Pe masa tradiţională românească de Paşte ar trebui sa avem fiecare, atât cât ne permite bugetul, ouă roşii, drob, legume de primavară, pască şi cozonaci.
Aşa cum cere tradiţia, eu am pregătit ouăle în Joia Mare. Anul acesta le-am vopsit în culori naturale, sper să vă fie de folos sfaturile mele.
Cum procedam:
Se scot ouăle din frigider pentru a le aduce la temperatura camerei. Se spală şi se freacă uşor cu un bureţel curat pentru a îndepărta marcajul.
Eu am pregătit 8 ouă roşii, 3 galbene, 2 albastre şi 3 verzi, de aceea pentru ouăle roşii am avut nevoie de o crăticioară de 2 litri, iar pentru celelalte culori, ibrice sau vase de câte 1 litru. Pentru culoarea roşie am pus 2 linguri de oţet, iar pentru celelalte culori, doar câte o lingură de oţet.
În crăticioara în care vom vopsi ouă roşii se pun frunzele şi cepele roşii, se aşază ouăle printre ele, se umple vasul cu apă, se adaugă oţetul şi se fierb la foc mic, aprox 25 de minute.
În celelalte vase, se aşază ouăle, tot printre frunzele de varză sau foile de ceapă, coajă de morcov, se umple cu apă, se adaugă oţetul şi se fierb tot 25 de minute.
Mai în glumă, mai în serios, vă puteţi da seama ce nuanţe veţi obţine după picăturile de apă care au sărit pe aragaz.
Eu am pus unele dintre ouă în dresuri, cu flori de zarzăr, muşcate, mărar, pătrunjel sau lavandă. Cel mai frumos s-a lipit floarea de muşcată. Dresul însă a fost mai gros, iar oul s-a colorat în timp mai îndelungat.
După ce se ia focul, se lasă ouăle la răcit în vasele cu apa în care au fiert. Se verifică din când în când culoarea, iar dacă este destul de intensă, se pot scoate la uscat în cofraje de ouă. Dacă sunt pale culorile, se mai pot lăsa în apa aceea. Eu le-am lăsat astfel cam două ore.
Culorile nu ies vii, aprise precum cele din comerţ. Roşul este frumos, uşor cărămiziu, mie mi-a plăcut mult, galbenul obţinut va fi mai închis, uşor portocaliu, albastrul este pal (poate trebuia să îl las mai mult), iar verdele a ieşit spre kaki. Însă vopsite astfel sunt mai sănătoase.
Pentru verde se poate folosi spanac, însă mie nu îmi place, iar fiertul într-o legumă anume îi schimbă uşor gustul. Am mai fiert acum câţiva ani ouă în zeamă de urzici, şi nu mi-a plăcut gustul, de aceea am folosit o combinaţie de varză roşie şi ceapă albă acum. După aceea, le-am mai trecut câteva minute prin apa în care au fiert doar ouăle galbene, astfel că au prins o nuanţă interesantă de auriu.
La final, se ung cu ulei, pentru luciu.
Paşte Fericit!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/04/oua-in-culori-naturale-pentru-sfintele.html
Dovleceii pane sunt un aperitiv delicios, perfect pentru orice masa. Preparati din felii subtiri de dovlecei, trecute prin...
Dovlecei pane - un aperitiv deliciosPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorCheesecake cu lamaie si menta - un desert racoritor si cremos, perfect pentru zilele calde de vara. Aceasta reteta fara...
Cheesecake cu lamaie si mentaVa propun o noua înghețată cu sirop de menta de casă, cu fistic de data aceasta si cu fructe de padure. O combinatie...
Parfait de înghețată cu menta si fisticO inghetata foarte buna!
Inghetata frantuzeasca de vanilieIncearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Comentarii