Placinta rulata cu mere si gutui

Portii
8
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
redusa
Placinta rulata cu mere si gutui

Ingrediente

  • Pentru foaie:
  • 500 g faina
  • 4 galbenusuri
  • 3-4 linguri zahar
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • 180 ml lapte putin caldut
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 2 pliculete cu zahar vanilinat
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Pentru umplutura:
  • 2 gutui
  • 4-5 mere potrivite
  • 150 g zahar
  • scortisoara
  • 1 ou pentru uns placinta

Mod de preparare


Pregatim aluatul pentru foaia de placinta astfel: punem ingredientele in vasul robotului de bucatarie sau in cuva masinii de paine, in ordinea bine stiuta, intai ingredientele lichide, apoi cele solide, ultima fiind drojdia uscata care nu trebuie sa intre in contact cu primele. Pornim programul de framantare si, cand este gata, lasam aluatul la dospit o ora, in loc caldut.
Daca dorim sa framantam aluatul manual, procedam in felul urmator: din 2-3 linguri de lapte caldut (nu fierbinte), 1 lingura zahar si drojdie; facem o maia pe care o lasam la dospit 15-20 minute. Apoi, punem maiaua in castron, peste restul de ingrediente si incepem sa framantam pana obtinem un aluat neted, putin lipicios. Lasam, de asemenea , la dospit, o ora.
Intre timp, pregatim umplutura. Merele si gutuile curatate si taiate cubulete se calesc cu zaharul, pana se inmoaie si se evapora zeama lasata, adaugam scortisoara si le lasam la racit.
Dupa ce aluatul este gata, se rastoarna pe blatul uns cu ulei si cu sucitorul intindem o foaie dreptunghiulara, groasa de 1-1,5 cm. Deasupra acesteia, asezam merele, lasand o margine libera, pe care o taiem in fasii. Rulam, cat se poate de strans.
Asezam placinta in tava tapetata cu hartie de copt si o mai lasam la crescut aproximativ 20-30 minute.
Dupa aceea, o ungem cu ou batut si introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 35-40 minute sau pana cand placinta capata o culoare aurie.
Rece, se pudreaza cu zahar pudra. Are un gust nemaipomenit, plin de arome imbietoare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia