Sportul si hidratarea

(0)

2012-05-04 00:00:00

A bea apa nu este singura metoda de a hidrata organismul. Aproximativ 20% din apa utilizata de catre organism provine din alimente. A manca 200 de grame de castraveti e echivalent cu a bea o cana de apa, insa e mai eficient, in special pentru persoanele care fac sport in mod regulat.

Pe langa un continut bogat de apa, fructele si legumele mai contin si alti nutrienti care pot imbunatati performantasi sanatateain timpul activitatii fizice. Pe langa sticla de apa pe care o tineti la dvs., adaugati si fructe si legume pentru hidratare.

Apa + Electroliti

Pepenele galben, piersici, capsuni
Aceste fructe sunt bogate in apa si potasiu unul din electrolitii pe care ii pierdem prin transpiratie. Potasiul si sodiul sunt responsabili pentru mentinerea nivelului de lichid din organism, echilibrand pulsul si circulatia sangelui. O ceasca din aceste fructe contine 5-10% din necesarul zilnic de minerale.

Apa + Vitamina C

Pepenele rosu, kiwi, citrice
Vitamina C ajuta la mentinerea flexibilitatii cartilajelor si articulatiilor, iar o portie din aceste fructe furnizeaza cel putin o treime din necesarul zilnic. De asemenea, joaca un rol important in protejarea pielii de razele ultraviolete, poluare si efectele negative ale transpiratiei. Atat pepenele rosu, cat si kiwi isi pastreaza prospetimea si 6 zile dupa ce sunt taiate, deci va puteti face o salata de fructe pentru toata saptamana.

Apa + protectie impotriva cancerului

Rosii, brocoli
Rosiile sunt bogate in licopen un antioxidant care reduce riscul de cancer pulmonar, de stomac, de prostata, de san, colon si cel cervical. Desi nu pare suculent, brocoli contine 90% apa si este capabil sa blocheze genele care cauzeaza celulele sa devina canceroase.

Apa + recuperare

Ananas, cirese
Ambele fructe ajuta la recuperarea si rehidratarea dupa o repriza de sport. Ananasul contine o enzima care poate reduce inflamatia si ajuta la repararea musculara. Ciresele si visinele contin substante antiinflamatorii.

Apa + imunitate

Iaurt, kefir
Alimentele bogate in substante probiotice va pot ajuta sa evitati infectiile respiratorii care v-ar putea afecta apoi activitatile fizice. Iaurtul furnizeaza intre 1-5 tipuri de bacterii probiotice, iar kefirul poate contine pana la 12. o ceasca de iaurt sau kefir contine si 10-12 grame de proteine, substante care intaresc, de asemenea, sistemul imunitar.

Apa + Digestie

Fasole
O ceasca de fasole gatite in jumatate de cana de apafurnizeaza la fel de multe proteine precum 2 oua. Fibrele ajuta sistemul digestiv sa functioneze, ajuta la scaderea colesterolului si controleaza apetitul. Pentru cei care fac sport, fasolele constituie un aliment de baza o combinatie ideala intre carbohidrati si proteine, ceea ce permite o eliberare treptata a zaharului in sange, pentru o performanta optima.