Cozonac `buchet de Trandafiri`

Complexitate
redusa
Cozonac `buchet de Trandafiri`

Ingrediente

  • 1 portie aluat de cozonac (vezi: Cozonac la masina)
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata (eu am pus nuca amestecata cu alune)
  • 200 g pesmet
  • 300 g zahar (eu am pus doar 230 g) coaja rasa de lamaie si portocala, dupa gust
  • stafide (optional)
  • esenta de vanilie sau vanilina
  • rom dupa gust
  • Altele
  • ulei pentru uns blatul de lucru
  • 1 albus de ou
  • 2-3 linguri de nuca tocata
  • 3-4 linguri de gem de caise

Mod de preparare

Azi ma chinut putin talentul si cum trebuia sa pregatesc un cozonac si coliva pentru maine, am zis sa ma mai joc putin. Prima incercare de genul asta a fost cam de multisor ... am facut un cozonac, tot pentru un parastas si cum nu mi-a placut cum a iesit a imbinare am facut niste trandafiri din coca de cozonac pe care i-am aplicat peste partea nereusita.

Coliva mea

Asta e link-ul cu faza initiala: a iesit bine, si de atunci, cand am chef de putina joaca sau cand este un eveniment ca cel de maine, fac cozonacul sub forma asta ... Aluatul de cozonac, este preparat dupa reteta mea de "Cozonac la masina", am sa pun link-ul spre subiect, iar umplutura este cea de la buseurile cu nuca, putin mai aromata.

In prima faza se face aluatul de cozonac dupa placul dvs, la masina, framantat cu mana, framantat cu mixerul etc. Daca il pregatiti sb alta forma decat la masina de paine, atunci trebuie sa puneti laptele cald, nu rece cum scrie la reteta. Se lasa la crescut intr-un loc mai cald, ferit de curenti de aer rece, acoperit cu un prosop curat.

In timp ce aluatul dospeste, noi macinam nuca, cele 300 gr, apoi tocam marunt restul de nuca prevazut, macinam pesmetul daca nu avem gata macinat. . Pregatim umplutura in felul urmator:
- se pune un pahar de apa la fiert, cand a dat in clocot se ia de pe foc si se toarna peste pesmet, dar se face treptat si se amesteca bina dupa fiecare adaugare. Pesmetul nu trebuie sa fie lichid, trebuie doar oparit. Se adauga apoi, nucile macinate, zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, vanilina, si se pune la foc, se amesteca in continuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Trebuie sa tinem pe foc pana la topirea totala a zaharului. Rezulta o pasta de nuci.

Se pun stafidele (daca folosim) in putin rom sa le aromam, apoi le adaugam la pasta de nuci impreuna cu romul, amestecam si punem deoparte.

Intre timp aluatul a crescut.

Il rasturnam pe blatul de lucru, care l-am uns cu putin ulei, il mai framantam 1-2 minute si apoi incepem procedura de montare a buchetului de trandafiri ...

Se taie (aluatul de cozonac nu se rupe niciodata, se taie doar) bucati mici de aluat, se modeleaza in forma de petale de trandafir, se face centrul florii, ruland o fasie de aluat. Pe centrul asta se aplica, rand pe rand, petalele. Se lipesc cu albus de ou intre ele.
Intr-o tava rotunda, unsa cu ulei, se pune o bucata de aluat (0, 5 mm grosime) pe fund si pe asta se vor lipi, unul cate unul trandafirii. Se aseaza la distanta putin mai mare intre ei ca sa aibe loc sa creasca ... eu i-am pus ceva mai desi si nu au avut suficient loc ... deci, atentie la distanta dintre ei daca vreti sa aibe un aspect frumos cozonacul dvs.

In spatiul ramas liber dintre trandafiri, se pune umplutura, se trag petalele florilor putin in sus, cu atentie, se aseaza umplutura, se lasa petalele la loc

Dupa ce au fost aranjati in tava, se intinde, cu ajutorul linguritei, gemul de caise, apoi se unge cu albus totul, dar cu atentie ca sa nu stricam petalele si presaram nuca tocata. Acoperim cu o folie alimentara unsa cu ulei, si lasam la dospit

Coacem la temperatura medie

Se scot din cuptor, se lasa in tava circa 15 minute, apoi se rastoarna pe un gratar pentru a se raci.
Link spre reteta de Cozonac la masina

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu dovleac copt

Tarta cu dovleac copt

Tarta cu dovleac copt
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata
Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura cu bulion
3
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Cornulete cu Nuca II
4
Dulciuri

Cornulete cu Nuca II

Cornulete cu Nuca II
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata
Parteneri
Prajitura cu branza dulce si stafide
Bucataras.RO

Prajitura cu branza dulce si stafide

Va prezint prajitura  din care  gusti o bucatica si mananci apoi pe nerasuflate toata tava....cu aluatul...

Prajitura cu branza dulce si stafide
Rulouri fragede cu branza
Culinar.RO

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia