Dobos

Postat pe: 27-09-2010
(2)

Ingrediente

Pentru foi:
280 gr zahar
12 galbenusuri
200 gr faina
albusurile batute spuma f f f tare
ptr crema:
400 gr unt
150-175 gr zahar praf
4 galbenusuri (puse pe rand)
75-85 gr cacao
vanilina
esenta de rom (dupa gust)
nutella (optional)

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

3h
Se freaca 280 gr zahar cu 12 galbenusuri, se adauga 200 gr. faina si la urma albusuriel batute spuma tare. Se coc pe dosul tavii foi subtiri. Tava se unge cu ulei. Din cantitatea aste ies (depinde de rabdarea fiecareia cit de subtire intinde aluatul) 8 -10 foi.

Crema:
unt 400 gr se amesteca cu 150 -175 gr zahar praf, apoi se pun 4 galbenusuri pe rind (aici eu uneori pun galbenusurile alte ori nu pun), cacao cam 75 gr-85 gr. vanilina pura si rom dupa gust iar la urma pentru a mai taia din gustul de unt eu mai pun nutella (tot dupa gust). Crema o fac la mixer. Imi pare rau ca nu va pot da cantitati mai exacte ptr crema dar nu m-am gindit nici odata sa masor cantitatile.

Dupa ce foile au fost coapte (pe masura ce se scot foile din cuptor se dau cu faina ptr ca sa nu se lipeasca una de alta cind se suprapun) se ung cu un strat nu gros dar nici subtire de crema, Foaia care este cea mai aratoasa se lasa deoparte pentru ca aia se va unge cu zahar ars (caramelizat). Pe o tava metalica unsa bine cu ulei se pune foaia si se unge cu zaharul caramelizat care se face in felul urmator: intr-o cratita se pune zaharul (150 sau ceva mai mult) si se da la foc pina se caramelizeaza( isi schimba culoarea in maro mai inchis, dar fiti atente sa nu se arda).

Apoi, asa fierbinte cum este se taorna peste foaie pusa pe tava metalica. Se lasa sa se raceasca si apoi cu un cutit infierbintat la flacara de la aragaz se portioneaza feliile. Nu se taie de tot foaie (doar se marcheaza) . Apoi se pune peste dobosul deja umplut si sa da la frigider.

Se lasa putina crema pentru a decora tortul pe dinafara si marginile tortului se vor taia pentru a-i da o fata frumoasa prajiturii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Dobos" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pupi
•  27.08.2010 23:17:40

Multumesc mult

cameliastefania
•  27.08.2010 18:52:38

Arata excelent!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Dobos