Basboosa

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Basboosa

Ingrediente

  • 500 g gris
  • 3 linguri cu unt topit (se poate topi untul in cuptorul cu microunde) si unt pentru uns vasul termorezistent
  • 300 g zahar
  • 250 g iaurt
  • 50 g migdale decojite si maruntite
  • 8 migdale cu coaja
  • 1/2 lingurita cu drojdie uscata
  • Pentru siropul de lamaie:
  • 100 ml apa
  • zeama proaspat stoarsa a unei lamai mari
  • 100 g zahar (eu am folosit zahar brun)

Mod de preparare

* Se amesteca in bolul mixerului iaurtul si zaharul. Se adauga treptat (in 3-4 etape) grisul si se mixeaza compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
* Se adauga untul topit si apoi drojdia, mixand compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
* Se incorporeaza in compozitie migdalele maruntite.

* Amestecul obtinut se pune intr-un vas termorezistent de forma dreptunghiulara, uns in prealabil cu unt.
* Compozitia se portioneaza cu ajutorul unei spatule din plastic pentru bucatarie (eu am obtinut dupa portionare 8 portii) si se lasa se se odihneasa timp de 4 ore la temperatura camerei (eu am acoperit vasul cu un prosop pentru bucatarie)

* Se incinge cuptorul la 180 grade c. Basboosa se coace timp de aproximativ 30 de minute, pe nivelul intermediar al cuptorului, la foc moderat.

* Se scoate tava din cuptor, se taie din nou compozitia pe urmele taieturii initiale si se aseaza cate o migdala (cu coaja) pe fiecare portie. Se pune din nou preparatul in cuptor pana cand dobandeste la suprafata o crusta frumoasa, aurie.

* Se scoate preparatul din cuptor si se lasa sa se raceasca.

* Se serveste cu sirop de lamaie preparat astfel: se incalzeste apa si se dizolva zaharul in apa; amestecul de zahar si apa se fierbe la foc mic (timp de aproximativ 3 minute pana se ingroasa); se incorporeaza zeama de lamaie apoi se ia vasul de pe foc si se lasa siropul obtinut sa se raceasca. Siropul de lamaie se adauga peste prajitura inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Amandine III
3
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura cu Cocos si Crema de Vanilie
4
Dulciuri

Prajitura cu Cocos si Crema de Vanilie

Prajitura cu Cocos si Crema de Vanilie
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos