Botosei de Bebelusi (din Fondant)

Complexitate
redusa
Botosei de Bebelusi (din Fondant)

Ingrediente

  • fondant
  • o bila de marimea unei portocale
  • hartie de copt, cat o foaie de caiet
  • pensula
  • cutiuta cu apa
  • cutit foarte bine ascutit si cu varf ascutit
  • o matrita de silicon pentru modele (optional)
  • un sucitor micut
  • zahar praf
  • coloranti artificiali (optional)

Mod de preparare

Se framanta fondantul intre degete pentru a-i reda elesticitatea (asta doar in cazul in care este mai vechi). Se pune intr-o punga de plastic sa nu se usuce. Apoi, luam o hartie de copt si desenam pe ea talpa de la un botosel de bebelus si carambul. Decupam, punctam locurile de imbinari si punem deoparte.

Pregatim blatul de lucru, cutitul, pensula si cutiuta cu apa precum si sucitorul. Nu apucam la treaba.
Pe blatul de lucru presarat cu zahar praf (sau amidon dar asta cam usuca, deci va trebui sa lucrati ceva mai repede) se intinde o foaie de fondant cam de 2 mm grosime.

Asezam foaia de hartie, deja decupata, pe fondant si cu ajutorul unui cutit cu varful ascutit, incepem sa decupam. Pentru partea stanga/dreapta a perechii de botosei, simplu intoarceti pe partea cealalta tiparul si aveti perechea, dupa care procedat la fel ca la primul.

Dupa ce ati decupat ambele talpi si caramburi, le asezati intr-o punga de plastic pentru a preveni uscarea lor. Pe rand se iau si cu ajutorul degetelor, netezim marginile in asa fel incat sa nu se mai vada marginile taiate zdremtuita/ciupite/zgrumturoase.

Dupa nivelare se pune inapoi in punga si se trece la urmatoarea parte decupata. Carambul botoseilor se noteaza ca in poze (pe hartie doar). Se scoate din punga de plastic o talpa si un caramb. Aveti grija sa fie stanga cu stanga si dreapta cu dreapta.

Cu ajutorul pensulei, se umezeste talpa pe margini, dar atentie mare, sa nu fie multa apa, doar putin umezit, altfel se va topi fondantl de umezeala, apoi se ia carambul. Cu degetul aratator dedesubtul punctului b si degetul mare deasupra se prinde tiparul (se foloseste mana stanga).

Cu degetul mare dela mana dreapta dedesubt si cel aratator deasupra se prinde partea notata cu a si prin rasucire usoara, se trece partea a peste partea b. Partea a, asa cum se vede si in poze, este partea care are curelusa care inchide papucelul, deci e normal sa fie deasupra.

Daca va place, in locul cataramei normale folosite la sandale se poate pune o floricica. Deci carambul format se aseaza pe talpa umezita si cu o scobitoare se lipesc impreuna prin presare (a se vedea modelul de la talpa).

Se procedeaza la fel cu al doilea botosel. Se ia o bucata de fondant, se face un sul lung si subtire care se impleteste in doua si se aplica pe marginea de sus a botoseilor. Snurul format, inainte de a fi aplicat se umezeste foarte usor cu pensula, dar numai pe locul care va trebui lipit, nu peste tot. Se ataseaza pe caramb si se lasa sa se zvante.

Pentru ca fondantul este destul de moale, trebuie pus in intariorul botoseilor, bucatele de servetel ca sa sustina fondantul pana aceste se intareste ... dupa aceai se scoate hartia si aveti papuceii normali Intre timp se fac decoratile daca doriti sa le aveti si se va pregati vopseaua (daca folositi) eu la un tort am folosit ca asa a vrut viitoarea mama si la altul nu am folosit, am lasat botoseii albi.

Desigur ca se poate folosi colorantl direct in fondant si va iesi uniforma culoarea botoseilor, dar gusturile mamelor si ideila lor difera de ale mele si sant asa de mulete si variate incat e bine sa faci dupa cum tii se spune, decat sa nu le placa.
Pentru decorat torturi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
5
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.