Secretul celei mai bune retete de Varza a la Cluj

Secretul celei mai bune retete de Varza a la Cluj

Varza à la Cluj este una dintre cele mai apreciate retete ardelenesti, fiind si unul dintre cele mai gustoase preparate din bucataria romaneasca. 

Exista si cercetari legate de aceasta reteta, facute de istoricul de origine maghiara Cserna-Szabó András.

De exemplu, cea mai veche mentionare a celebrei retete dateaza din 1695, cand apare intr-o carte de bucate maghiara intitulata “Carticica mestesugului bucatariei”. 

De asemenea, se mai spune ca reteta originala nu are nicio legatura cu orasul Cluj, existand nenumarate variante de preparare a acestui fel de mancare. 

In orice caz, noi o va dezvaluim secretul care sta la baza celei mai bune retete de Varza a la Cluj.

Ingrediente: 

- o varza dulce sau murata
- un kilogram de carne tocata de porc
- o ceapa
- o ceasca de orez
- ulei sau untura
- 200 de mililitri de sos de rosii
- smantana
- marar
- sare
- piper
- cimbru
- boia
- 1 pahar cu vin rosu

Mod de preparare:

Pentru ca este un fel de mancare in straturi, varza a la Cluj se prepara separat si apoi se asambleaza.

Pentru stratul de carne - ceapa se toaca marunt si se caleste in doua linguri de ulei si doua de apa. Cand ceapa capata o culoare aurie, se adauga carnea tocata cu sare si se lasa la inmuiat.

Orezul se fierbe doar pe jumatate in apa si, dupa ce este scurs de apa, se adauga peste carne, impreuna cu o lingura de sos de rosii si doua linguri de smantana, boia iute si dulce, si sare si piper dupa gust.

Pentru stratul de varza - varza se toaca marunt si se da la calit in doua linguri de ulei. Dupa ce-si schimba culoarea se adauga o ceasca de apa si se lasa la scazut.

Se adauga marar tocat, o lingura de sos de rosii, sare, piper si cimbru.

Asezarea in vas - intr-un vas termorezistent se toarna doua linguri de ulei, doua linguri de smantana si trei linguri de sos de rosii.

Se aseaza un strat de varza calita, sos de rosii, apoi un strat de carne si orez, sos de rosii si, la final, inca un strat de varza calita, peste care se pune un mai gros de sos de rosii si cateva felii de slanina afumata. 

Vasul se lasa in cuptorul incins timp de 30-40 de minute, pana cand se rumeneste.

Pentru ca mancarea sa capete o aroma deosebita, se pune si un pahar de vin rosu, cu putin timp inainte ca mancarea sa fie gata.

Ca garnitura, se foloseste mamaliguta cu smantana.

Descopera si alte retete de Varza a la Cluj:

- Varza a la Cluj 

- Varza a la Cluj II

- Varza a la Cluj III

- Varza a la Cluj IV

- Varza a la Cluj cu carne si ciuperci 

- Varza a la Cluj vegetariana 

Sursa foto: trilulilu.ro,
Surse articol: voceatransilvaniei.roadevarul.ro, gustos.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna
4
Conserve, muraturi

Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna

Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie