Cozonac de post cu prune si rahat

Portii
2
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac de post cu prune si rahat

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 250-300 g zahar
  • 600 ml Fanta/apa minerală
  • 2 pliculete drojdie uscată
  • 200 ml ulei
  • coaja rasa de portocală si lămâie
  • esenta vanilie
  • 250 g prune deshidratate, fără samburi
  • 350 g rahat multicolor
  • 1 lingură miere

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Cernem faina într -un vas încăpător si o amestecam cu drojdia uscată si cu zahărul.
Sucul il turnam in ibric si il incalzim putin (nu trebuie sa fie fierbinte). La fel procedăm si cu uleiul.
In mijlocul fainii, facem o adancitura, punem sucul cald si aromele si incepem sa framantam.
Când aluatul prinde consistența, turnam treptat uleiul. De acum, framantam doar aducând marginile aluatului spre centru.
Când uleiul este încorporat in totalitate, luam coca si o trantim cu putere de vas. De vreo 15-20 ori. Veți observa imediat cum devine mai fina, mai suplă. Nu trebuie sa avem un aluat vârtos, ci mai degrabă, unul molcut.
Acoperim vasul cu un prosop si lăsăm la dospit, in loc cald vreo 1h si 30 minute.
Între timp, taiem rahatul in bucățele potrivite. Si prunele, daca doriti. Eu le-am pus întregi.
Când coca a crescut suficient, o împărțim in patru. Din fiecare bucata, intindem cu mâinile, pe blatul uns cu ulei, o foaie dreptunghiulară pe care așezăm prunele si bucățele de rahat.
Rulam si rasucim cate doua suluri, formând cozonacii.
Ii asezam in tăvile tapetate cu hartie de copt si ii mai lasam 30 minute la crescut.
Îi ungem cu ulei si introducem in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pana se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.
Când sunt gata, se scot din tavi, se ung cu miere dizolvata in apa pentru a prinde luciu si se lasa sa se răcească alternativ pe fiecare parte, acoperiți cu un servet.
Sincer, nu am crezut ca un cozonac de post, fără lapte, ouă, unt, poate iesi atât de pufos. Am pregătit unul mai micuț doar cu rahat, celuilalt i-am pus si prune.
Minunat, delicios si, ma repet, foarte pufos!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti
Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci
Haiose

Haiose

Haiose
Cele mai apreciate rețete
Salata de boeuf (pentru Craciun)
1
Aperitive

Salata de boeuf (pentru Craciun)

Salata de boeuf (pentru Craciun)
Piersici
2
Dulciuri

Piersici

Piersici
Braduti dulci
3
Dulciuri

Braduti dulci

Braduti dulci
Prajitura Sau Rulada cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Desert tarta normanda cu mere
Bucataras.RO

Desert tarta normanda cu mere

Pentru că încă mai avem multe mere, odată cu trandafirașii în foietaj am făcut și o tartă normandă cu...

Desert tarta normanda cu mere
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post