Cozonac `buchet de Trandafiri`

Complexitate
redusa
Cozonac `buchet de Trandafiri`

Ingrediente

  • 1 portie aluat de cozonac (vezi: Cozonac la masina)
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata (eu am pus nuca amestecata cu alune)
  • 200 g pesmet
  • 300 g zahar (eu am pus doar 230 g) coaja rasa de lamaie si portocala, dupa gust
  • stafide (optional)
  • esenta de vanilie sau vanilina
  • rom dupa gust
  • Altele
  • ulei pentru uns blatul de lucru
  • 1 albus de ou
  • 2-3 linguri de nuca tocata
  • 3-4 linguri de gem de caise

Mod de preparare

Azi ma chinut putin talentul si cum trebuia sa pregatesc un cozonac si coliva pentru maine, am zis sa ma mai joc putin. Prima incercare de genul asta a fost cam de multisor ... am facut un cozonac, tot pentru un parastas si cum nu mi-a placut cum a iesit a imbinare am facut niste trandafiri din coca de cozonac pe care i-am aplicat peste partea nereusita.

Coliva mea

Asta e link-ul cu faza initiala: a iesit bine, si de atunci, cand am chef de putina joaca sau cand este un eveniment ca cel de maine, fac cozonacul sub forma asta ... Aluatul de cozonac, este preparat dupa reteta mea de "Cozonac la masina", am sa pun link-ul spre subiect, iar umplutura este cea de la buseurile cu nuca, putin mai aromata.

In prima faza se face aluatul de cozonac dupa placul dvs, la masina, framantat cu mana, framantat cu mixerul etc. Daca il pregatiti sb alta forma decat la masina de paine, atunci trebuie sa puneti laptele cald, nu rece cum scrie la reteta. Se lasa la crescut intr-un loc mai cald, ferit de curenti de aer rece, acoperit cu un prosop curat.

In timp ce aluatul dospeste, noi macinam nuca, cele 300 gr, apoi tocam marunt restul de nuca prevazut, macinam pesmetul daca nu avem gata macinat. . Pregatim umplutura in felul urmator:
- se pune un pahar de apa la fiert, cand a dat in clocot se ia de pe foc si se toarna peste pesmet, dar se face treptat si se amesteca bina dupa fiecare adaugare. Pesmetul nu trebuie sa fie lichid, trebuie doar oparit. Se adauga apoi, nucile macinate, zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, vanilina, si se pune la foc, se amesteca in continuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Trebuie sa tinem pe foc pana la topirea totala a zaharului. Rezulta o pasta de nuci.

Se pun stafidele (daca folosim) in putin rom sa le aromam, apoi le adaugam la pasta de nuci impreuna cu romul, amestecam si punem deoparte.

Intre timp aluatul a crescut.

Il rasturnam pe blatul de lucru, care l-am uns cu putin ulei, il mai framantam 1-2 minute si apoi incepem procedura de montare a buchetului de trandafiri ...

Se taie (aluatul de cozonac nu se rupe niciodata, se taie doar) bucati mici de aluat, se modeleaza in forma de petale de trandafir, se face centrul florii, ruland o fasie de aluat. Pe centrul asta se aplica, rand pe rand, petalele. Se lipesc cu albus de ou intre ele.
Intr-o tava rotunda, unsa cu ulei, se pune o bucata de aluat (0, 5 mm grosime) pe fund si pe asta se vor lipi, unul cate unul trandafirii. Se aseaza la distanta putin mai mare intre ei ca sa aibe loc sa creasca ... eu i-am pus ceva mai desi si nu au avut suficient loc ... deci, atentie la distanta dintre ei daca vreti sa aibe un aspect frumos cozonacul dvs.

In spatiul ramas liber dintre trandafiri, se pune umplutura, se trag petalele florilor putin in sus, cu atentie, se aseaza umplutura, se lasa petalele la loc

Dupa ce au fost aranjati in tava, se intinde, cu ajutorul linguritei, gemul de caise, apoi se unge cu albus totul, dar cu atentie ca sa nu stricam petalele si presaram nuca tocata. Acoperim cu o folie alimentara unsa cu ulei, si lasam la dospit

Coacem la temperatura medie

Se scot din cuptor, se lasa in tava circa 15 minute, apoi se rastoarna pe un gratar pentru a se raci.
Link spre reteta de Cozonac la masina

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic
Bucataras.RO

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

Învață să pregătești suberek cu carne: un preparat tradițional turcesc, crocant și savuros, umplut cu carne bine...

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti