2013-09-24 00:00:00

Care sunt sursele de proteine pe care le avem la dispozitie?

Odata cu extinderea vegetarianismului si a veganismului, multi si-au indreptat atentia de la carne catre sursele vegetale de proteine: soia, migdale, quinoa etc.

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt substante esentiale pentru buna dezvoltare si functionare a organismului omenesc. Constituie parte integranta din celulele si tesuturile corpului, majoritatea muschilor si a organelor fiind compusi in mare parte din proteine.

Proteinele contin aminoacizi – substante pe care organismul uman le foloseste in diferite scopuri. Exista 20 de aminoacizi, 9 dintre acestia purtand numele de "aminoacizi esentiali", pentru ca nu pot fi sintetizati de organismal uman, fiind necesara obtinerea lor din alimentatia zilnica.

Cei noua aminoacizi esentiali sunt: histidina, izoleucina, leucina, lisina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina.

Proteinele care contin toti acesti 9 aminoacizi in proportiile corecte pentru organism se numesc proteine complete.

Proteine animale versus protein vegetale

Care este totusi diferenta intre proteinele animale si cele vegetale? Exista doua raspunsuri principale la aceasta intrebare:

1. proteinele de origine animala sunt considerate "proteine complete", adica sunt compuse din toti acei aminoacizi pe care corpul nostru nu-i poate produce singur. Proteinele din majoritatea plantelor contin doar o parte din aminoacizii esentiali.

2. Proteinele de origine animala vin, de regula, incarcate cu grasimi (in special grasimi saturate) si colesterol, substante care constituie un factor de risc major pentru sanatatea cardiovasculara. Proteinele din plante nu sunt insotite de la fel de multe grasimi saturate si nici de colesterol.

Cate proteine poti obtine din carne?

In tabelul de mai jos veti gasi cele mai importante tipuri de carne si cantitatea medie de proteine aferenta.

Surse de proteine

Cate proteine poti obtine din surse vegetale?

In primul rand, vom face un scurt inventor al proteinelor vegetale. Sursele cele mai frecvente de proteine sunt lintea, fasole, soia, migdalele, nucile, cerealele etc. Demna de mentionat aici este quinoa – o planta catalogata drept cereala - ce are o proprietate importanta: este singura sursa vegetala de proteine complete. Tuturor celorlalte le lipseste unul sau mai multi din aminoacizii esentiali.

Surse de proteine

In concluzie? Daca sunteti vegetarian, asigurati-va ca amestecati cat mai multe surse de proteine. Doar astfel veti consuma toti aminoacizii esentiali de care are nevoie organismul vostru.

Daca nu sunteti vegetarian, cele mai bune surse de proteine animale sunt carnea de pui si cea de peste. Acestea contin proteine multe si grasimi mai putine decat carnea de vita sau de porc.