Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete, ca la mama acasa..!

Portii
10
Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete, ca la mama acasa..!

Ingrediente

  • Ciorba:
  • -3-4 morcovi mijlocii, subtiri
  • -1 ardei gras rosu
  • -1 ardei gras verde
  • -2 cepe
  • -50 g orez inmuiat
  • -30 ml ulei pentru calit ceapa
  • -2-3 rosii mijlocii
  • -1/4 radacina telina
  • -1 radacina patrunjel
  • -1 legatura patrunjel
  • -1 legatura marar
  • - 1 legatura leustean
  • -2-3 linguri pasta de rosii
  • -2 linguri vegeta de casa
  • -patrunjel proaspat tocat marunt (la servire)
  • -0,5 l bors proaspat sau bors magic, dupa gust.
  • -smantana( la servire)
  • Compozitie perisoare:
  • -700 g carne vita, tocata marunt(se toaca de 2 ori)
  • -1 ceapa medie
  • -100 g orez
  • - sare
  • -piper
  • -1 lingura faina
  • -1ou mare sau 2 mici
  • -2 linguri ulei(pentru calit ceapa)
  • -2-3 linguri de verdeata, tocata marunt

Mod de preparare

Ciorba de perisoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe, iar eu o gatesc destul de des, pentru ca aici gasesc pe tot parcursul anului legume proaspete.
Daca nu am bors, de obicei folosesc fie bors magic, fie acresc cu zeama de lamaie.
Ce trebuie sa facem ca sa obtinem niste perisoare pufoase si gustoase?
Mai intai, carnea tocata pe care o vom folosi trebuie sa fie tocata de doua ori prin masina de carne, asta pentru a obtine niste perisoare uniforme si pufoase. In compozitia de la perisoare, pe langa ou, vom adauga si o lingura de faina, care le va lega foarte bine, asta in afara de orez, pe care il veti adauga in compozitie neinmuiat.
Si acum sa trecem la prepararea ciorbei.
Intai vom spala toate legumele si le vom curata de codite, coji, seminte. etc, dupa care le vom taia marunt, cu exceptia morcovilor, pe care ii vom alege sa fie cat mai subtiri si ii vom taia rondele, ei dand un aspect frumos ciorbei.

Intr-o oala mai inalta (de cca 4-5 l), in care vom face ciorba, vom pune 4-5 linguri de ulei de masline si vom pune putin ceapa la calit. Dupa ce si-a schimbat culoarea, vom adauga rosiile curatate de coaja si taiate marunt si vom mai lasa inca 5 minute, apoi vom adauga celelalte legume si doar jumatate din verdeata tocata. Vom lasa, la foc mic timp de 10 minute, dupa care vom adauga pasta de rosii, iar dupa vreo 5 minute vom adauga vegeta si 1,5-2 l de apa si lasam sa fiarba cateva minute, timp in care ne vom ocupa de perisoare. Ceapa pentru perisoare o vom toca marunt si o vom cali in putin ulei. Carnea tocata si ceapa calita si racita le vom pune intr-un castron incapator la care vom adauga si celelalte ingrediente pentru perisoare. Vom amesteca totul bine, pana obtinem o compozitie omogena, dupa care vom incepe sa formam perisoarele.

Cu mainele ude vom forma perisoare nu prea mari, cam de dimensiunea unei nuci mici, pe care le vom pune in oala de ciorba, dar vom avea grija sa le raspandim pe toata suprafata oalei, nu trebuiesc inghesuite, ca sa nu se desfaca in oala. Atunci cand legumele sunt fierte pe jumatate, vom adauga orezul si perisoarele. Cand au inceput sa fiarba, vom adauga borsul sau 2-3 cani de apa si un pliculet de bors magic, ori zeama de o lamaie si vom potrivi de sare si piper.
Vom lasa la fiert la foc mediu pana s-au fiert legumele. In timp ce fierb perisoarele, vom elimina spuma care se va forma, iar atunci cand s-au ridicat la suprafata perisoarele, inseamna ca sunt fierte. Timpul de fierbere este in jur de 30 de minute.
Vom inchide focul si vom adauga cealalta jumatate de verdeata care am lasat-o. Vom pastra doar o lingura sau doua de verdeata pentru a o folosi la servire; apoi vom acoperi oala cu un capac ca sa se infuzeze aromele, maxim 10-15 minute, dupa care o putem servi cu sau fara smantana.
A rezultat o ciorba foarte gustoasa si deosebit de aromata de la legume si verdeturile proaspete si desigur si de la perisoare, care au iesit pufoase.
Va doresc pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Desert tort - reteta 250
Bucataras.RO

Desert tort - reteta 250

Desert tort - reteta 250
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!