Ciorba de burta (IV)

Postat pe: 21-11-2010
(13)

Ingrediente

burta de vita pre-fiarta sau semi-preparata-700g
picior de vita sau oase de vita-1 bucata sau 2-3 oase
optional: picior de porc-1 bucata
telina-jumatate bucata
morcovi-2 bucati mari pentru fiert
un morcov mic, care nu se fierbe, se caleste la sfarsit
radacina de patrunjel-o bucata mare
ceapa-2 bucati
ou-2 bucati
smantana-150 grame
otet
zeama de lamaie
usturoi-o capatana
ulei-foarte putin
sare
Cantitatile de legume sunt mentionate absolut orientativ Cu cat se pun mai multe bucati din legume ca radacina de patrunjel sau telina, cu atat ciorba iese mai gustoasa

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

3h
Burta si oasele de vita se spala bine si se pun la fiert intr-un recipient mare, cu aproximativ 4 sau 4,5 l de apa.

Se ia spuma pana dispare total. Se lasa carnea si burta la fiert, vreme de 15 minute, dupa care se adauga si legumele.

Se adauga legumele curatate, dar intregi, netaiate, se pune o lingurita de sare si se lasa ciorba la fiert la foc mediu, pana carnea de vita se desprinde de pe oase, sau aproximativ 70 minute. Intre timp, se mai ia spuma daca mai apare. Inainte de a lua ciorba de pe aragaz se verifica daca burta este fiarta.

Se constata ca zeama scade in timpul fierberii, cam 2 l din 4,5 l initiali.

Dupa ce fierbe totul, se strecoara zarzavatul si carnea. Se separa carnea de zarzavatul fiert si de osul/oasele de vita. Se taie burta in fasii subtiri si relativ mici. Se taie si carnea in bucatele mai mici Intre timp, zeama e lasata sa se racoreasca un pic. Nu trebuie sa se raceasca total.

Separat, se bat doua oua, cu un pic de zeama de lamaie si cu smantana si se adauga in recipientul in care am amestecat/batut bine ouale cu smantana cate un polonic de zeama. Dupa fiecare polonic adaugat, se amesteca bine ca zeama sa se incorporeze. Se procedeaza asa asta pana cand jumatate din zeama e incorporata. Apoi se rastoarna totul in cealalta jumatate de zeama ramasa. Burta si carnea de vita se pun in zeama dreasa cu ou si smantana.

Secretul final e ca in putin ulei se caleste morcov crud, trecut prin razatoarea mica. Se pregateste o strecuratoare, se tine deasupra vasului cu ciorba, apoi se rastoarna morcovul si uleiul in care acesta s-a calit in strecuratoare si cu un polonic se ia zeama si pune peste morcov de cateva ori. Astfel, ciorba se va colora la suprafatza cu un portocaliu placut si or sa se creeze bilutze de ulei de aceeasi culoare. Aspectul ciorbei de burta e dat de acest morcov prin care ciorba se trece, la sfarsitul prepararii ei.

La final, ciorba se potriveste de sare, adaugandu-se inca o lingurita si jumatate de sare. E bine ca gospodina sa guste si sa adauge sarea in functie de gusturile ei si ale celor care or sa fie la masa.

De retinut: mai bine se mai adauga sarea la masa, decat sa se sareze ciorba prea tare.

Mujdeiul se prepara din usturoi zdrobit, frecat un pic cu sare si cativa stropi de ulei, peste care se toarna cam 150 ml de apa incalzita si cativa stropi de otet.

Otetul, mujdeiul, sarea, se lasa la indemana fiecarui mesean iar acesta adauga singur in functie de cum vrea sa manance.

Ciorba de burta se serveste fierbinte, cu paine alba proaspata si un paharel de tuica, dimineata, pana la orele pranzului.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Ciorba de burta (IV)" nu uita sa ii faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei

Panini Maker Large

- 40 %
389.99 lei
233.99 lei

Fierbator Style White

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

alexaaaaaaa
•  30.11.2015 15:16:15

Cautam operatori PC. Se lucreaza comod de acasa, part-time sau full-time. Cerinte:
- cunostinte minime PC
- conexiune internet
- rabdare
- seriozitate
- perseverenta
Nu necesita experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin e-mail. Cereti detalii la adresa: alexaa075@gmail.com

albann0
•  31.05.2015 06:09:22

intradevar un deliciu, mai buna ca la restaurant
VA INVIT sa va relaxati lucrand la domiciliu in timpul liber, daca detineti un calculator conectat la internet si dispuneti de vointa si dorinta. Parcurgeti 12 lectii de curs GRATUITE primite prin email, la finalul carora, decideti accederea sau nu, la un PROIECT UNIC, in care se obtin resurse financiare SUPLIMENTARE, in functie de implicare si realizari.
VA ASTEPT cu mesajul “VREAU SA MA CONVING ”la adresa de email, cmunteanu55@gmail.com

alexandruaioanei
•  30.12.2014 15:00:42

Aceata este reteta adevarata de ciorba de burta.BRAVO!

christyansen
•  03.06.2014 22:38:07

f buna a iesit bv bv bv bv bv

tradaro
•  07.05.2014 19:41:01

Imi place foarte mult ciorba de burta. Eu pun bors in loc de lamaie. La masa o servesc cu smantana, mujdei de usturoi, otet si ardei iute.

flaviadaiana
•  15.08.2013 12:52:43

Foarte buna si ciorba si reteta!

ralucutsa_sweet
•  05.03.2012 17:00:39

nu am mankt niciodata ciorba de burta.dar sunt tare curioasa sa vad cum o sa-mi iasa.am ales reteta ta.sper sa ma descurc.

superdreamteam
•  08.09.2011 19:52:35

asta e reteta ”magica”! mama mea face ciorba exact asa cum e descrisa aici. numai ca la urma mai pune o lingura de orez. felicitari!

publiusnaso
•  29.04.2011 11:42:32

maine o gatesc , suna excelent :) si revin cu feed back !

cama
•  28.12.2010 16:19:16

am facut ciorba si mi-a iesit foarte buna Felicitari pt reteta

george1962
•  04.09.2010 16:02:00

extraordinara. . . mai ales ca retta a fost data cu lux de amanunte.
nu am cuvinte

8072425
•  02.02.2010 23:07:11

Asta mi se pare cea mai buna ciorba ..!
Felicitari ..!

mihaela33
•  22.12.2009 10:40:20

felicitari ai descris foarte bine reteta
cred ca este si foarte gustoasa
pofta buna

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Ciorba de burta (IV)