Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Cernem faina într -un vas încăpător si o amestecam cu drojdia uscată si cu zahărul.
Sucul il turnam in ibric si il incalzim putin (nu trebuie sa fie fierbinte). La fel procedăm si cu uleiul.
In mijlocul fainii, facem o adancitura, punem sucul cald si aromele si incepem sa framantam.
Când aluatul prinde consistența, turnam treptat uleiul. De acum, framantam doar aducând marginile aluatului spre centru.
Când uleiul este încorporat in totalitate, luam coca si o trantim cu putere de vas. De vreo 15-20 ori. Veți observa imediat cum devine mai fina, mai suplă. Nu trebuie sa avem un aluat vârtos, ci mai degrabă, unul molcut.
Acoperim vasul cu un prosop si lăsăm la dospit, in loc cald vreo 1h si 30 minute.
Între timp, taiem rahatul in bucățele potrivite. Si prunele, daca doriti. Eu le-am pus întregi.
Când coca a crescut suficient, o împărțim in patru. Din fiecare bucata, intindem cu mâinile, pe blatul uns cu ulei, o foaie dreptunghiulară pe care așezăm prunele si bucățele de rahat.
Rulam si rasucim cate doua suluri, formând cozonacii.
Ii asezam in tăvile tapetate cu hartie de copt si ii mai lasam 30 minute la crescut.
Îi ungem cu ulei si introducem in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pana se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.
Când sunt gata, se scot din tavi, se ung cu miere dizolvata in apa pentru a prinde luciu si se lasa sa se răcească alternativ pe fiecare parte, acoperiți cu un servet.
Sincer, nu am crezut ca un cozonac de post, fără lapte, ouă, unt, poate iesi atât de pufos. Am pregătit unul mai micuț doar cu rahat, celuilalt i-am pus si prune.
Minunat, delicios si, ma repet, foarte pufos!
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii