Dobos

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Dobos

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 280 gr zahar
  • 12 galbenusuri
  • 200 gr faina
  • albusurile batute spuma f f f tare
  • ptr crema:
  • 400 gr unt
  • 150-175 gr zahar praf
  • 4 galbenusuri (puse pe rand)
  • 75-85 gr cacao
  • vanilina
  • esenta de rom (dupa gust)
  • nutella (optional)

Mod de preparare

Se freaca 280 gr zahar cu 12 galbenusuri, se adauga 200 gr. faina si la urma albusuriel batute spuma tare. Se coc pe dosul tavii foi subtiri. Tava se unge cu ulei. Din cantitatea aste ies (depinde de rabdarea fiecareia cit de subtire intinde aluatul) 8 -10 foi.

Crema:
unt 400 gr se amesteca cu 150 -175 gr zahar praf, apoi se pun 4 galbenusuri pe rind (aici eu uneori pun galbenusurile alte ori nu pun), cacao cam 75 gr-85 gr. vanilina pura si rom dupa gust iar la urma pentru a mai taia din gustul de unt eu mai pun nutella (tot dupa gust). Crema o fac la mixer. Imi pare rau ca nu va pot da cantitati mai exacte ptr crema dar nu m-am gindit nici odata sa masor cantitatile.

Dupa ce foile au fost coapte (pe masura ce se scot foile din cuptor se dau cu faina ptr ca sa nu se lipeasca una de alta cind se suprapun) se ung cu un strat nu gros dar nici subtire de crema, Foaia care este cea mai aratoasa se lasa deoparte pentru ca aia se va unge cu zahar ars (caramelizat). Pe o tava metalica unsa bine cu ulei se pune foaia si se unge cu zaharul caramelizat care se face in felul urmator: intr-o cratita se pune zaharul (150 sau ceva mai mult) si se da la foc pina se caramelizeaza( isi schimba culoarea in maro mai inchis, dar fiti atente sa nu se arda).

Apoi, asa fierbinte cum este se taorna peste foaie pusa pe tava metalica. Se lasa sa se raceasca si apoi cu un cutit infierbintat la flacara de la aragaz se portioneaza feliile. Nu se taie de tot foaie (doar se marcheaza) . Apoi se pune peste dobosul deja umplut si sa da la frigider.

Se lasa putina crema pentru a decora tortul pe dinafara si marginile tortului se vor taia pentru a-i da o fata frumoasa prajiturii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Pizza Fara Blat
1
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
4
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Bucataras.RO

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti