Tarta cu legume

Complexitate
redusa
Tarta cu legume

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
  • 4 linguri ulei de masline
  • 50 gr untura
  • 3 ardei grasi feliati
  • 3 cepe verzi, tocate
  • 3 rosii coapte si feliate
  • 1 catel de usturoi pisat
  • patrunjel verde tocat marunt
  • 1 lingurita boia dulce
  • sare si piper dupa preferinta
  • apa aprox 250 ml (depinde de faina)
  • 1 ceapa rosie
  • feliata
  • masline dupa preferinta

Mod de preparare

Faina se amesteca cu sarea si se cerne dupa care se amesteca cu untura prin framantare intre degete pana obtinem o consistenta faramicioasa. Drojdia o punem la dospit cu apa dupa care amestecam cele doua intre ele adaugand apa atat cat se cere ca sa obtinem un aluat moale, nelipicios si care se poate intinde frumos. Lasam aluatul acoperit deoparte si trecem la legume.

Le spalam dupa care le curatam si le feliem resectiv tocam si zdrobim usturoiul. Amestecam incet cu care, piper si boia, patrunjel verde tocat.

Pregatim o tava rotunda ( (32 cm diametru) sau dreptunghiulara (32 cmx 27 cm) si intindem aluatul pe tava ajutandu-ne de degete. Ungem aluatul cu putin ulei dupa care aranjem legumele pregatite inainte. Punem in cuptorul preincalzit si coacem pana prinde pe margini o crusta aurie.

Indepartam din cuptor si servim cald sau rece.

Se portioneaza in patrate sau felii mai mici sau dupa preferinta.


Coca de verduras (vegetable tart)
Coca este un produs de patiserie/panificatie facut si consumat in Catalonia, partea estica a Aragonului, mare parte din Valencia, insulele Baleare, Andorras si Catalonia franceza.
Numele catalan "coca" vine din Olanda din timpul imperiului Carolingian si imparte aceasi radacina cu englezescul "cake" si germanicul "kuchen".

Sant numeroase "coca" cu gusturi diferite, de baza fiind cel dulce si sarat, inchis sau deschis (ca prezentare si servire).

Toate folosesc aluatul ca ingredient de baza, care apoi se decoreaza. Poate fi, asa cum am mai spus dulce sau sarat. Daca e dulce se foloseste oua si zahar iar daca folosim varianta a doua se intrebuinteaza drojdie si sare. Umplutura sau toppingul, peste sau legume, sant in general folosite pe coasta, iar mai spre interiorul tarii se prefera fructele, nucile, branza si carnea. Unele "coca"pot fi o combinatie de dulce/sarat (carne cu fructe uscate).

Coca, este in general un aluat de paine si dimensiunea poate fi intre 5 cm pana la 1 m, prezentarea ei fiind si ea variata:
- coca inchisa- umplutura in interior
- coca deschisa - aluat intins cu toppingul dorit
- coca cu gaura la mijloc
- coca simpla- fara nimic adaugat pe ea si care, cand se consuma se adauga ingredientele dorite (asdemanator cu tacos).

Este un produs comun atat bogatilor cat si saracilor si parte de baza in bucataria Catalona, asa cum am punctat de altfel mai sus.

In Catalonia are legatura directa cu "festa" (sarbatoare) in special la Paste, Cracuiun, Ajunul sf Ioan, etc. Unele chiar poarta nume de sfinti si sant consumate cu precadere in sarbatoarea respectiva (Coca de Sant Joan)
Multi consuma acest produs fara a tine cont de sarbatoare sau motive festive (daca consideram acele locuri ca fiind parti italiene).

Coca fiind parte din bucataria catalana are ingrediente specifice.

Separat de Italia, alte tari au de asemenea cakes, pie, produse de patiserie/panificatie specifice. Trei exemple ar putea fi pissadierele din Provence, Lachmacun din Turcia si Bouchee a la Reine din Franta, dar se pot gasi pie-uri dulci pe tot cuprinsul Europei. Specific "King's cake" (in Catalana-Tortell de Reis) este traditional in Occitania si Catalonia, Valencia, Andorra, French Catalonia si Insulele Baleare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Tocana de toamna

Tocana de toamna

Tocana de toamna
Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Eclere
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Degetele de pui - crocante si savuroase
3
Carte de bucate

Degetele de pui - crocante si savuroase

Degetelele de pui sunt crocante si savuroase, preferatele copiilor. De ce sa le cumper, daca le poti face acasa?

Degetele de pui - crocante si savuroase
Chec marmorat
4
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Prajitura cu Blat de Bezea
5
Dulciuri

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea
Parteneri
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Culinar.RO

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Gustos.RO

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa

Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia