Unicat in Romania - singura fabrica din tara care produce cascaval in ceara

(0)

2015-12-02 00:00:00

In mod surprinzator, cascavalul in ceara a devenit o raritate in Romania. Astfel ca, aceasta specialitate a ajuns sa se mai produca intr-o singura fabrica de branzeturi din tara, din judetul Botosani.

Aceasta tehnica de conservare era foarte folosita in industria alimentara din Romania, dar s-a renuntat la ea din cauza costurilor mai ridicate, in comparatie cu infolierea si vidarea produselor lactate.

cascaval-soveja.jpg

Asa s-a ajuns ca fabrica de lactate Vlasie Company, din comuna Vlasinesti, judetul Botoşani, sa fie singura care livreaza pe piata romaneasca cascaval in ceara.

Spre deosebire de ambalajele de plastic, ceara ii permite cascavalului sa-si continue procesul de maturare. Cu cat procesul de maturare este mai lung, cu atat produsul se transforma intr-unul de calitate superioara.

"Nu am gasit de unde sa cumparam ceara din Romania si am comandat-o din Olanda. Inlocuind folia din plastic in care era ambalat cascavalul cu ceara noi obtinem un produs care isi continua maturarea, care devine mai bun de la o zi la alta in propriul sau ambalaj. Pe vremuri, acesta era ambalajul folosit la cascaval, ceara, nu folia din plastic, si avand in vedere ca noi producem o reteta traditionala intr-un mod traditional, am vrut ca si ambalajul sa fie unul pe masura.", spune administratorul Vlasie Company, Constantin Aniculaesa.

cascaval-soveja.jpg

Totodata, produsul este lucrat manual, in cosuri de nuiele, pe blat de stejar, iar ambalajul este unicat pentru Romania.

Fabrica din Vlasinesti va mai produce si Cascaval de Saveni si sub brandul Originar, care va fi comercializat intr-o retea de supermarketuri din tara, va mai include si branza de Taga, plus alte produse traditionale premium-quality.

Mai jos aveti o filmare cu procedeul de conservare in ceara:

Sursa articol:super-hrana.ro
Sursa poze:banulbotosanean.ro