Cozonac `buchet de Trandafiri`

Complexitate
redusa
Cozonac `buchet de Trandafiri`

Ingrediente

  • 1 portie aluat de cozonac (vezi: Cozonac la masina)
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata (eu am pus nuca amestecata cu alune)
  • 200 g pesmet
  • 300 g zahar (eu am pus doar 230 g) coaja rasa de lamaie si portocala, dupa gust
  • stafide (optional)
  • esenta de vanilie sau vanilina
  • rom dupa gust
  • Altele
  • ulei pentru uns blatul de lucru
  • 1 albus de ou
  • 2-3 linguri de nuca tocata
  • 3-4 linguri de gem de caise

Mod de preparare

Azi ma chinut putin talentul si cum trebuia sa pregatesc un cozonac si coliva pentru maine, am zis sa ma mai joc putin. Prima incercare de genul asta a fost cam de multisor ... am facut un cozonac, tot pentru un parastas si cum nu mi-a placut cum a iesit a imbinare am facut niste trandafiri din coca de cozonac pe care i-am aplicat peste partea nereusita.

Coliva mea

Asta e link-ul cu faza initiala: a iesit bine, si de atunci, cand am chef de putina joaca sau cand este un eveniment ca cel de maine, fac cozonacul sub forma asta ... Aluatul de cozonac, este preparat dupa reteta mea de "Cozonac la masina", am sa pun link-ul spre subiect, iar umplutura este cea de la buseurile cu nuca, putin mai aromata.

In prima faza se face aluatul de cozonac dupa placul dvs, la masina, framantat cu mana, framantat cu mixerul etc. Daca il pregatiti sb alta forma decat la masina de paine, atunci trebuie sa puneti laptele cald, nu rece cum scrie la reteta. Se lasa la crescut intr-un loc mai cald, ferit de curenti de aer rece, acoperit cu un prosop curat.

In timp ce aluatul dospeste, noi macinam nuca, cele 300 gr, apoi tocam marunt restul de nuca prevazut, macinam pesmetul daca nu avem gata macinat. . Pregatim umplutura in felul urmator:
- se pune un pahar de apa la fiert, cand a dat in clocot se ia de pe foc si se toarna peste pesmet, dar se face treptat si se amesteca bina dupa fiecare adaugare. Pesmetul nu trebuie sa fie lichid, trebuie doar oparit. Se adauga apoi, nucile macinate, zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, vanilina, si se pune la foc, se amesteca in continuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Trebuie sa tinem pe foc pana la topirea totala a zaharului. Rezulta o pasta de nuci.

Se pun stafidele (daca folosim) in putin rom sa le aromam, apoi le adaugam la pasta de nuci impreuna cu romul, amestecam si punem deoparte.

Intre timp aluatul a crescut.

Il rasturnam pe blatul de lucru, care l-am uns cu putin ulei, il mai framantam 1-2 minute si apoi incepem procedura de montare a buchetului de trandafiri ...

Se taie (aluatul de cozonac nu se rupe niciodata, se taie doar) bucati mici de aluat, se modeleaza in forma de petale de trandafir, se face centrul florii, ruland o fasie de aluat. Pe centrul asta se aplica, rand pe rand, petalele. Se lipesc cu albus de ou intre ele.
Intr-o tava rotunda, unsa cu ulei, se pune o bucata de aluat (0, 5 mm grosime) pe fund si pe asta se vor lipi, unul cate unul trandafirii. Se aseaza la distanta putin mai mare intre ei ca sa aibe loc sa creasca ... eu i-am pus ceva mai desi si nu au avut suficient loc ... deci, atentie la distanta dintre ei daca vreti sa aibe un aspect frumos cozonacul dvs.

In spatiul ramas liber dintre trandafiri, se pune umplutura, se trag petalele florilor putin in sus, cu atentie, se aseaza umplutura, se lasa petalele la loc

Dupa ce au fost aranjati in tava, se intinde, cu ajutorul linguritei, gemul de caise, apoi se unge cu albus totul, dar cu atentie ca sa nu stricam petalele si presaram nuca tocata. Acoperim cu o folie alimentara unsa cu ulei, si lasam la dospit

Coacem la temperatura medie

Se scot din cuptor, se lasa in tava circa 15 minute, apoi se rastoarna pe un gratar pentru a se raci.
Link spre reteta de Cozonac la masina

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
2
Dulciuri

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Spaghete carbonara reţetă
4
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat