Alba ca zapada

Postat pe: 27-09-2010
(14)

Ingrediente

2oua
6 linguri zahar
9 linguri ulei
6 linguri lapte dulce
1 lingurita amoniac alimentar
faina
coaja rasa de la o lamaie si
sucul unei jumatati de lamaie
Ingrediente pentru crema:
2 pachete unt (80% grasime)
1 l lapte dulce
16 linguri zahar tos
200 gr gris
2 lamai (sucul)
Pentru glazura:
2 plicuri zahar pudra cu aroma de vanilie
suc de lamaie

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

1h:30min
Foile se pregatesc astfel: se stinge amoniacul cu suc de lamaie, apoi se amesteca toate ingredientele - mai putin faina - pana obtineti un aluat cu consistenta egala.
Adaugati de-acum cate putina faina si amestecati, apoi framantati pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana.

Impartiti aluatul in 4. Din fiecare sfert coaceti - pe fundul unei tavi (25/35cm), cate o foaie. Foaia trebuie sa fie foarte bine intinsa si se tine in cuptorul preincalzit, la foc mic, aprox 8 minute - fara sa se rumeneasca.



Crema o pregatesc astfel:

Fierb laptele cu zaharul tos pana cand se dizolva tot zaharul. Apoi adaug grisul si amestec energic si continuu ca sa nu se faca cocoloase si nici sa nu se prinda de oala. Dupa 4-5 minute, sting focul si pun deasupra o folie alimentara - ca sa nu faca coaja - si dau ciulamaua la rece.

Cat timp se raceste ciulamaua, amestec doua pachete de unt (rece) pana cand se elimina apa tehnologica iar apoi continuu pana cand untul devine spumos.

Ciulamaua foarte bine racita, o amestec pana devine pufoasa apoi adaug sucul proaspat stors de la lamai. Amestec pana se incorporeaza tot sucul de lamaie si apoi adaug treptat untul, amestecand continuu.

Aceasta crema o impart in 3 si o intind intre foi, presand bine fiecare foaie inainte de a intinde urmatorul strat de crema.

Glazura: cern zaharul pudra si apoi adaug cate putin suc de lamaie. Amestec pana cand obtin o glazura semilichida, pe care o intind cu ajutorul unei pensule deasupra ultimei foi. Dau la rece cateva ore (ideal pana a doua zi) si tai forme potrivite cu un cutit cu lama subtire, pe care il sterg cu un sevetel umed dupa fiecare taietura.

Foaia se intinde direct pe fundul tavii, acoperit cu hartie de copt. Cand scoateti foaia din cuptor manevrati-o cu grija ca sa nu o rupeti. Eu o las sa se raceasca pe hartia pe care am copt-o, pe un gratar. Dupa ce s-a racit, o pastrez pe un blat de lemn pana cand pun crema.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Alba ca zapada" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

robert55
•  07.12.2015 06:09:36

Proiect nou, de talie mondiala! Nu este necesara niciun fel de experienta,decat cunostinte minime de computer! Oferim curs de instruire gratuit si complet,de la zero,pe computer! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si corectitudine. Daca va intereseaza,va oferim alte detalii, dupa ce trimiteti un e-mail cu subiect ”Info” la adresa de email: robertionita55@gmail.com

ralu_86
•  30.01.2012 17:52:16

Multumim pentru reteta!!! Am facut ieri seara prajitura si surprinzator mi-a iesit. La inceput am crezut ca foile vor ramane tari dar s-au muiat dupa ce am pus crema. E delicioasa spun ai mei! Puup!

vivilik
•  27.01.2012 12:10:58

am facut si eu foile,dar pt 4 si 25/35 au iesit subtirele tare.la tine in fotografie par mult mai grosute ca ale mele :D . oricum, multumim de reteta!

matzatzou
•  20.12.2011 13:26:45

Abia astept sa o fac!

eliza_eliza
•  15.04.2011 15:10:13

yam asta da prajitura delicioasa bunica(Dumnezeu sa o ierte)imi facea cand eram mica

alina_i
•  24.08.2010 16:48:51

abcdef7me - mi-ar fi mai de folos daca as sti cum faci foile... daca le faci dupa reteta mea, n-ar trebui sa ramana tari.
Te astept pe forum ca sa incercam sa rezolvam problema :)

alina_i
•  24.08.2010 16:47:17

bella4giuseppe - imi cer scuze pentru intarziere - abia am vazut mesajul. Ar fi mai de folos daca ai comenta pe forum... acolo ar vedea cineva si te-ar ajuta chiar daca autorul retetei nu este prezent.
Acuma sa incerc sa raspund intrebarilor tale:
* nu stiu exact cata faina trebuie la foi :( Pot doar sa-ti spun ca aluatul trebuie sa il poti intinde cu o vergea... Adica asemanator la consistenta cu aluatul de cozonac sau de paine.
* un pachet de unt are 200 de grame
* laptele dulce este laptele proaspat muls sau poti folosi lapte pasteurizat - din acela care se comercializeaza in cutii sau pungi UHT

Sper sa vezi raspunsurile mele si sa iti fie de folos :)

abcdef7me
•  10.08.2010 12:54:47

Cum pot face ca sa imi iasa foile moi??
Mie imi ies de fiecare data tari de nici nu poti musca :(

bella4giuseppe
•  06.08.2010 11:11:36

Buna Alina. Eu am 3 intrebari daca vei vrea sa imi raspunzi: cata faina trebuie pt foi? ce gramaj are un pachet de unt? si ce inseamna lapte dulce?scuze dar sunt de mult timp in strainatate si am cam pierdut notiunile elementare si apoi sunt incepatoare in ale gatitului. Oricum e singura reteta de Alba ca zapada care arata perfect si cred ca si la gust e la fel. As vrea sa o fac pt 15 august. Iti multumesc

randunica
•  27.06.2010 21:47:32

acum am terminat de ornat aceasta prajitura. de-abia astept maine dimineata sa vad cum a iesit. sunt convinsa ca va fi o bunatate, ca doar este facuta de mine!!! :)) ( dupa reteta ta ) :))

liliana72
•  14.07.2009 15:22:41

arata super
o sa o incerc si eu:)

alina_i
•  03.02.2009 21:27:43

Lucia, Dumiany - va multumesc!

dumiany
•  01.02.2009 22:53:52

MMM CE BINE ARATA.

lucia_bp
•  17.01.2009 18:49:01

Foarte buna prajitura.
Felicitari!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Alba ca zapada