Desert special de 8 Martie

Portii
6
Complexitate
ridicata
Desert special de 8 Martie

Ingrediente

  • Pentru blatul de bezea cu cocos și nuci :
  • 100 gr fulgi de cocos
  • 50 gr nuci măcinate
  • un praf sare
  • 3 albusuri mari sau 4 medii
  • 5 ml ori o linguriță zeamă de lămâie
  • 100 gr zahăr tos
  • Pentru jeleul de mango:
  • 35 gr zahăr fin
  • 3 gr pectina de măr (se gaseste sub forma de capsule cu pudră la magazinele naturiste, se folosește doar pudra)
  • 150 gr piure de mango
  • 25 gr sirop de glucoza sau miere
  • puțin suc de lămâie
  • Pentru spuma de ciocolată neagră:
  • 150 gr de ciocolată neagră 65% tocată mărunt
  • 3 galbenusuri
  • 40 gr zahăr pudră
  • 40 ml frișcă lichida
  • 300 ml frișcă lichida bătută ușor
  • Pentru glazura:
  • 150 gr ciocolată amaruie de menaj 40% tocată mărunt
  • 100 gr ciocolată cu lapte tocată mărunt
  • 40 ml ulei de samburi de struguri sau de floarea-soarelui
  • 50 gr nuci tocate mărunt
  • Pentru decor:
  • 140 gr mascarpone
  • 70 gr nutella
  • 30 gr unt de arahide crocant
  • petunii

Mod de preparare

Cu o zi înainte, se prepară blatul de bezea, jeleul și spuma de ciocolată.

Pentru blatul de bezea:

Se preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius( cuptor pe gaz). Se amestecă nuca de cocos cu nucile și praful de sare. Separat se bat albusurile cu zahărul și zeama de lămâie. Bezeaua rezultată se amestecă cu compoziția de nucă de cocos și nuci măcinate.
Totul se coace cca. 25 de minute într-o tavă dreptunghiulară de mărime medie.

Pentru jeleu:
Se amestecă zahărul cu pectina pudră.
Piureul de mango se amestecă cu siropul de glucoza, se încălzesc pe foc mediu până la 40 grade Celsius, apoi se adaugă zahărul cu pectina, se fierbe compoziția și la final, se adaugă sucul de lămâie.
Se toarnă în forme mici semisferice de 3 cm diametrul și se congeleaza până capătă o structura mai dură.

Pentru spuma de ciocolată neagră:

Gălbenușurile se amestecă cu zahărul pudră și cei 40 ml frișcă. Se pune pe baie de aburi compoziția rezultată, până cand capătă o consistenta de maioneza mai lejeră, amestecând din când în când. Se lasă la răcit.
Ciocolata se topește pe baie de aburi.
Frișca se bate spumă ușoară.
Ciocolata topită se amestecă cu puțină frișcă bătută, apoi cu compoziția de gălbenușuri și cu restul de frișcă bătută.
Cu ajutorul unui șpriț cu vârf rotund, se pune în forme semisferice cu diametrul de 7 cm , în mijloc se așază semisferele mai mici de jeleu de mango decongelate, se acoperă cu restul de spuma.
Se congeleaza din nou până a doua zi.

A doua zi, se pregătește glazura:

Ciocolata tocată mărunt se topește pe baie de aburi. Se adauga uleiul, apoi nucile. Se amestecă.
Se decongeleaza semisferele, se așază pe un grătar de prăjituri, deasupra unei tăvi mai mari de cuptor, se toarnă glazura peste acestea.
Se lasă deoparte.

Pentru decor, se decupează cercuri din blatul de bezea, de mărimea semisferelor, se pregătește o cremă spumoasa din mascarpone, nutella și unt de arahide care se bat cu mixerul împreună.
Cu un șpriț cu varf rotund, se pune puțină cremă în mijlocul cercurilor de bezea, se așază deasupra semisferele glazurate, se mai spriteaza deasupra cu un varf stea închisă mai mare, cremă de mascarpone cu nutella și unt de arahide, apoi se decoreaza prăjiturile cu flori de petunii.
Sunt niste prăjituri foarte cremoase, ciocolatoase și ușoare, perfecte pentru pasionații de ...ciocolată!😉😊😄


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
2
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Tarta cu Mere (Tarta Tatin) (Reteta Video)
Bucataras.RO

Tarta cu Mere (Tarta Tatin) (Reteta Video)

Usor de facut si delicioasa, tarta frantuzeasca cu mere este un desert clasic al patiseriei franceze, celebru in toata lumea....

Tarta cu Mere (Tarta Tatin) (Reteta Video)
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj