Coliva din Arpacas

Postat pe: 30-04-2012
(1)

Ingrediente

1kg arpacas bine decorticat (sa fie mai albicios)
3,5l apa
750gr zahar
coaja de la o lamaie
1 lingurita rasa sare
500gr nuca pisata mai mare
esenta vanilie sau zahar vanilat
coaja rasa de portocala
esenta rom
pesmet de biscuiti
zahar pudra
Pentru ornat:
cacao pudra
drajeuri de ciocolata sau jumatati de miez da nuca

Mod de preparare

Arpacasul se alege de impuritati si se spala conform canoanelor in 7, 9 sau 11 ape, pana cand apa este curata. Se pune intr-o oala cu fundul mai gros de cca 5-6 l, se adauga 3, 5l apa si se pune la foc mic cu coaja de lamaie curatata ca la mar si se amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca.

Cand arpacasul a inflorit frumos inseamna ca este fiert, se adauga zaharul si se lasa sa mai scada zeama pe care o lasa zaharul dupa care se da la o parte, se acopera cu un servet umed peste care se pune un capac si se lasa sa se raceasca bine.

Dupa ce s-a racit se scoate arpacasul intr-un lighenas indepartansu-se coaja de lamaie fiarta. Se adauga esentele, sarea, nuca, se mai poate adauga si putina coaja rasa de lamaie si se framanta bine cu mana. o gustati si mai adaugati ce esente mai doriti.

Se aseaza pe un platou (dintr-un kg de arpacas se fac doua colive: una acasa si una la biserica), se da forma de tort cu o paleta sau cu un cutit lat, se presara pesmetul de biscuit (pesmetul se face in piulita sau in blender dupa care se cerne cu o sita fina) care se preseaza pe coliva cu ajutorul unei coli de hartie curata.

Peste pesmet se presara din abundenta zahar pudra. Pe coliva pe care o duceti la biserica se face o cruce din cacao (cu ajutorul unui sablon din carton sau hartie), din drajeuri sau jumatatile de miez de nuca.
La biserica, dupa slujba, se imparte coliva pe folie, pe hartie sau in pahare de unica folosinta.
Acasa se serveste pe farfurioare de desert.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Coliva din Arpacas" nu uita sa ii faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 30 %
199.99 lei
139.99 lei

Storcator citrice

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pupi
•  30.04.2012 08:04:54

Daca apa este prea multa si arpacasul deja este fiert, atunci trebuie strecurata apa de pe el...se lasa la racit si daca totusi, inca este destul de moale( are umezeala prea multa) nu isi tina forma acolo unde este pus, se adauga in timpul framantarii biscuitii mainati....ei au rolul de a absorbi din umezeala. Daca este coliva prea umeda, atunci ea nu isi mentine forma de tort pe care o dam.....sau o alta varianta, in cazul in care arpacasul nu este fiert si apa deja s-a absorbit sau evaporat, se mai adauga in timpul fierberii tot cate un pahar de apa, nu mai mult si neaparat apa sa fie fiarbinte si nu rece....daca nu este suficient de fierbinte , opreste arpacasul din fiert si asta nu e bine. Cantitatea de apa data la reteta, dupa parerea mea trebuie sa fie relativa, nu poti sti niciodata cat de mult lichid absoarbe arpacasul folosit .....scuze de interventie, dar cred ca este bine de stiut...poate unele persoane nu stiu cum trebuie procedat daca au folosit prea mult lkichid sau prea putin

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Coliva din Arpacas