Ingrediente
● 1 portie aluat de cozonac (vezi: Cozonac la masina) |
● Umplutura: |
● 300 g nuca macinata (eu am pus nuca amestecata cu alune) |
● 200 g pesmet |
● 300 g zahar (eu am pus doar 230 g) coaja rasa de lamaie si portocala, dupa gust |
● stafide (optional) |
● esenta de vanilie sau vanilina |
● rom dupa gust |
● Altele |
● ulei pentru uns blatul de lucru |
● 1 albus de ou |
● 2-3 linguri de nuca tocata |
● 3-4 linguri de gem de caise |
Mod de preparare
Azi ma chinut putin talentul si cum trebuia sa pregatesc un cozonac si coliva pentru maine, am zis sa ma mai joc putin. Prima incercare de genul asta a fost cam de multisor ... am facut un cozonac, tot pentru un parastas si cum nu mi-a placut cum a iesit a imbinare am facut niste trandafiri din coca de cozonac pe care i-am aplicat peste partea nereusita.
Coliva mea
Asta e link-ul cu faza initiala: a iesit bine, si de atunci, cand am chef de putina joaca sau cand este un eveniment ca cel de maine, fac cozonacul sub forma asta ... Aluatul de cozonac, este preparat dupa reteta mea de "Cozonac la masina", am sa pun link-ul spre subiect, iar umplutura este cea de la buseurile cu nuca, putin mai aromata.
In prima faza se face aluatul de cozonac dupa placul dvs, la masina, framantat cu mana, framantat cu mixerul etc. Daca il pregatiti sb alta forma decat la masina de paine, atunci trebuie sa puneti laptele cald, nu rece cum scrie la reteta. Se lasa la crescut intr-un loc mai cald, ferit de curenti de aer rece, acoperit cu un prosop curat.
In timp ce aluatul dospeste, noi macinam nuca, cele 300 gr, apoi tocam marunt restul de nuca prevazut, macinam pesmetul daca nu avem gata macinat. . Pregatim umplutura in felul urmator:
- se pune un pahar de apa la fiert, cand a dat in clocot se ia de pe foc si se toarna peste pesmet, dar se face treptat si se amesteca bina dupa fiecare adaugare. Pesmetul nu trebuie sa fie lichid, trebuie doar oparit. Se adauga apoi, nucile macinate, zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, vanilina, si se pune la foc, se amesteca in continuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Trebuie sa tinem pe foc pana la topirea totala a zaharului. Rezulta o pasta de nuci.
Se pun stafidele (daca folosim) in putin rom sa le aromam, apoi le adaugam la pasta de nuci impreuna cu romul, amestecam si punem deoparte.
Intre timp aluatul a crescut.
Il rasturnam pe blatul de lucru, care l-am uns cu putin ulei, il mai framantam 1-2 minute si apoi incepem procedura de montare a buchetului de trandafiri ...
Se taie (aluatul de cozonac nu se rupe niciodata, se taie doar) bucati mici de aluat, se modeleaza in forma de petale de trandafir, se face centrul florii, ruland o fasie de aluat. Pe centrul asta se aplica, rand pe rand, petalele. Se lipesc cu albus de ou intre ele.
Intr-o tava rotunda, unsa cu ulei, se pune o bucata de aluat (0, 5 mm grosime) pe fund si pe asta se vor lipi, unul cate unul trandafirii. Se aseaza la distanta putin mai mare intre ei ca sa aibe loc sa creasca ... eu i-am pus ceva mai desi si nu au avut suficient loc ... deci, atentie la distanta dintre ei daca vreti sa aibe un aspect frumos cozonacul dvs.
In spatiul ramas liber dintre trandafiri, se pune umplutura, se trag petalele florilor putin in sus, cu atentie, se aseaza umplutura, se lasa petalele la loc
Dupa ce au fost aranjati in tava, se intinde, cu ajutorul linguritei, gemul de caise, apoi se unge cu albus totul, dar cu atentie ca sa nu stricam petalele si presaram nuca tocata. Acoperim cu o folie alimentara unsa cu ulei, si lasam la dospit
Coacem la temperatura medie
Se scot din cuptor, se lasa in tava circa 15 minute, apoi se rastoarna pe un gratar pentru a se raci.
Link spre reteta de Cozonac la masina Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cozonac `buchet de Trandafiri`" nu uita sa ii faci un review.
Coliva mea
Asta e link-ul cu faza initiala: a iesit bine, si de atunci, cand am chef de putina joaca sau cand este un eveniment ca cel de maine, fac cozonacul sub forma asta ... Aluatul de cozonac, este preparat dupa reteta mea de "Cozonac la masina", am sa pun link-ul spre subiect, iar umplutura este cea de la buseurile cu nuca, putin mai aromata.
In prima faza se face aluatul de cozonac dupa placul dvs, la masina, framantat cu mana, framantat cu mixerul etc. Daca il pregatiti sb alta forma decat la masina de paine, atunci trebuie sa puneti laptele cald, nu rece cum scrie la reteta. Se lasa la crescut intr-un loc mai cald, ferit de curenti de aer rece, acoperit cu un prosop curat.
In timp ce aluatul dospeste, noi macinam nuca, cele 300 gr, apoi tocam marunt restul de nuca prevazut, macinam pesmetul daca nu avem gata macinat. . Pregatim umplutura in felul urmator:
- se pune un pahar de apa la fiert, cand a dat in clocot se ia de pe foc si se toarna peste pesmet, dar se face treptat si se amesteca bina dupa fiecare adaugare. Pesmetul nu trebuie sa fie lichid, trebuie doar oparit. Se adauga apoi, nucile macinate, zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, vanilina, si se pune la foc, se amesteca in continuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Trebuie sa tinem pe foc pana la topirea totala a zaharului. Rezulta o pasta de nuci.
Se pun stafidele (daca folosim) in putin rom sa le aromam, apoi le adaugam la pasta de nuci impreuna cu romul, amestecam si punem deoparte.
Intre timp aluatul a crescut.
Il rasturnam pe blatul de lucru, care l-am uns cu putin ulei, il mai framantam 1-2 minute si apoi incepem procedura de montare a buchetului de trandafiri ...
Se taie (aluatul de cozonac nu se rupe niciodata, se taie doar) bucati mici de aluat, se modeleaza in forma de petale de trandafir, se face centrul florii, ruland o fasie de aluat. Pe centrul asta se aplica, rand pe rand, petalele. Se lipesc cu albus de ou intre ele.
Intr-o tava rotunda, unsa cu ulei, se pune o bucata de aluat (0, 5 mm grosime) pe fund si pe asta se vor lipi, unul cate unul trandafirii. Se aseaza la distanta putin mai mare intre ei ca sa aibe loc sa creasca ... eu i-am pus ceva mai desi si nu au avut suficient loc ... deci, atentie la distanta dintre ei daca vreti sa aibe un aspect frumos cozonacul dvs.
In spatiul ramas liber dintre trandafiri, se pune umplutura, se trag petalele florilor putin in sus, cu atentie, se aseaza umplutura, se lasa petalele la loc
Dupa ce au fost aranjati in tava, se intinde, cu ajutorul linguritei, gemul de caise, apoi se unge cu albus totul, dar cu atentie ca sa nu stricam petalele si presaram nuca tocata. Acoperim cu o folie alimentara unsa cu ulei, si lasam la dospit
Coacem la temperatura medie
Se scot din cuptor, se lasa in tava circa 15 minute, apoi se rastoarna pe un gratar pentru a se raci.
Link spre reteta de Cozonac la masina Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cozonac `buchet de Trandafiri`" nu uita sa ii faci un review.
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Ratatouille la slow cooker Crock Pot
Branza proaspata de vaci la slow cooker Crock Pot
Fasole cu carnati afumati la slow cooker Crock Pot
Varza cu ciolan afumat la slow cooker Crock Pot
Chilli con carne la slow cooker Crock Pot
Medalion de vitel cu pleurotus si baby morcov la slow cooker Crock Pot
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany