Marlenka

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie
Marlenka

Ingrediente

  • Ingrediente
  • Foi- pt 5 buc, coapte pe fundul tavii 24x36 cm
  • -150 g zahar
  • -150 g miere
  • -100 g unt, taiat bucatele
  • -2 oua
  • -1 praf de sare
  • -2 lingurite rase praf de copt
  • -cca 600 g faina
  • Crema
  • -750 ml smantana pentru frisca
  • -300 g miere
  • -300 g unt
  • -9 oua
  • Altele
  • -250 g nuca/alune prajite, macinate/maruntite
  • -zahar pudra vanilat, dupa gust- optional ( dupa preferinta deoarece crema nu este foarte dulce)
  • Pentru decor
  • -50 g ciocolata, optional

Mod de preparare

Preparare

Foi
Puneti intr-un vas zaharul cu mierea si incalziti foarte putin pe foc mic, doar cat sa se omogenizeze.
Dati deoparte si inglobati cu un tel untul taiat bucatele.
Adaugati ouale, sarea, praful de copt si bateti foarte bine pana la o compozitie cremoasa.
Puneti faina putin cate putin ( este posibil sa nu fie necesara toata cantitatea) pana obtineti un aluat neted si nelipicios, dar modelabil.
Framantati apoi aluatul, dar nu mai mult de 3-4 min, deoarece devine prea vartos.
Impartiti aluatul in 5 parti egale.
Intindeti intre doua foi de copt, din fiecare parte de aluat cate o foaie subtire, de marimea tavii folosite.
Indreptati marginile.
Transferati foaia de aluat in tava, cu foaia de copt cu tot.
Dati pe rand la cuptorul preancalzit pentru cca 3-5 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este copt si doar usor auriu.
Scoateti pe un gratar si indepartati imediat hartia de copt.
Lasati la racit.

• Daca va raman resturi de aluat de la indreptarea foilor, intindeti o foaie mai mica pe care o coaceti la fel ca si pe celelalte. Rece, o puteti sfarama si sa o presarati peste crema impreuna cu nuca/alunele.

Crema
Intr-o cratita cu fundul mai gros puneti smantana pentru frisca, mierea, untul si omogenizati cu un tel.
Adaugati ouale, amestecand bine dupa fiecare pana la incorporare.
Puneti apoi vasul pe foc mic sau la bain-marie si lasti pana se ingroasa crema, amestecand continuu.

• Atentie ! focul trebuie sa fie foarte mic, iar compozitia nu are voie sa inceapa sa fiarba pentru ca se branzeste.

Dati vasul deoparte, acoperiti cu o folie alimentara care sa vina in contact cu crema si lasati la racit.
Impartiti in 5 parti egale.

Asamblarea prajiturii
Asezati pe o tava o foaie coapta si acoperiti-o cu 1/5 parte din crema.
Presarati cu nuca macinata/tocata grosier ( alune), foaie sfaramata ( daca aveti) si dupa preferinta si gust, cu zahar pudra vanilat.
Continuati in acelasi mod: foaie, crema, nuca, foaie sfaramata, zahar pudra vanilat.
Peste ultima foaie, intindeti crema si presarati nuca/alune.
Optional, pentru decor, topiti ciocolata la bain- marie, puneti-o intr-un cornet/punga, taiati putin din varf si trasati linii oblice peste prajitura.
Dati la rece peste noapte sa se inmoaie foile.
Indreptati marginile prajiturii, taiati in patrate, apoi acestea in triunghiuri si serviti.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.