Cozonaci Pascali

Portii
20
Timp pregatire
170 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Cozonaci Pascali

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci mari:
  • 75 g drojdie (un cub şi jumătate),
  • 4 ouă,
  • Aprox 1 kg făină,
  • 300 ml lapte călduţ,
  • 250 ml apă caldă,
  • 1 linguriță sare,
  • 5 linguri zahăr,
  • Aprox 150 ml ulei pentru frământat,
  • pentru umplut:
  • 7 linguri zahăr,
  • 5 linguri cacao,
  • 5 linguri de nuci rumenite şi măcinate,
  • 1 plic zahăr vanilat,
  • stafide înmuiate în vin alb,
  • rahat asortat tăiat cubuleţe,
  • 1 gălbenuş şi puţin lapte pentru uns înainte de copt.
  • în plus: puţină apă şi zahăr pentru uns după copt

Mod de preparare

Anul acesta am pregătit pentru Paşte doi cozonaci mari cu cacao, nucă, stafide şi rahat. Pe unul din ei l-am luat la ţară, unde am petrecut alături de naşa şi alte rude, sărbătorile Pascale. Au fost cu toţii încântaţi de cozonac.
Ce am schimbat la reţetă faţă de alţi cozonaci pregătiţi anterior: nu am mai pregătit maia, ci am frământat direct. La final, am lăsat la crescut cozonacii în tăvi un timp dublu comparativ cu alte dăţi. Au ieşit mai pufoşi şi mai mari.


Mod de preparare:
Se fărâma drojdia şi se dizolvă în puţin lapte cald. Se adaugă zahărul, ouăle, restul de lapte, apa, şi sarea, încorporând făina treptat. Se frământă, adăugând la nevoie ulei, câte puţin, până devine consistent, bine legat, dar pufos, nu vârtos. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul, într-un loc ferit de curenţi.

Se presară făină pe masa de lucru şi se împarte aluatul în două părţi.
Pentru cozonacul împletit, am întins o foaie, pe care am împărţit-o în trei fâşii. Se presară pe fiecare câte puţin din amestecul de cacao, nucă, zahăr, zahăr vanilat, stafide şi rahat. Se împletesc fâşiile. Se aşază cozonacul într-o tavă cu foaie de copt.
Pentru cozonacul simplu, se întinde al doilea aluat în foaie, se presară restul de umplutură şi se rulează. Se aşază şi el în tavă.

Se lasă cozonacii la crescut în tăvi, de data aceasta, i-am lăsat până au depăşit tăvile. Se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte. Se coc la cuptorul preîncălzit, la foc mic, 50 de minute sau până se rumenesc. După ce se scot din cuptor, se ung cu apă şi zahăr, pentru luciu, apoi se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar când se răcesc, se pot felia.

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/04/cozonaci-pascali-2018.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Bucataras.RO

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital

De cand am revenit din Bulgaria, m-am gandit numai la vinetele mancate la un restaurant bulgaresc, asa ca astazi va prezint...

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura