Iata cum se face coliva cu arpacas:
Arpacasul se alege de impuritati si se spala conform canoanelor in 7, 9 sau 11 ape, pana cand apa este curata. Se pune intr-o oala cu fundul mai gros de cca 5-6 l, se adauga 3, 5l apa si se pune la foc mic cu coaja de lamaie curatata ca la mar si se amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
Cand arpacasul a inflorit frumos inseamna ca este fiert, se adauga zaharul si se lasa sa mai scada zeama pe care o lasa zaharul dupa care se da la o parte, se acopera cu un servet umed peste care se pune un capac si se lasa sa se raceasca bine.
Dupa ce s-a racit se scoate arpacasul intr-un lighenas indepartansu-se coaja de lamaie fiarta. Se adauga esentele, sarea, nuca, se mai poate adauga si putina coaja rasa de lamaie si se framanta bine cu mana. O gustati si mai adaugati ce esente mai doriti.
Se aseaza pe un platou (dintr-un kg de arpacas se fac doua colive: una acasa si una la biserica), se da forma de tort cu o paleta sau cu un cutit lat, se presara pesmetul de biscuit (pesmetul se face in piulita sau in blender dupa care se cerne cu o sita fina) care se preseaza pe coliva cu ajutorul unei coli de hartie curata.
Peste pesmet se presara din abundenta zahar pudra. Pe coliva pe care o duceti la biserica se face o cruce din cacao (cu ajutorul unui sablon din carton sau hartie), din drajeuri sau jumatatile de miez de nuca.
La biserica, dupa slujba, se imparte coliva pe folie, pe hartie sau in pahare de unica folosinta.
Acasa se serveste pe farfurioare de desert.
Pofta buna!
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciDescopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii