Socata - secretele celei mai bune bauturi romanesti din flori de soc

Socata - secretele celei mai bune bauturi romanesti din flori de soc

Socata este una dintre bauturile traditionale pe care romanii le fac in fiecare primavara. 

Este o bautura racoritoare si cu o aroma unica. Insa, socata trece si drept un remediu naturist care poate ameliora afectiunile digestive si respiratorii, intareste sistemul imunitar si ajuta la buna functionare a rinichiilor. 

Pentru a face cea mai buna socata exista si cateva secrete pe care trebuie sa le stiti.

Este foarte important si cum sunt culese florile de soc, acestea trebuie sa fie inflorite, nu sub forma de boboci. De asemenea, se spune ca cea mai buna perioada de a culege florile de soc este in luna mai, dar abia dupa ce a dat o ploaie peste ele. 

Este bine ca inainte de a face socata sa NU spalati florile, pentru ca se va pierde din polen. Insa, daca aveti impresia ca acestea nu au fost pastrate in conditi slaubre de catre comercianti, este mai bine sa le spalati, pentru a evita alte neplaceri. 

Reteta traditionala de socata

Ingrediente:

10-12 flori mari soc 
1 kg de zahar sau miere 
2-3 lamai mari
8 gr drojdie proaspata
8 litri de apa rece
un borcan de 10 litri

Mod de preparare:

Florile de soc se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul si sucul de lamaie, plus cojile de lamaie taiete felii. Apoi se pune apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi la macerat.

A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia, se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 sau 3 zile intr-un loc cald si insorit.

In fiecare zi se amesteca in borcan, dimineata si seara. Ca sa va asigurati ca totul decurge bine, gustati amestecul, in felul acesta veti stii cand este gata. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, puneti-o in sticle si depozitati-o in frigider. 

Totodata, se poate adauga in socata si petale de trandafiri sau stafide. 

Beneficii

O cura de 2 saptamani, cu cate 1 litru socata pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos sau astenie.

Atunci cand e consumata impreuna cu mancarea, socata ajuta la o digestie usoara si completa a mancarii, datorita lactobacililor, acidului lactic si enzimelor continute. 

Sursa articol: stirileprotv.roadevarul.rogustos.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Zacusca de fasole alba boabe
4
Conserve, muraturi

Zacusca de fasole alba boabe

Zacusca de fasole alba boabe
Negresa (III)
5
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie