Secretul celei mai bune retete de Varza a la Cluj

(0)

2015-11-09 00:00:00

Varza la Cluj este una dintre cele mai apreciate retete ardelenesti, fiind si unul dintre cele mai gustoase preparate din bucataria romaneasca.

Exista si cercetari legate de aceasta reteta, facute de istoricul de origine maghiara Cserna-Szab Andrs.

De exemplu, cea mai veche mentionare a celebrei retete dateaza din 1695, cand apare intr-o carte de bucate maghiara intitulata Carticica mestesugului bucatariei.

De asemenea, se mai spune ca reteta originala nu are nicio legatura cu orasul Cluj, existand nenumarate variante de preparare a acestui fel de mancare.

In orice caz, noi o va dezvaluim secretul care sta la baza celei mai bune retete de Varza a la Cluj.

varza-a-la-cluj.jpg

Ingrediente:

- o varza dulce sau murata
- un kilogram de carne tocata de porc
- o ceapa
- o ceasca de orez
- ulei sau untura
- 200 de mililitri de sos de rosii
- smantana
- marar
- sare
- piper
- cimbru
- boia
- 1 pahar cu vin rosu

Mod de preparare:

Pentru ca este un fel de mancare in straturi, varza a la Cluj se prepara separat si apoi se asambleaza.

Pentru stratul de carne - ceapa se toaca marunt si se caleste in doua linguri de ulei si doua de apa. Cand ceapa capata o culoare aurie, se adauga carnea tocata cu sare si se lasa la inmuiat.

Orezul se fierbe doar pe jumatate in apa si, dupa ce este scurs de apa, se adauga peste carne, impreuna cu o lingura de sos de rosii si doua linguri de smantana, boia iute si dulce, si sare si piper dupa gust.

Pentru stratul de varza- varza se toaca marunt si se da la calit in doua linguri de ulei. Dupa ce-si schimba culoarea se adauga o ceasca de apa si se lasa la scazut.

Se adauga marar tocat, o lingura de sos de rosii, sare, piper si cimbru.

Asezarea in vas - intr-un vas termorezistent se toarna doua linguri de ulei, doua linguri de smantana si trei linguri de sos de rosii.

Se aseaza un strat de varza calita, sos de rosii, apoi un strat de carne si orez, sos de rosii si, la final, inca un strat de varza calita, peste care se puneun mai gros de sos de rosii si cateva felii de slanina afumata.

Vasul se lasa in cuptorul incins timp de 30-40 de minute, pana cand se rumeneste.

Pentru ca mancarea sa capete o aroma deosebita, se pune si un pahar de vin rosu, cu putin timp inainte ca mancarea sa fie gata.

Ca garnitura, se foloseste mamaliguta cu smantana.

Descopera si alte retete de Varza a la Cluj:

- Varza a la Cluj

-Varza a la Cluj II

-Varza a la Cluj III

-Varza a la Cluj IV

- Varza a la Cluj cu carne si ciuperci

- Varza a la Cluj vegetariana

Sursa foto:trilulilu.ro,
Surse articol:voceatransilvaniei.ro,adevarul.ro, gustos.ro