandispan.

Cu ajutorul a trei degete (degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu) se incepe modelarea bilutei. Se prinde intre cele trei degete si prin presare usoara si tragere in sus se formeaza piramidele. In mod normal daca ponciul este destul de tare, pe piramidele formate trebuie sa raman urma degetelor (ca niste santuri) .

Se rasuceste putin de tot in sensul acelor de ceasornic. Daca amestecul de ponci este mai moale dar totusi isi mentine forma, santurile pot lipsi si atunci nici nu mai trebuie sa rasuciti piramida. (oare am explicat bine???

Dupa ce am terminat toate patratele de asamblat le punem la frigider sa se intareasca ponciul bine de tot. Intre timp fondantul se topeste pana la lichefiere la baia de abur si se amesteca cu cacao (1-2 linguri) . Se strecoara printr-o sita deasa si se pune intr-o cana care are un cioc (pentru a putea turna lichidul mai usor). In cazul in care nu aveti fondant si nu doriti sa il preparati se poate inlocui cu ganas de ciocolata neagra (lapte).

Ganasul se pregateste astfel ... 300 ciocolata amaruie sau de lapte dupa preferinta, 200 ml frisca lichida si 50 gr unt se pun toate intr-un vas si se pun la fiert. Cand laptele de frisca este fierbinte dar nu fierbe se ia de pe foc si se amesteca bine pana se topeste toata ciocolata. Apoi se trece printr-o sita fina ca sa scapam de eventualele cocoloase ramase, se pune intr-un recipient cu un cioc si asa cald se toarna peste prajiturile care le avem deja pregatite.

Inainte de a turna fondantul sau ganasul peste prajituri, ele se aranjeaza pe un gratar care este montat deasupra unei tavi pentru a putea recupera lichidul scurs.
Se decoreaza cu fulgi de cocos sau se face o avelina de ciocolata pe una din laturi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie