Ciorba de Potroace

Postat pe: 05-01-2013
(1)

Ingrediente

In principiu avem nevoie de:
maruntaie - pipote si inimi de la o curte de pasari (aprox 800gr)
o poala de radacini (telina, morcovi, patrunjel)
vreo trei cepe ramase pe funia impletita as’toamna
o mana de orez (4 linguri)
cateva rosii bine coapte
1 canutza cu bulion de rosii
o mana de verdeata proaspat culeasa (leustean si patrunjel)
un botz de untura
ceva acreala – in cazul nostru: 1 plic bors maggi
sare dupa gust

Mod de preparare

Pentru varianta dreasa:
2 galbenusuri de la ouale gainilor care au scapat de la sacrificare si cotcodacesc fericite in poiata,
o ulcica cu smantana proaspat adunata de la oalele cu lapte parcate in beciul racoros,
aceiasi verdeata adunata din gradina - musai bio – numai ca de data asta inlocuim leusteanul cu marar.

Ciorba de potroace – o reteta traditionala romaneasca, deasa si acra numai buna de trezit mintile adormite de aburii si oboseala unei petreceri care s-a intins pana in zori.

Aceasta ciorba este nelipsita dupa cumetrii sau nunti - udate din belsug cu rachie si tulburel si contribuie la succesul unei petreceri reusite.

Acuma, ca tot am adunat toate cele trebuitoare ne pornim la lucru:
Curatam maruntaiele de pasare, le oparim si le punem la fiert in apa cu putina sare.
Curatam spuma si stergem peretii oalei cu un servet curat umezit cu apa rece.

Cat fierb maruntaiele, curatam ceapa si o tocam cubulete.
Radacinile le spalam, le curatam apoi le tocam cum altfel decat cubulete.
Dupa ce maruntaiele au fiert pe jumatate adaugam zarzavatul.

Lasam sa clocoteasca impreuna, voios, pret de jumatate de ceas, apoi adaugam orezul ales, spalat si oparit. Cand orezul e fiert, adaugam rosiile curatate de coaja si taiate maruntel, pasta de tomate si untura – ca sa aiba ciorba stelute si fiertura sa fie ademenitoare.

Dupa alte cateva clocote saram dupa gust apoi acrim cu generozitate.
Punem leusteanul ales, bine spalat si tocat marunt si stingem focul.
Lasam oala acoperita cu capac - sa se potoleasca fiertura.
Cand punem blidul pe masa, presaram cu patrunjel verde tocat.

Daca ne place ciorba dreasa – “á la grec” – cum zic cunoscatorii - trebuie sa procedem asa:
Amestecam galbenusurile cu smantana.
Tragem oala de pe foc.

Subtiem amestecul de galbenusuri cu putina ciorba apoi turnam totul in oala.
Acoperim cu capac si lasam fierbinteala fierturii sa rezolve ultimele amanunte.
De asta data, cand punem ciorba pe masa, presaram cu marar.

Acuma ... alegeti fiecare ce blid va place si daca distractia a fost maxima, nu pot decta sa va urez: " Pofta buna!!! "
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Ciorba de Potroace" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

danielcozma391
•  10.01.2013 16:29:04

Avand trupul imbuibat de cheful care sa lungit pana la ziua ,capul plin de aburii alcoolului cu un miros de tutun ieftin,numai buna e o ciorba ce ne poate trezi la realitatile zilei.DAR:-ciorba prezentata mai sus cum o pot cataloga,
-de pasare?
-de legume?
-a la grec?
-de potroace?
As fi vrut s-au as vrea o ciorba de POTROACE dar sa fie de betiv daca to e vorba de betie si chef,sa fie lunga si limpede sa fie acra sa fie de potroace.
daca sfatul nu e bine venit mai facem o ciorba si poate schimbam ceva la ea. santeti de acord?

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Ciorba de Potroace