Prajitura `Bugata` (placinta cu gris)

Complexitate
redusa
Prajitura `Bugata` (placinta cu gris)

Ingrediente

  • 6 cesti de apa
  • 1 ceasca de gris
  • 1/2 ceasca amidon alimentar
  • 1 ceasca zahar
  • 1/4 ceasca stafide
  • coaja de lamaie si portocala (mai mult ca sa fie mai aromata)
  • 1/2 pachet de margarina
  • foi de placinta fillo
  • zahar pudra (pentru decor)
  • scortisoara (pentru decor)
  • 1/4 pachet margarina (pentru copt)
  • esenta de rom (optional)

Mod de preparare

Se pun pe foc apa si jumatate din zahar si se lasa sa dea in fiert, se adauga apoi coaja de lamaie si portocala. Imediat ce incepe sa fiarba se toarna in ploaie grisul si amidonul (amestecate). Se amesteca continuu sa nu se faca cocoloase.

Trebuie sa obtinem o crema de gris. Se adauga apoi restul de zahar, margarina (jumatate de pachet), se amesteca sa se omogenizeze dupa care se adauga si stafidele. Se lasa la racorit. Acuma, daca folositi, se poate adauga esenta de rom.

Se ia o tava, se stropeste putin cu ulei si se trece la pregatirea "blatului". Se pune prima foaie de fillo, se stropeste cu putin ulei (margarina) se pune deasupra a doua foaie, se repeta operatia de stropire. Se procedeaza la fel pana punem in tava 8 foi dupa care asezam crema de gris racorita si acoperim cu alte 8 foi pe care le punem tot una dupa alta si stropite cu ulei intre.

Se taie prajitura in patrate, se pune a doua cantitate de margarina printre linile formate din taiere si se da la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-a rumenit se scoate din cuptor, se pudreaza cu zahar praf si scortisoara.
Se serveste calduta sau rece .... este la fel de buna. Se mai poate proceda in felul urmator:

Varianta 1: Se amesteca zaharul cu scortisoara si apoi, fiecare bucata de placinta se taie transversal si se pudreaza cu amestecul de zahar/scortisoara, se lipesc la loc bucatile si se aseaza pe platou, caldura cremei va topi zaharul si va da o savoare aparte placintei

Varianta 2: Dupa ce se scoate din cuptor placinta si se raceste se insiropeaza cu un sirop preparat din 1 ceasca apa, 1/2 ceasca zahar, 1/2 ceasca miere, 2 lingurite de scortisoara, fierte timp de 5 minute ... (siropul trebuie sa fie rece si el)

Masura folosita de mine aici, este cana de 200 ml pe care nu am umplut-o pana sus (se vede in poze).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness
4
Dulciuri

Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness

Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness
Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
5
Mancaruri cu peste

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos