Castane Coapte si Pireu

Complexitate
redusa
Castane Coapte si Pireu

Ingrediente

    Mod de preparare

    In primul rand, atunci cand se coc, castanele nu trebuie sa fie in cantitate mare... coaja lor se intareste destul de repede si devin foarte greu de curatat.

    Castanele se spala, apoi se cresteaza cu un cutit (de regula se face o taietura la baza lor (partea mai tesita) avand grija sa nu ne taiem, pentru ca au coaja tare. Crestaturile se fac pentru a permite aburului care se formeaza sub coaja, sa iasa afara... in caz contrar ele "explodeaza" in cuptor si nu vreti asa o experienta in bucataria voastra... este o munca titanica sa cureti un cuptor de aragaz dupa o explozie de castane. Parol.

    Deci, crestam castanele, apoi le tinem in apa (cu sau fara sare) pentru o jumatate de ora (se poate si o ora). Se aseaza apoi in tava in care le vom coace. Preancalzim cuptorul la temperatura de 200C. Punem castanele in cuptor si ne mai uitam din cand in cand la ele. Le mai intoarcem pe o parte si pe alta, pentru a se praji uniform. Timpul de coacere este de aproximativ jumate de ora, poate ceva mai mult sau mai putin, depinde de cuptor.

    Se scot cand sant gata, se acopera imediat cu un prosop ud, (umezeala prosopului si caldura castanelor creaza abur care inmoaie coaja) . Se lasa 2 minute asa, apoi se trece la decojirea lor.

    Se servesc simple langa un pahar de vin de calitate superioara sau o cupa de sampanie. Ele se pot glasa in zahar caramel, si se servesc ca atare sau se pot fierbe pentru cateva minute intr-un sirop foarte dulce de apa + zahar si rom, dupa care se tavalesc prin zahar tos si se lasa la uscat.

    La noi nu au mai apucat sa ajunga la faza de glasare

    Daca doriti sa faceti pireu de castane, ele se coc sau se fierb in apa putin sarata, se decojesc, se trec de doua ori prin masina de carne cu sita fina. Dupa ce ati obtinut pireul necesar se adauga zahar dupa gust si aroma de rom (neaparat rom). Se pastreaza la congelator foarte bine.

    La servire se trece pireul prin presa de cartofi sau printr-o sita, se decoreaza cu frisca.

     

    Comentarii

    Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

    Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

    Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

    Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

    Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
    Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

    Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

    Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

    Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
    Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

    Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

    Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

    Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
    Cele mai apreciate rețete
    Pandispan cu mere si budinca
    2
    Dulciuri

    Pandispan cu mere si budinca

    Pandispan cu mere si budinca
    Gogosari in Sos de Mustar
    3
    Conserve, muraturi

    Gogosari in Sos de Mustar

    Gogosari in Sos de Mustar
    Sufleu de cartofi
    5
    Aperitive

    Sufleu de cartofi

    Sufleu de cartofi
    Parteneri
    Prajitura cu caise si iaurt
    Culinar.RO

    Prajitura cu caise si iaurt

    Retete dietetice

    Prajitura cu caise si iaurt
    Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
    Gustos.RO

    Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

    Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

    Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie