Ciorba de Potroace

Complexitate
redusa
Ciorba de Potroace

Ingrediente

  • In principiu avem nevoie de:
  • maruntaie - pipote si inimi de la o curte de pasari (aprox 800gr)
  • o poala de radacini (telina, morcovi, patrunjel)
  • vreo trei cepe ramase pe funia impletita as’toamna
  • o mana de orez (4 linguri)
  • cateva rosii bine coapte
  • 1 canutza cu bulion de rosii
  • o mana de verdeata proaspat culeasa (leustean si patrunjel)
  • un botz de untura
  • ceva acreala – in cazul nostru: 1 plic bors maggi
  • sare dupa gust

Mod de preparare

Pentru varianta dreasa:
2 galbenusuri de la ouale gainilor care au scapat de la sacrificare si cotcodacesc fericite in poiata,
o ulcica cu smantana proaspat adunata de la oalele cu lapte parcate in beciul racoros,
aceiasi verdeata adunata din gradina - musai bio – numai ca de data asta inlocuim leusteanul cu marar.

Ciorba de potroace – o reteta traditionala romaneasca, deasa si acra numai buna de trezit mintile adormite de aburii si oboseala unei petreceri care s-a intins pana in zori.

Aceasta ciorba este nelipsita dupa cumetrii sau nunti - udate din belsug cu rachie si tulburel si contribuie la succesul unei petreceri reusite.

Acuma, ca tot am adunat toate cele trebuitoare ne pornim la lucru:
Curatam maruntaiele de pasare, le oparim si le punem la fiert in apa cu putina sare.
Curatam spuma si stergem peretii oalei cu un servet curat umezit cu apa rece.

Cat fierb maruntaiele, curatam ceapa si o tocam cubulete.
Radacinile le spalam, le curatam apoi le tocam cum altfel decat cubulete.
Dupa ce maruntaiele au fiert pe jumatate adaugam zarzavatul.

Lasam sa clocoteasca impreuna, voios, pret de jumatate de ceas, apoi adaugam orezul ales, spalat si oparit. Cand orezul e fiert, adaugam rosiile curatate de coaja si taiate maruntel, pasta de tomate si untura – ca sa aiba ciorba stelute si fiertura sa fie ademenitoare.

Dupa alte cateva clocote saram dupa gust apoi acrim cu generozitate.
Punem leusteanul ales, bine spalat si tocat marunt si stingem focul.
Lasam oala acoperita cu capac - sa se potoleasca fiertura.
Cand punem blidul pe masa, presaram cu patrunjel verde tocat.

Daca ne place ciorba dreasa – “á la grec” – cum zic cunoscatorii - trebuie sa procedem asa:
Amestecam galbenusurile cu smantana.
Tragem oala de pe foc.

Subtiem amestecul de galbenusuri cu putina ciorba apoi turnam totul in oala.
Acoperim cu capac si lasam fierbinteala fierturii sa rezolve ultimele amanunte.
De asta data, cand punem ciorba pe masa, presaram cu marar.

Acuma ... alegeti fiecare ce blid va place si daca distractia a fost maxima, nu pot decta sa va urez: " Pofta buna!!! "

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
1
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
4
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Inghetata cu Branza si Capsuni
5
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Parteneri
Indian Chicken Curry
Bucataras.RO

Indian Chicken Curry

Pana de curand, acest fel de mancare a fost pentru mine o necunoscuta. Auzisem de ea, dar nu mancasem niciodata. Si...

Indian Chicken Curry
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia