Coji de Citrice Confiate

Complexitate
redusa
Coji de Citrice Confiate

Ingrediente

  • Cojile de la 3 portocale mari
  • sucul de la o jumatate de portocala
  • o cana apa
  • o cana zahar
  • zahar tos pt pudrat

Mod de preparare

Imi plac mult cojile de citrice-lamai, portocale, mandarine- confiate. Dar cele din comert in ultimul timp imi provoaca neplaceri. Cu timp in urma m-am dus sa beau o cafea intr-o cafeterie nemteasca, iar alaturi de cafea aveam o frumoasa coaja de portocala confiata, imbaiata pe jumate in ciocolata! : buuun: gust mai avea!

Am intrebat de unde le-au cumparat iar patroana - ce candva a fost colega mea: d- mi-a zis ca le-a facut ea. Bineinteles ca am intrebat ucm si mi-a dat niste explicatii. Cam evazive, dupa primul esec: p Am mai intrebat in stanga, in dreapta si dupa cateva reusite sau mai putin reusite am reusit s apun cap la cap o reteta care sa dea rezultatul scontat.

Am zis citrice pt ca procedeul se adapteaza la toate citricele. Eu acum v aexplic cel de la mandarine, caci am avut muluuuulte! Erau acele madarine care se cojesc greu, coaja un pic amaruie dar pulpa dulce si zemoasa.

Ca o paranteza, daca mai tineti minte, veteranele, pe vremuri existau niste borcane-conserve cu mandarine intregi, taiate capace la baza si varf, intr-un sirop legat, mi se pare ca erau chinezesti. Cam asa au fost si mandarinele mele.

Acum va dau cantitatile daca folositi 3 portocale mari, navaline/navel, din acelea cu 'buric' iesit =)) Sunt portocale de masa, dar daca aveti si alte soiuri aveti grija sa fie destul de mari. Decojiti portocalele cu grija: taiati un capac mic daca doriti, daca nu faceti cu un varf de cutit- preferabil cel incovoiat de legume- semne pe coaja ca si cum ati avea niste sferturi.

Decojiti cu grija sa nu rupeti coaja si taiati sferturile in juliene de cca 0, 5 cm latime. Sau mai mari, depinde la ce le veti folosi. Bun, faceti suc dintr-o jumatate de portocala. Rezervati. Puneti intr-o cratita apa la clocotit, iar cand clocoteste, aruncati pt un minut cojile de portocala.

Scoateti, puneti-le la scurs si repetati procedeul de 3 ori. Cand le lasit la scurs pt ultima data puneti intr-o cratita o cana de apa si una de apa la fiert, impreuna cu sucul de portocale. Lasati sa fiarba pana se leaga siropul, imbaiati cojile in el si lasati la foc mic 30 minute.

Le scoateti si daca sunt prea umede, le lasati la scurs bine intr-o strecuratoare, cam 2-3 ore, mestecand din cand in cand in ele cu grija. Dupa ce s-au scurs bine, le puneti la uscat pe o sita in strat uniform sau hartie de copt intepata din loc in loc, sau fel si fel de strecuratori mai mari sau mai mici pt 10 ore, depinde de umiditate.

Nu stiu cat ar dura cu deshidratatorul de legume caci nu am si cred ca mai bine asa, natural. Dupa ce s-au uscat cat de cat, le puneti intr-un borcan de sticla, cu zahar tos intre ele. Dar le puteti pastra si asa, eu le pun la pastrat in ambele variante.

Le folosesc la praji sau le mananc asa. Cel mai mult au rezistat cam 3 luni la frigider, caci le-am terminat: p
Sper sa va placa! Spor la prajitureala!
Pt lamai daca nu aveti mari, mari puneti cam 5 medii si sucul de la o lamaie intreaga. Cel mai bine se preteaza lamaile cu coaja groasa si cu pulpa mai seaca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Savureaza o masa reconfortanta cu paste Bolognese, un deliciu clasic al bucatariei italiene. Pastele al dente sunt insotite...

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Tort Dobos
2
Dulciuri

Tort Dobos

Tort Dobos
Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
3
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
4
Carte de bucate

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Pulpe de pui umplute invelite in bacon
5
Mancaruri cu carne

Pulpe de pui umplute invelite in bacon

Pulpe de pui umplute invelite in bacon
Parteneri
Muffins cu mere si nuci
Culinar.RO

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...

Muffins cu mere si nuci
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie