Marlenka

Postat pe: 10-01-2017
(0)

Ingrediente

Ingrediente
Foi- pt 5 buc, coapte pe fundul tavii 24x36 cm
150 g zahar
150 g miere
100 g unt, taiat bucatele
2 oua
1 praf de sare
2 lingurite rase praf de copt
cca 600 g faina
Crema
750 ml smantana pentru frisca
300 g miere
300 g unt
9 oua
Altele
250 g nuca/alune prajite, macinate/maruntite
zahar pudra vanilat, dupa gust- optional ( dupa preferinta deoarece crema nu este foarte dulce)
Pentru decor
50 g ciocolata, optional

Mod de preparare

PREGĂTIRE

01h:30min

GĂTIRE

25min

PORȚII

20 portii
Preparare

Foi
Puneti intr-un vas zaharul cu mierea si incalziti foarte putin pe foc mic, doar cat sa se omogenizeze.
Dati deoparte si inglobati cu un tel untul taiat bucatele.
Adaugati ouale, sarea, praful de copt si bateti foarte bine pana la o compozitie cremoasa.
Puneti faina putin cate putin ( este posibil sa nu fie necesara toata cantitatea) pana obtineti un aluat neted si nelipicios, dar modelabil.
Framantati apoi aluatul, dar nu mai mult de 3-4 min, deoarece devine prea vartos.
Impartiti aluatul in 5 parti egale.
Intindeti intre doua foi de copt, din fiecare parte de aluat cate o foaie subtire, de marimea tavii folosite.
Indreptati marginile.
Transferati foaia de aluat in tava, cu foaia de copt cu tot.
Dati pe rand la cuptorul preancalzit pentru cca 3-5 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este copt si doar usor auriu.
Scoateti pe un gratar si indepartati imediat hartia de copt.
Lasati la racit.

• Daca va raman resturi de aluat de la indreptarea foilor, intindeti o foaie mai mica pe care o coaceti la fel ca si pe celelalte. Rece, o puteti sfarama si sa o presarati peste crema impreuna cu nuca/alunele.

Crema
Intr-o cratita cu fundul mai gros puneti smantana pentru frisca, mierea, untul si omogenizati cu un tel.
Adaugati ouale, amestecand bine dupa fiecare pana la incorporare.
Puneti apoi vasul pe foc mic sau la bain-marie si lasti pana se ingroasa crema, amestecand continuu.

• Atentie ! focul trebuie sa fie foarte mic, iar compozitia nu are voie sa inceapa sa fiarba pentru ca se branzeste.

Dati vasul deoparte, acoperiti cu o folie alimentara care sa vina in contact cu crema si lasati la racit.
Impartiti in 5 parti egale.

Asamblarea prajiturii
Asezati pe o tava o foaie coapta si acoperiti-o cu 1/5 parte din crema.
Presarati cu nuca macinata/tocata grosier ( alune), foaie sfaramata ( daca aveti) si dupa preferinta si gust, cu zahar pudra vanilat.
Continuati in acelasi mod: foaie, crema, nuca, foaie sfaramata, zahar pudra vanilat.
Peste ultima foaie, intindeti crema si presarati nuca/alune.
Optional, pentru decor, topiti ciocolata la bain- marie, puneti-o intr-un cornet/punga, taiati putin din varf si trasati linii oblice peste prajitura.
Dati la rece peste noapte sa se inmoaie foile.
Indreptati marginile prajiturii, taiati in patrate, apoi acestea in triunghiuri si serviti.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Marlenka" nu uita sa ii faci un review.

Observatii

Marlenka si-a castigat numele si faima in Cehia, desi se crede ca reteta provine din zone situate mai la est.

Marlenka este o prajitura cu foi si crema, in compozitia carora este miere.
Prajitura este un deliciu de care o sa va indragostiti la prima degustare.

Interesant la acesta prajitura este ca atat crema, cat si foile au aroma de caramel, iar dupa 1 zi aluatul foilor devine moale si mai umed.

Comentarii

Fi primul care lasa un comentariu

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Marlenka