Kulfi (cu Scortisoara)

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Kulfi (cu Scortisoara)

Ingrediente

  • - 2 l lapte integral
  • - 3 batoane de scortisoara
  • - 130 g zahar
  • Reteta originala foloseste cantitati ale ingredientelor necesare pentru 16 portii (eu am pregatit doar 4 portii)

Mod de preparare

- Laptele se pune la fiert (la foc mic) intr-o oala cu pereti dubli.
- Cand laptele ajunge aproape de temperatura de fierbere se reduce flacara si se adauga scortisoara.

- Se fierbe laptele la foc mic, amestecand continuu pana cantitatea de lapte scade la jumatate (va dura probabil aproximativ o ora ... timp in care trebuie sa amestecati usor, continuu cu ajutorul unei linguri din lemn pentru ca laptele sa nu se lipeasca de oala). Daca se fromeaza crusta (in cazul in care nu amestecati permanent), se amesteca cu lingura din lemn.
- Cand laptele a scazut suficient de mult (la aproximativ jumatate din cantitatea initiala) se adauga zaharul si se amesteca bine pentru a se dizolva. Compozitia se lasa sa fiarba inca 2-3 minute apoi se stinge focul, se pune oala deoparte si se lasa sa se raceasca.

- Cand laptele s-a racit complet se scoate scortisoara.
- Se toarna amestecul in forme de acadele, in forme speciale de kulfi, etc si se congeleaza peste noapte.

- Se scoate din frigider cu aproximativ 15 minute inainte de servire (daca folositi formele, puneti-le putin in apa calda pentru a putea scoate kulfi mai usor).
Kulfi / Qulfi este un desert popular in India. Seamana oarecum cu inghetata atat de iubita pe celelalte continente (insa aceasta din urma este mai cremoasa). Kulfi se prepara prin evaporarea laptelui aromatizat si indulcit prin gatire lenta si amestecare aproape continua (da, aveti nevoie de aproximativ o ora intreaga in care trebuie sa amestecati continuu in oala).

Amestecul este racit si apoi pus in diferite forme / vase (daca sunt folosite forme individuale din care servirea se face cu lingura, desertul trebuie scos din congelator cu aproximativ 10 - 15 minute inainte de a fi servit pentru a se topi putin).

In mod traditional, in India, Kulfi este vandut de vanzatori denumiti "kulfiwala" ce pastreaza desertul in forme inghetate asezate intr-o oala mare din lut numita "matka" plina cu gheata si sare. Adesea desertul este servit ”pe bat” (amintind parca si mai mult de inghetata) sau pe o frunza.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Spaghetti Cacio e Pepe
4
Paste

Spaghetti Cacio e Pepe

Spaghetti Cacio e Pepe
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos