Cum se face coliva

Complexitate
medie

Ingrediente

  • Cum se face coliva
  • 1kg arpacas bine decorticat (sa fie mai albicios)
  • 3,5l apa
  • 750gr zahar
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lingurita rasa sare
  • 500gr nuca pisata mai mare
  • esenta vanilie sau zahar vanilat
  • coaja rasa de portocala
  • esenta rom
  • pesmet de biscuiti
  • zahar pudra
  • Pentru ornat:
  • cacao pudra
  • drajeuri de ciocolata sau jumatati de miez da nuca

Mod de preparare

Iata cum se face coliva cu arpacas:
Arpacasul se alege de impuritati si se spala conform canoanelor in 7, 9 sau 11 ape, pana cand apa este curata. Se pune intr-o oala cu fundul mai gros de cca 5-6 l, se adauga 3, 5l apa si se pune la foc mic cu coaja de lamaie curatata ca la mar si se amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca.

Cand arpacasul a inflorit frumos inseamna ca este fiert, se adauga zaharul si se lasa sa mai scada zeama pe care o lasa zaharul dupa care se da la o parte, se acopera cu un servet umed peste care se pune un capac si se lasa sa se raceasca bine.

Dupa ce s-a racit se scoate arpacasul intr-un lighenas indepartansu-se coaja de lamaie fiarta. Se adauga esentele, sarea, nuca, se mai poate adauga si putina coaja rasa de lamaie si se framanta bine cu mana. O gustati si mai adaugati ce esente mai doriti.

Se aseaza pe un platou (dintr-un kg de arpacas se fac doua colive: una acasa si una la biserica), se da forma de tort cu o paleta sau cu un cutit lat, se presara pesmetul de biscuit (pesmetul se face in piulita sau in blender dupa care se cerne cu o sita fina) care se preseaza pe coliva cu ajutorul unei coli de hartie curata.

Peste pesmet se presara din abundenta zahar pudra. Pe coliva pe care o duceti la biserica se face o cruce din cacao (cu ajutorul unui sablon din carton sau hartie), din drajeuri sau jumatatile de miez de nuca.
La biserica, dupa slujba, se imparte coliva pe folie, pe hartie sau in pahare de unica folosinta.
Acasa se serveste pe farfurioare de desert.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Melci cu nuca
Bucataras.RO

Melci cu nuca

Ma laud de nu stiu cand ca fac o baclava. Buuuun. Scot pachetul de foi din congelator si il las la dezghetat. Cand il desfac...

Melci cu nuca
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola