Dobos

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Dobos

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 280 gr zahar
  • 12 galbenusuri
  • 200 gr faina
  • albusurile batute spuma f f f tare
  • ptr crema:
  • 400 gr unt
  • 150-175 gr zahar praf
  • 4 galbenusuri (puse pe rand)
  • 75-85 gr cacao
  • vanilina
  • esenta de rom (dupa gust)
  • nutella (optional)

Mod de preparare

Se freaca 280 gr zahar cu 12 galbenusuri, se adauga 200 gr. faina si la urma albusuriel batute spuma tare. Se coc pe dosul tavii foi subtiri. Tava se unge cu ulei. Din cantitatea aste ies (depinde de rabdarea fiecareia cit de subtire intinde aluatul) 8 -10 foi.

Crema:
unt 400 gr se amesteca cu 150 -175 gr zahar praf, apoi se pun 4 galbenusuri pe rind (aici eu uneori pun galbenusurile alte ori nu pun), cacao cam 75 gr-85 gr. vanilina pura si rom dupa gust iar la urma pentru a mai taia din gustul de unt eu mai pun nutella (tot dupa gust). Crema o fac la mixer. Imi pare rau ca nu va pot da cantitati mai exacte ptr crema dar nu m-am gindit nici odata sa masor cantitatile.

Dupa ce foile au fost coapte (pe masura ce se scot foile din cuptor se dau cu faina ptr ca sa nu se lipeasca una de alta cind se suprapun) se ung cu un strat nu gros dar nici subtire de crema, Foaia care este cea mai aratoasa se lasa deoparte pentru ca aia se va unge cu zahar ars (caramelizat). Pe o tava metalica unsa bine cu ulei se pune foaia si se unge cu zaharul caramelizat care se face in felul urmator: intr-o cratita se pune zaharul (150 sau ceva mai mult) si se da la foc pina se caramelizeaza( isi schimba culoarea in maro mai inchis, dar fiti atente sa nu se arda).

Apoi, asa fierbinte cum este se taorna peste foaie pusa pe tava metalica. Se lasa sa se raceasca si apoi cu un cutit infierbintat la flacara de la aragaz se portioneaza feliile. Nu se taie de tot foaie (doar se marcheaza) . Apoi se pune peste dobosul deja umplut si sa da la frigider.

Se lasa putina crema pentru a decora tortul pe dinafara si marginile tortului se vor taia pentru a-i da o fata frumoasa prajiturii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia