Cozonac

Postat pe: 25-02-2016
(0)

Ingrediente

Ingrediente:
1 kg faina
2 cubulete drojdie proaspata
500 ml lapte gras
200 grame unt
250 grame zahar tos
5 + 1 galbenusuri (albusurile le congelam si le folosim la alte prajituri) o lingurita sare
esente
coaja de lamaie
3 plicuri zahar vanilinat

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

3h
Cu o seara inainte cernem faina, ideal de vreo trei ori pentru a deveni mai pufoasa (eu am cernut-o doar o data). Intr un vas incalzim laptele cu toata cantitatea de zahar si esentele. Lasam la racit.
Aprindem cuptorul, in bucatarie tre sa fie cald... si bine. Pregatim maiaua ca pentru orice aluat: drojdia se topeste cu o lingurita de zahar+ 2 linguri de faina+alte 2-3 de lapte. Lasam la crescut in mijlocul movilei de faina. Cand si a dublat volumul adaugam toata cantitatea de lapte si cinci galbenusuri frecate. Si acum incepe partea cea mai interesanta: framantatul. Din cand in cand ne inmuiem mainile in untul topit (si racit). Nu turnam direct in aluat.
Treptat cu rabdare... framantam aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncam de colo colo:) vreme de juma de ceas. Apoi lasam la dospit in bucataria incalzita vreme de 40 de minute. Impartim aluatul in patru, le intindem cu mana pe masa unsa cu ulei ... aluatul este minunant acum.
Umplem cu ce dorim. Facem patru suluri si le impletim doua cate doua .... si apoi hop in tava (tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei). Ungem cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si presaram cu zahar.
Mai lasam sa cresca pana cand isi dubleaza volumul cozonaceii nostrii si dam la cuptor pentru 50 de minute (dupa al meu cuptor).
Mentiuni:
Umplutura dupa preferinta: eu am combinat mac cu nuca si rahat cu fulgi de ciocolata si stafide.
Se serveste cu un pahar de lapte sau dupa preferinte.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Cozonac" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cozonac