Cosulete cu Surprize

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Cosulete cu Surprize

Ingrediente

  • COSULETE (~12 bucati)
  • 1/2 cana arahide prajite, nesarate
  • 1/2 cana zahar brun
  • 1 cana faina
  • 2-3 linguri unt
  • 3 linguri cacao
  • 3-4 galbenusuri
  • Esenta de vanilie
  • GNAS DE CIOCOLATA
  • 100 gr ciocolata (75% cacao)
  • 1/3 cana lapte fierbinte
  • CREMA DE CIOCOLATA ALBA
  • 100 gr ciocolata alba
  • 1/3 cana sirop acrisor (ex: de visine)
  • FRUCTE
  • Visine din visinata+visinata lor
  • Stafide+cognacul in care au stat peste noapte
  • Caise+romul in care au stat si ele peste noapte
  • Etc CREMA DE UNT DE ARAHIDE
  • 2 linguri de unt de arahide
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 4 linguri de frisca batuta

Mod de preparare

Fetelor, va scutesc de introducere - eu care nu mai fac dulciuri sunt nevoita acum sa fac fiindca voi avea in curand cine sa le manance - asa ca trec direct la subiect;

Va voi da masurile in "ulcute" = cani = 250ml... si linguri. Asa am mostenit eu reteta de la bunica mea, am modernizat-o doar pe ici pe colo, dar in nici un caz la cantar.

Asadar pergatiti-va o cana si tineti-o bine de toarta - ea va fi cantarul vostru.

Coca cosuletelor se poate face simplu, in robotul de bucatarie: macinati intai arahidele apoi adaugati zaharul, faina, untul, esenta de vanilie; la sfarsit, galbenusurile - pe rand. Daca faina este uscata puneti un piculet de unt in plus sau 4 galbenusuri nu 3 (reteta originala are 2 linguri de unt si 3 galbenusuri - dar untul pe vremea aceea nu continea apa, fiind facut in casa, faina la fel si galbenusurile erau portocalisuri... ) Scoateti coca din robot si puneti-o in frigider o jumatate de ora.

Timp in care va ocupati de gnasul de ciocolati - neagra si alba. Topiti ciocolata neagra, amaruie, cu un continut ridicat de cacao, in laptele fierbinte, puse intr-un vas pus pe abur; cand e topita si lucioasa picurati in ea esenta de rom (imediat veti observa ca nu mai are tendinta de-a face "coaja" sau "pielita"). Dati-o la racit. La fel si cu gnasul de ciocolata alba - doar ca pe ea n-o topiti in lapte ci intr-un sirop acrisor - pentru a contrabalansa duceata in exces. La rece si cu asta!

Scoateti coca de la frigider si (acum e acum...) rupeti din ea bucati de marimea unei nuci mari si captusiti peretii si fundul formelor de briosa - daca aveti - sau daca nu, puteti folosi orice fel de canute, pahare etc. termorezistente. Intepati binisor fundul cocai in cateva locuri si dati la cuptorul preincalzit 12-15 minute.

Cand sunt gata, le lasati la racit si purcedeti la umplere: un strat de gnas de ciocolata neagra - la racit - un strat de fructe ALCOOLIZATE (nu va zgarciti cu zemurile in care au stat, puneti si cate o lingurita de visinata, rom si cognac). Acoperiti cu gnasul acrisor de ciocolata alba/roz si puneti-le din nou la racit (se racesc repede, nu va faceti probleme).

Stratul de crema de unt de arahide nu e obligatoriu - va puteti opri aici. Eu pun fiindca se potriveste f. bine cu gustul cosuletului. Deci, in vreme ce cosuletele se racesc, mixati untul de arahide cu unt obisnuit, zahar pudra si frisca (atunci cand vreau sa le pun la congelator pentru "zile negre" nu pun frisca in crema asta - nu am incercat dar poate ca se tin la congi si cu frisca, habar n-am).

Cosuletele odata racite, primesc ultimul strat pe care mai sunt capabile sa-l suporte. Dupa asta, din gnasul de ciocolata neagra sau roz, din care v-a ramas, le puteti aldui pe deasupra si prin preajma.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Varza calita cu carnati de casa

Varza calita cu carnati de casa

Varza calita cu carnati de casa
Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
1
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Friptura pomana porcului
2
Fripturi

Friptura pomana porcului

Friptura pomana porcului
Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
3
Garnituri

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
Parteneri
Cornulete cu mac de Craciun
Culinar.RO

Cornulete cu mac de Craciun

Cornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....

Cornulete cu mac de Craciun
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat