Cozonacul este una dintre prajiturile traditionale romanesti, chiar daca denumirea provine din termenul bulgaresc "kozunak".
Chiar si etnologii bulgari considera ca acest preparat a fost importat din Romania, pe la inceputul secolului XX.
La noi, cozonacii se pregatesc mai ales cu ocazia sarbatorilor de iarna si de Paste.
Pentru acest Craciun, va propunem sa incercati o reteta de cozonac mai speciala, culeasa de Radu Anton Roman.
Iata cateva dintre sfaturile pe care regretatul gastronom roman le propune pentru a obtine cozonacii perfecti:
"Cozonacii se fac intr-o incapere cat de cat calda, chiar in zaduf. Drojdia se desface intr-un pahar de lapte caldut si intr-o lingurita de zahar si se lasa sa se trezeasca la viata.
Intr-un castron se oparesc 3 linguri de faina cu un pahar de lapte clocotit si se amesteca bine, sa nu faca cocoloase. Aluatul se lasa sa se dospeasca 2-3 ore, la caldura uscata si sanatoasa. De asemenea, tavile de cozonac trebuie unse cu unt."
Ingrediente:
1 kg faina buna
7 galbenusuri
4 albusuri
1 ceasca mare zahar
1 pachet si mai bine de unt
2 linguri untdelemn
1 lingura rom
50 g drojdie
ceva zahar vanilat
glazura: stafide, nuci, alune, rahat
1 lingurita rasa de sare
0,500 litri lapte proaspat (sau mai mult, daca trebuie)
Modul de preparare:
Drojdia se desface intr-un pahar de lapte caldut si o lingurita de zahar si se lasa "sa se trezeasca la viata".
Apoi, intr-un castron se oparesc 3 linguri de faina cu 1 pahar de lapte clocotit. Se amesteca bine, cu atentie sa n se faca cocoloase.
Dupa ce se raceste compozitia, se amesteca cu drojdie si aluatul se bate temeinic. Se presara cu faina si se lasa la crescut.
Albusurile se separa de galbenusuri.
Galbenusurile se freaca cu sare, apoi cu zahar, turnat putin cate putin, pana iese o crema spumoasa
Albusurile se bat pana se fac spuma, iar, intre timp, untul se pune la topit.
Dupa ce aluatul a crescut, se framanta cu faina ramasa, galbenusurile, 1 pahar lapte caldut si albusuri, pret de o jumatate de ora.
Apoi, se adauga la framantat uleiul, zaharul vanilat si, putin cate putin, untul topit. Se lasa din nou la dospit in jur de 2-3 ore, la caldura uscata si sanatoasa.
Tavile se ung cu unt, la fel si mainile, apoi se rup bucati de aluat pentru a umple jumatate de tava.
Se alungesc, se impletesc si se pun in forme (dreptunghiulare la munteni si rotunde la moldoveni).
Se mai lasa sa creasca vreo jumatate de ora, se ung cu ou si se presara cu stafide, nuci, alune, rahat
Se dau la cuptor, la foc potrivit, cam 1 ora.
Descopera si alte retete de cozonaci
Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro
Fasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole...
Fasole la ceaun - o mancare reconfortantaE primul Dobos pe care il fac si l-am facut la cererea unor prieteni care au fost foarte multumiti de el. Nu vroiam sa il...
Tort Dobos (mic)O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii