Marlenka

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie
Marlenka

Ingrediente

  • Ingrediente
  • Foi- pt 5 buc, coapte pe fundul tavii 24x36 cm
  • -150 g zahar
  • -150 g miere
  • -100 g unt, taiat bucatele
  • -2 oua
  • -1 praf de sare
  • -2 lingurite rase praf de copt
  • -cca 600 g faina
  • Crema
  • -750 ml smantana pentru frisca
  • -300 g miere
  • -300 g unt
  • -9 oua
  • Altele
  • -250 g nuca/alune prajite, macinate/maruntite
  • -zahar pudra vanilat, dupa gust- optional ( dupa preferinta deoarece crema nu este foarte dulce)
  • Pentru decor
  • -50 g ciocolata, optional

Mod de preparare

Preparare

Foi
Puneti intr-un vas zaharul cu mierea si incalziti foarte putin pe foc mic, doar cat sa se omogenizeze.
Dati deoparte si inglobati cu un tel untul taiat bucatele.
Adaugati ouale, sarea, praful de copt si bateti foarte bine pana la o compozitie cremoasa.
Puneti faina putin cate putin ( este posibil sa nu fie necesara toata cantitatea) pana obtineti un aluat neted si nelipicios, dar modelabil.
Framantati apoi aluatul, dar nu mai mult de 3-4 min, deoarece devine prea vartos.
Impartiti aluatul in 5 parti egale.
Intindeti intre doua foi de copt, din fiecare parte de aluat cate o foaie subtire, de marimea tavii folosite.
Indreptati marginile.
Transferati foaia de aluat in tava, cu foaia de copt cu tot.
Dati pe rand la cuptorul preancalzit pentru cca 3-5 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este copt si doar usor auriu.
Scoateti pe un gratar si indepartati imediat hartia de copt.
Lasati la racit.

• Daca va raman resturi de aluat de la indreptarea foilor, intindeti o foaie mai mica pe care o coaceti la fel ca si pe celelalte. Rece, o puteti sfarama si sa o presarati peste crema impreuna cu nuca/alunele.

Crema
Intr-o cratita cu fundul mai gros puneti smantana pentru frisca, mierea, untul si omogenizati cu un tel.
Adaugati ouale, amestecand bine dupa fiecare pana la incorporare.
Puneti apoi vasul pe foc mic sau la bain-marie si lasti pana se ingroasa crema, amestecand continuu.

• Atentie ! focul trebuie sa fie foarte mic, iar compozitia nu are voie sa inceapa sa fiarba pentru ca se branzeste.

Dati vasul deoparte, acoperiti cu o folie alimentara care sa vina in contact cu crema si lasati la racit.
Impartiti in 5 parti egale.

Asamblarea prajiturii
Asezati pe o tava o foaie coapta si acoperiti-o cu 1/5 parte din crema.
Presarati cu nuca macinata/tocata grosier ( alune), foaie sfaramata ( daca aveti) si dupa preferinta si gust, cu zahar pudra vanilat.
Continuati in acelasi mod: foaie, crema, nuca, foaie sfaramata, zahar pudra vanilat.
Peste ultima foaie, intindeti crema si presarati nuca/alune.
Optional, pentru decor, topiti ciocolata la bain- marie, puneti-o intr-un cornet/punga, taiati putin din varf si trasati linii oblice peste prajitura.
Dati la rece peste noapte sa se inmoaie foile.
Indreptati marginile prajiturii, taiati in patrate, apoi acestea in triunghiuri si serviti.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia