Desert special de 8 Martie

Portii
6
Complexitate
ridicata
Desert special de 8 Martie

Ingrediente

  • Pentru blatul de bezea cu cocos și nuci :
  • 100 gr fulgi de cocos
  • 50 gr nuci măcinate
  • un praf sare
  • 3 albusuri mari sau 4 medii
  • 5 ml ori o linguriță zeamă de lămâie
  • 100 gr zahăr tos
  • Pentru jeleul de mango:
  • 35 gr zahăr fin
  • 3 gr pectina de măr (se gaseste sub forma de capsule cu pudră la magazinele naturiste, se folosește doar pudra)
  • 150 gr piure de mango
  • 25 gr sirop de glucoza sau miere
  • puțin suc de lămâie
  • Pentru spuma de ciocolată neagră:
  • 150 gr de ciocolată neagră 65% tocată mărunt
  • 3 galbenusuri
  • 40 gr zahăr pudră
  • 40 ml frișcă lichida
  • 300 ml frișcă lichida bătută ușor
  • Pentru glazura:
  • 150 gr ciocolată amaruie de menaj 40% tocată mărunt
  • 100 gr ciocolată cu lapte tocată mărunt
  • 40 ml ulei de samburi de struguri sau de floarea-soarelui
  • 50 gr nuci tocate mărunt
  • Pentru decor:
  • 140 gr mascarpone
  • 70 gr nutella
  • 30 gr unt de arahide crocant
  • petunii

Mod de preparare

Cu o zi înainte, se prepară blatul de bezea, jeleul și spuma de ciocolată.

Pentru blatul de bezea:

Se preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius( cuptor pe gaz). Se amestecă nuca de cocos cu nucile și praful de sare. Separat se bat albusurile cu zahărul și zeama de lămâie. Bezeaua rezultată se amestecă cu compoziția de nucă de cocos și nuci măcinate.
Totul se coace cca. 25 de minute într-o tavă dreptunghiulară de mărime medie.

Pentru jeleu:
Se amestecă zahărul cu pectina pudră.
Piureul de mango se amestecă cu siropul de glucoza, se încălzesc pe foc mediu până la 40 grade Celsius, apoi se adaugă zahărul cu pectina, se fierbe compoziția și la final, se adaugă sucul de lămâie.
Se toarnă în forme mici semisferice de 3 cm diametrul și se congeleaza până capătă o structura mai dură.

Pentru spuma de ciocolată neagră:

Gălbenușurile se amestecă cu zahărul pudră și cei 40 ml frișcă. Se pune pe baie de aburi compoziția rezultată, până cand capătă o consistenta de maioneza mai lejeră, amestecând din când în când. Se lasă la răcit.
Ciocolata se topește pe baie de aburi.
Frișca se bate spumă ușoară.
Ciocolata topită se amestecă cu puțină frișcă bătută, apoi cu compoziția de gălbenușuri și cu restul de frișcă bătută.
Cu ajutorul unui șpriț cu vârf rotund, se pune în forme semisferice cu diametrul de 7 cm , în mijloc se așază semisferele mai mici de jeleu de mango decongelate, se acoperă cu restul de spuma.
Se congeleaza din nou până a doua zi.

A doua zi, se pregătește glazura:

Ciocolata tocată mărunt se topește pe baie de aburi. Se adauga uleiul, apoi nucile. Se amestecă.
Se decongeleaza semisferele, se așază pe un grătar de prăjituri, deasupra unei tăvi mai mari de cuptor, se toarnă glazura peste acestea.
Se lasă deoparte.

Pentru decor, se decupează cercuri din blatul de bezea, de mărimea semisferelor, se pregătește o cremă spumoasa din mascarpone, nutella și unt de arahide care se bat cu mixerul împreună.
Cu un șpriț cu varf rotund, se pune puțină cremă în mijlocul cercurilor de bezea, se așază deasupra semisferele glazurate, se mai spriteaza deasupra cu un varf stea închisă mai mare, cremă de mascarpone cu nutella și unt de arahide, apoi se decoreaza prăjiturile cu flori de petunii.
Sunt niste prăjituri foarte cremoase, ciocolatoase și ușoare, perfecte pentru pasionații de ...ciocolată!😉😊😄


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia