Bors Rusesc cu Varza Murata

Complexitate
redusa
Bors Rusesc cu Varza Murata

Ingrediente

  • -400 g varza tocata murata
  • -3 cepe
  • -3 linguri pasta / bulion gros, de rosii
  • -3 linguri pasta de gogosari
  • -2- 3 morcovi
  • -2 radacini de patrunjel
  • -500 g carne de vita / manzat / porc, cu os
  • -oase de vita cu maduva
  • -2 frunze de dafin
  • -3 cartofi
  • -100 ml ulei de floarea soarelui
  • -1 legatura de ceapa verde
  • -1 legatura patrunjel verde
  • -1 legatura de marar verde
  • -sare
  • -piper
  • Pentru servit
  • -smantana, optional
  • -salata de praz sau ceapa, optional
  • -ardei iute, proaspat sau murat, optional
  • -hrean proaspat ras amestecat cu smantana groasa, dupa gust (optional)

Mod de preparare

Am folosit varza tocata murata pregatita dupa reteta Varza tocata, murata, in stil bucovinean.

Scurgeti bine varza murata, apoi puneti-o la calit in ulei, amestecand mereu, pana ce incepe sa se rumeneasca Adaugati 2 cepe tocata marunt si caliti in continuare pana ce ceapa devine translucida. Spre sfarsit adaugati pasta / bulionul de rosii si de gogosari, omogenizati, lasati inca 2 min pe foc si dati deoparte.

Separat, caliti morcovii si patrunjelul, taiate rondele, amestecand, pana se inmoaie si adaugati peste varza. Spalati carnea si oasele cu maduva, apoi puneti-le la fiert in apa rece (apa sa treaca cu 2- 3 degete peste carne).

Cand apa incepe sa clocoteasca, indepartati spuma, apoi adaugati frunzele de dafin si 1 ceapa taiata in patru. Fierbeti acoperit, la foc mic, pana cand carnea este facuta, moale si se desprinde de os. Scoateti carnea din zeama, lasati sa se racoreasca, desprindeti-o de pe os, taiati-o cubulete si dati deoparte.
Indepartati ceapa si dafinul, repuneti oala cu zeama pe foc, adaugati cubuletele de cartofi si lasati sa fiarba, la foc mic pentru 10 min.

Adaugati amestecul cu varza, bucatelele de carne, aduceti la punctul de fierbere, micsorati flacara si lasati pe foc, inca 10 min sau pana cand legumele sunt facute.

La sfarsit, poriviti gustul de sare si piper, adaugati ceapa verde taiata rondele si frunzele de patrunjel, marar, tocate marunt, retrageti imediat de pe foc si lasati vasul acoperit, circa 10 min, cat sa se patrunda bine aromele.

Serviti cat este calda, simpla, presarata cu marar verde sau cu smantana (optional). Se poate consuma impreuna cu o salata de praz sau ceapa ori ardei iute (proaspat sau murat). Se potriveste foarte bine, servita cu hrean proaspat ras, amestecat cu smantana groasa, intr-un sos dulce- iute, foarte tentant.
Acesta bors rusesc traditional este aromat si putin acrisoar.
El se prepara cu * varza tocata murata si nu cu varza murata la butoi si apoi tocata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa