Cosulete cu Surprize

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Cosulete cu Surprize

Ingrediente

  • COSULETE (~12 bucati)
  • 1/2 cana arahide prajite, nesarate
  • 1/2 cana zahar brun
  • 1 cana faina
  • 2-3 linguri unt
  • 3 linguri cacao
  • 3-4 galbenusuri
  • Esenta de vanilie
  • GNAS DE CIOCOLATA
  • 100 gr ciocolata (75% cacao)
  • 1/3 cana lapte fierbinte
  • CREMA DE CIOCOLATA ALBA
  • 100 gr ciocolata alba
  • 1/3 cana sirop acrisor (ex: de visine)
  • FRUCTE
  • Visine din visinata+visinata lor
  • Stafide+cognacul in care au stat peste noapte
  • Caise+romul in care au stat si ele peste noapte
  • Etc CREMA DE UNT DE ARAHIDE
  • 2 linguri de unt de arahide
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 4 linguri de frisca batuta

Mod de preparare

Fetelor, va scutesc de introducere - eu care nu mai fac dulciuri sunt nevoita acum sa fac fiindca voi avea in curand cine sa le manance - asa ca trec direct la subiect;

Va voi da masurile in "ulcute" = cani = 250ml... si linguri. Asa am mostenit eu reteta de la bunica mea, am modernizat-o doar pe ici pe colo, dar in nici un caz la cantar.

Asadar pergatiti-va o cana si tineti-o bine de toarta - ea va fi cantarul vostru.

Coca cosuletelor se poate face simplu, in robotul de bucatarie: macinati intai arahidele apoi adaugati zaharul, faina, untul, esenta de vanilie; la sfarsit, galbenusurile - pe rand. Daca faina este uscata puneti un piculet de unt in plus sau 4 galbenusuri nu 3 (reteta originala are 2 linguri de unt si 3 galbenusuri - dar untul pe vremea aceea nu continea apa, fiind facut in casa, faina la fel si galbenusurile erau portocalisuri... ) Scoateti coca din robot si puneti-o in frigider o jumatate de ora.

Timp in care va ocupati de gnasul de ciocolati - neagra si alba. Topiti ciocolata neagra, amaruie, cu un continut ridicat de cacao, in laptele fierbinte, puse intr-un vas pus pe abur; cand e topita si lucioasa picurati in ea esenta de rom (imediat veti observa ca nu mai are tendinta de-a face "coaja" sau "pielita"). Dati-o la racit. La fel si cu gnasul de ciocolata alba - doar ca pe ea n-o topiti in lapte ci intr-un sirop acrisor - pentru a contrabalansa duceata in exces. La rece si cu asta!

Scoateti coca de la frigider si (acum e acum...) rupeti din ea bucati de marimea unei nuci mari si captusiti peretii si fundul formelor de briosa - daca aveti - sau daca nu, puteti folosi orice fel de canute, pahare etc. termorezistente. Intepati binisor fundul cocai in cateva locuri si dati la cuptorul preincalzit 12-15 minute.

Cand sunt gata, le lasati la racit si purcedeti la umplere: un strat de gnas de ciocolata neagra - la racit - un strat de fructe ALCOOLIZATE (nu va zgarciti cu zemurile in care au stat, puneti si cate o lingurita de visinata, rom si cognac). Acoperiti cu gnasul acrisor de ciocolata alba/roz si puneti-le din nou la racit (se racesc repede, nu va faceti probleme).

Stratul de crema de unt de arahide nu e obligatoriu - va puteti opri aici. Eu pun fiindca se potriveste f. bine cu gustul cosuletului. Deci, in vreme ce cosuletele se racesc, mixati untul de arahide cu unt obisnuit, zahar pudra si frisca (atunci cand vreau sa le pun la congelator pentru "zile negre" nu pun frisca in crema asta - nu am incercat dar poate ca se tin la congi si cu frisca, habar n-am).

Cosuletele odata racite, primesc ultimul strat pe care mai sunt capabile sa-l suporte. Dupa asta, din gnasul de ciocolata neagra sau roz, din care v-a ramas, le puteti aldui pe deasupra si prin preajma.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia