Ingrediente
● COSULETE (~12 bucati) |
● 1/2 cana arahide prajite, nesarate |
● 1/2 cana zahar brun |
● 1 cana faina |
● 2-3 linguri unt |
● 3 linguri cacao |
● 3-4 galbenusuri |
● Esenta de vanilie |
● GNAS DE CIOCOLATA |
● 100 gr ciocolata (75% cacao) |
● 1/3 cana lapte fierbinte |
● CREMA DE CIOCOLATA ALBA |
● 100 gr ciocolata alba |
● 1/3 cana sirop acrisor (ex: de visine) |
● FRUCTE |
● Visine din visinata+visinata lor |
● Stafide+cognacul in care au stat peste noapte |
● Caise+romul in care au stat si ele peste noapte |
● Etc CREMA DE UNT DE ARAHIDE |
● 2 linguri de unt de arahide |
● 2 linguri de unt |
● 2 linguri de zahar pudra |
● 4 linguri de frisca batuta |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
2h
Fetelor, va scutesc de introducere - eu care nu mai fac dulciuri sunt nevoita acum sa fac fiindca voi avea in curand cine sa le manance - asa ca trec direct la subiect;
Va voi da masurile in "ulcute" = cani = 250ml... si linguri. Asa am mostenit eu reteta de la bunica mea, am modernizat-o doar pe ici pe colo, dar in nici un caz la cantar.
Asadar pergatiti-va o cana si tineti-o bine de toarta - ea va fi cantarul vostru.
Coca cosuletelor se poate face simplu, in robotul de bucatarie: macinati intai arahidele apoi adaugati zaharul, faina, untul, esenta de vanilie; la sfarsit, galbenusurile - pe rand. Daca faina este uscata puneti un piculet de unt in plus sau 4 galbenusuri nu 3 (reteta originala are 2 linguri de unt si 3 galbenusuri - dar untul pe vremea aceea nu continea apa, fiind facut in casa, faina la fel si galbenusurile erau portocalisuri... ) Scoateti coca din robot si puneti-o in frigider o jumatate de ora.
Timp in care va ocupati de gnasul de ciocolati - neagra si alba. Topiti ciocolata neagra, amaruie, cu un continut ridicat de cacao, in laptele fierbinte, puse intr-un vas pus pe abur; cand e topita si lucioasa picurati in ea esenta de rom (imediat veti observa ca nu mai are tendinta de-a face "coaja" sau "pielita"). Dati-o la racit. La fel si cu gnasul de ciocolata alba - doar ca pe ea n-o topiti in lapte ci intr-un sirop acrisor - pentru a contrabalansa duceata in exces. La rece si cu asta!
Scoateti coca de la frigider si (acum e acum...) rupeti din ea bucati de marimea unei nuci mari si captusiti peretii si fundul formelor de briosa - daca aveti - sau daca nu, puteti folosi orice fel de canute, pahare etc. termorezistente. Intepati binisor fundul cocai in cateva locuri si dati la cuptorul preincalzit 12-15 minute.
Cand sunt gata, le lasati la racit si purcedeti la umplere: un strat de gnas de ciocolata neagra - la racit - un strat de fructe ALCOOLIZATE (nu va zgarciti cu zemurile in care au stat, puneti si cate o lingurita de visinata, rom si cognac). Acoperiti cu gnasul acrisor de ciocolata alba/roz si puneti-le din nou la racit (se racesc repede, nu va faceti probleme).
Stratul de crema de unt de arahide nu e obligatoriu - va puteti opri aici. Eu pun fiindca se potriveste f. bine cu gustul cosuletului. Deci, in vreme ce cosuletele se racesc, mixati untul de arahide cu unt obisnuit, zahar pudra si frisca (atunci cand vreau sa le pun la congelator pentru "zile negre" nu pun frisca in crema asta - nu am incercat dar poate ca se tin la congi si cu frisca, habar n-am).
Cosuletele odata racite, primesc ultimul strat pe care mai sunt capabile sa-l suporte. Dupa asta, din gnasul de ciocolata neagra sau roz, din care v-a ramas, le puteti aldui pe deasupra si prin preajma.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cosulete cu Surprize" nu uita sa ii faci un review.
Va voi da masurile in "ulcute" = cani = 250ml... si linguri. Asa am mostenit eu reteta de la bunica mea, am modernizat-o doar pe ici pe colo, dar in nici un caz la cantar.
Asadar pergatiti-va o cana si tineti-o bine de toarta - ea va fi cantarul vostru.
Coca cosuletelor se poate face simplu, in robotul de bucatarie: macinati intai arahidele apoi adaugati zaharul, faina, untul, esenta de vanilie; la sfarsit, galbenusurile - pe rand. Daca faina este uscata puneti un piculet de unt in plus sau 4 galbenusuri nu 3 (reteta originala are 2 linguri de unt si 3 galbenusuri - dar untul pe vremea aceea nu continea apa, fiind facut in casa, faina la fel si galbenusurile erau portocalisuri... ) Scoateti coca din robot si puneti-o in frigider o jumatate de ora.
Timp in care va ocupati de gnasul de ciocolati - neagra si alba. Topiti ciocolata neagra, amaruie, cu un continut ridicat de cacao, in laptele fierbinte, puse intr-un vas pus pe abur; cand e topita si lucioasa picurati in ea esenta de rom (imediat veti observa ca nu mai are tendinta de-a face "coaja" sau "pielita"). Dati-o la racit. La fel si cu gnasul de ciocolata alba - doar ca pe ea n-o topiti in lapte ci intr-un sirop acrisor - pentru a contrabalansa duceata in exces. La rece si cu asta!
Scoateti coca de la frigider si (acum e acum...) rupeti din ea bucati de marimea unei nuci mari si captusiti peretii si fundul formelor de briosa - daca aveti - sau daca nu, puteti folosi orice fel de canute, pahare etc. termorezistente. Intepati binisor fundul cocai in cateva locuri si dati la cuptorul preincalzit 12-15 minute.
Cand sunt gata, le lasati la racit si purcedeti la umplere: un strat de gnas de ciocolata neagra - la racit - un strat de fructe ALCOOLIZATE (nu va zgarciti cu zemurile in care au stat, puneti si cate o lingurita de visinata, rom si cognac). Acoperiti cu gnasul acrisor de ciocolata alba/roz si puneti-le din nou la racit (se racesc repede, nu va faceti probleme).
Stratul de crema de unt de arahide nu e obligatoriu - va puteti opri aici. Eu pun fiindca se potriveste f. bine cu gustul cosuletului. Deci, in vreme ce cosuletele se racesc, mixati untul de arahide cu unt obisnuit, zahar pudra si frisca (atunci cand vreau sa le pun la congelator pentru "zile negre" nu pun frisca in crema asta - nu am incercat dar poate ca se tin la congi si cu frisca, habar n-am).
Cosuletele odata racite, primesc ultimul strat pe care mai sunt capabile sa-l suporte. Dupa asta, din gnasul de ciocolata neagra sau roz, din care v-a ramas, le puteti aldui pe deasupra si prin preajma.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cosulete cu Surprize" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 29.02.2012 20:24:35
Antonia, multumesc din nou! Plecaciuni pentru ceea ce faci si tu pe site: incerci sa-l tii in viata chiar si cand este in moarte clinica :-))