Traditii si obiceiuri de Ignat, 20 decembrie - trecerea porcului prin foc

Traditii si obiceiuri de Ignat, 20 decembrie - trecerea porcului prin foc

Craciunul la romani nu poate fi imaginat fara bunatatile preparate din carne de porc.

De fapt, pe 20 decembrie, cu doar 5 zile inainte de Craciun, se sarbatoreste Ignatul (Sfantul Ignatie Teoforul), ziua in care peste tot in Romania se sacrifica porcii pentru prepararea mancarurilor traditionale de Craciun.

In acelasi timp, de Ignat exista si multe obiceiuri si traditii pagane pe care romanii le respecta cu sfintenie.


Sfantul Ignatie Teoforul este apostolul care, pentru ca nu s-a lepadat de credinta in Hristos, a fost aruncat in arena si sfasiat de lei.

Un astpect pe care putini il cunosc este ca o parte din moastele Sfantului se afla in Catedrala episcopala din Galati, la Schitul Darvari din Bucuresti si la Manastirea Tismana.

Sarbatoarea Ignatului reuneste mai multe atribute, fiind un spirit al belsugului si un vestitor al sarbatorii mari care urmeaza. In acelasi timp, figura sa este contopita si cu o divinitatea precrestina solara - ignis inseamna foc.

Nu este o coincidenta nici faptul ca in aceasta zi porcul sacrificat este trecut prin foc.

Potrivit credintei populare, Ignatul apare femeilor care torc sau spala in aceasta zi, iar pe cele care fac treaba le chinuie sau chiar ucide. De asemenea, se spune ca in aceasta zi femeile lucreaza numai pana cand aud porcii tipand.

Iata si cateva obiceiuri si traditii de Ignat:

- La taiatul porcului participa toata familia;

- Porcii se taie dimineata, iar inainte sa fie sacrificat, animalul era stropit cu apa sfintita si asezat cu capul spre rasarit;

-Pe fruntea porcului sacrificat se cresta o cruce pe care se presara sare;

- O bucata din carnea porcului sacrificat se pastra si se daruia Sfantului Ignat;

- Din capul si picioarele porcului, femeile fac piftie, un preperat traditional care, atunci cand se imparte ca pomana, asigura sporul si sanatatea animalelor in gospodarie;

- Se spune ca cine nu are porc gras de Craciun, nu a cunoscut fericirea;

- Oamenii milosi nu trebuie sa ia parte la taierea porcului, pentru ca se spune ca astfel animalul va muri in chinuri si carnea va avea un gust rau;

- E bine sa vezi sange in ziua de Ignat, pentru ca astfel vei fii ferit de boli (cine nu are porc, e bine sa taie macar o gaina);

- Se spune ca hainele cusute in aceasta zi vor da junghiuri celui care le poarta;

- Sacrificarea porcului se termina printr-o masa comuna, cunoscuta ca "pomana porcului".

Descopera si cateva retete pe care sa le faci din carne de porc pentru Craciun:

Jumari
Piftie
Carnati
Cotlet de porc cu rozmarin

Sursa foto: gorj-domino.com
Sursa articol: enational.rogorj-domino.comcrestinortodox.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
3
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Parteneri
Rulada de pui cu ardei kapia si cascaval
Bucataras.RO

Rulada de pui cu ardei kapia si cascaval

Am vazut rulada asta la bucataras Dya si mi-a placut din prima. Nu a trecut mult timp si am pus in practica reteta, care, de...

Rulada de pui cu ardei kapia si cascaval
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute