Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete, ca la mama acasa..!

Portii
10
Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete, ca la mama acasa..!

Ingrediente

  • Ciorba:
  • -3-4 morcovi mijlocii, subtiri
  • -1 ardei gras rosu
  • -1 ardei gras verde
  • -2 cepe
  • -50 g orez inmuiat
  • -30 ml ulei pentru calit ceapa
  • -2-3 rosii mijlocii
  • -1/4 radacina telina
  • -1 radacina patrunjel
  • -1 legatura patrunjel
  • -1 legatura marar
  • - 1 legatura leustean
  • -2-3 linguri pasta de rosii
  • -2 linguri vegeta de casa
  • -patrunjel proaspat tocat marunt (la servire)
  • -0,5 l bors proaspat sau bors magic, dupa gust.
  • -smantana( la servire)
  • Compozitie perisoare:
  • -700 g carne vita, tocata marunt(se toaca de 2 ori)
  • -1 ceapa medie
  • -100 g orez
  • - sare
  • -piper
  • -1 lingura faina
  • -1ou mare sau 2 mici
  • -2 linguri ulei(pentru calit ceapa)
  • -2-3 linguri de verdeata, tocata marunt

Mod de preparare

Ciorba de perisoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe, iar eu o gatesc destul de des, pentru ca aici gasesc pe tot parcursul anului legume proaspete.
Daca nu am bors, de obicei folosesc fie bors magic, fie acresc cu zeama de lamaie.
Ce trebuie sa facem ca sa obtinem niste perisoare pufoase si gustoase?
Mai intai, carnea tocata pe care o vom folosi trebuie sa fie tocata de doua ori prin masina de carne, asta pentru a obtine niste perisoare uniforme si pufoase. In compozitia de la perisoare, pe langa ou, vom adauga si o lingura de faina, care le va lega foarte bine, asta in afara de orez, pe care il veti adauga in compozitie neinmuiat.
Si acum sa trecem la prepararea ciorbei.
Intai vom spala toate legumele si le vom curata de codite, coji, seminte. etc, dupa care le vom taia marunt, cu exceptia morcovilor, pe care ii vom alege sa fie cat mai subtiri si ii vom taia rondele, ei dand un aspect frumos ciorbei.

Intr-o oala mai inalta (de cca 4-5 l), in care vom face ciorba, vom pune 4-5 linguri de ulei de masline si vom pune putin ceapa la calit. Dupa ce si-a schimbat culoarea, vom adauga rosiile curatate de coaja si taiate marunt si vom mai lasa inca 5 minute, apoi vom adauga celelalte legume si doar jumatate din verdeata tocata. Vom lasa, la foc mic timp de 10 minute, dupa care vom adauga pasta de rosii, iar dupa vreo 5 minute vom adauga vegeta si 1,5-2 l de apa si lasam sa fiarba cateva minute, timp in care ne vom ocupa de perisoare. Ceapa pentru perisoare o vom toca marunt si o vom cali in putin ulei. Carnea tocata si ceapa calita si racita le vom pune intr-un castron incapator la care vom adauga si celelalte ingrediente pentru perisoare. Vom amesteca totul bine, pana obtinem o compozitie omogena, dupa care vom incepe sa formam perisoarele.

Cu mainele ude vom forma perisoare nu prea mari, cam de dimensiunea unei nuci mici, pe care le vom pune in oala de ciorba, dar vom avea grija sa le raspandim pe toata suprafata oalei, nu trebuiesc inghesuite, ca sa nu se desfaca in oala. Atunci cand legumele sunt fierte pe jumatate, vom adauga orezul si perisoarele. Cand au inceput sa fiarba, vom adauga borsul sau 2-3 cani de apa si un pliculet de bors magic, ori zeama de o lamaie si vom potrivi de sare si piper.
Vom lasa la fiert la foc mediu pana s-au fiert legumele. In timp ce fierb perisoarele, vom elimina spuma care se va forma, iar atunci cand s-au ridicat la suprafata perisoarele, inseamna ca sunt fierte. Timpul de fierbere este in jur de 30 de minute.
Vom inchide focul si vom adauga cealalta jumatate de verdeata care am lasat-o. Vom pastra doar o lingura sau doua de verdeata pentru a o folosi la servire; apoi vom acoperi oala cu un capac ca sa se infuzeze aromele, maxim 10-15 minute, dupa care o putem servi cu sau fara smantana.
A rezultat o ciorba foarte gustoasa si deosebit de aromata de la legume si verdeturile proaspete si desigur si de la perisoare, care au iesit pufoase.
Va doresc pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu foi si gem de prune
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina...

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Dulciuri

Savarine cu frisca

Se separă galbenusurile de albusuri. Peste gălbenușuri se pune cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea lor....

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și...

Prajitura Tosca
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Schneider
4
Romania

Prajitura Schneider

Prajitura Schneider
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca