Snert / Erwtensoep - Supa Olandeza de Mazare Uscata

Complexitate
redusa
Snert / Erwtensoep - Supa Olandeza de Mazare Uscata

Ingrediente

  • 200gr mazare uscata
  • 100 gr radacina de telina
  • 2 morcovi
  • 1/2 ceapa (eu am folosit ceapa rosie)
  • 2 cartofi
  • 250 gr bacon (pancetta) afumat
  • sare optional
  • radacina de patrunjel sau in lipsa ei tulpinile de patrunjel fara frunze cum am folosit eu

Mod de preparare

Puneti la fiert intr-o oala cu apa cit sa o acopere carnea de porc afumata. Lasati sa fiarba cca 5 minute de cind incepe sa clocoteasca si apoi aruncati apa si spalati carnea. Faptul ca ii dati un clocot si aruncati apa ajuta sa o mai desareze daca baconul este sarat cum era cel folosit de mine si mai ales sa nu trebuiasca sa luati spuma caci dupa ce o amestecati cu mazarea si restul ingredientelor o sa va fie greu.

Intre timp curarati zarzavatul, ceapa, morcovii, cartofii, telina si patrunjelul. Daca folositi patrunjel verde caci nu aveti radacina de patrunjel il tocati marunt. Restul ingredientelor le taiati cuburi mai mari sau mai mic dupa cum va place. .

Adaugati mazarea spalata si carnea si acoperiti cu apa. Eu nu am mai adaugat sare pentru ca am folosit o carne destul de sarata* care a dat gust si sare supei.

Lasati sa fiarba dupa indicatiile scrie pe punga cu mazare uscata, in cazul meu spunea 35 de minute pentru fierbere clasica sau 10 in oala sub presiune. Daca folositi oala sub presiune atentie la cantitatea de lichid/apa pe care o adaugati, supa aceasta nu trebuie sa fie lichida, in retetele olandeze traduse cu google spunea ca la final lingura trebuie sa stea singura in verticala in supa.

Cind toate zarzavaturile, carnea si mazarea sunt fierte scoateti carnea si o taiati cuburi pe care le puneti din nou in supa.
Gustati si daca este nevoie adaugati sare.
Reteta traditionala olandeza cere ca la sfirsit, in ultimele 20-30 minute sa adaugam un cirnat traditional olandez (afumat) taiat felii in aceasta supa. Alte retete includ bucati de sorici, coaste de purcel care la sfirsit cind sunt fierte sunt scoase din supa si dezosate, taiate marunt si puse la loc in supa. Sau alte tipuri de carne de porc.

Supa se serveste cu piine de secara si este un fel unic de mincare (adica si felul unu si felul doi imporeuna) caci este foarte satioasa. Supa trebuie sa rezulte foarte groasa "sa stea lingura in picioare in ea".

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
Drob de pui in aluat de foietaj

Drob de pui in aluat de foietaj

Drob de pui in aluat de foietaj
Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi

Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi

Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi
Cele mai apreciate rețete
Beigli cu Nuca
1
Dulciuri

Beigli cu Nuca

Beigli cu Nuca
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Cartofi-evantai cu cascaval
4
Garnituri

Cartofi-evantai cu cascaval

Cartofi-evantai cu cascaval
Placinta cu Branza si Stafide
5
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Parteneri
Ficatei de pui cu sos si piure
Bucataras.RO

Ficatei de pui cu sos si piure

Va plac ficateii? Daca da, iata o reteta rapida si tare gustoasa pentru masa de pranz sau pentru cina!

Ficatei de pui cu sos si piure
Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Culinar.RO

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Un cozonac ce are 2 umpluturi:dulceata de zmeura si crema de nuca si cacao.

Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel