Mierea in alimentatia copiilor

Mierea in alimentatia copiilor

Mierea este un indulcitor natural delicios ce deseori este introdus eronat in alimentatia copiilor, fie pentru a da un gust mai bun mancarii, fie pentru beneficiile pe care le poate aduce sanatatii. Totusi, dincolo de avantajele mierii, exista un mare inconvenient: ea este interzisa copiilor sub un an.

Copiii mici nu au voie sa consume miere intrucat prezinta un risc ridicat de dezvoltare a unei afectiuni ce poarta numele de botulism infantil. Acesta apare cand organismul copilului este infectat de o bacterie numita clostridium botulinum, a carei spori se gasesc frecvent in miere. Clostridium botulinum poate cauza la bebelusi o forma rara de toxiinfectie alimentara – numita botulism.

Cum se manifesta botulismul?

Daca un copil este infectat de aceasta bacterie, ar putea prezenta urmatoarele simptome dupa 8-36 de ore de la consumarea mierii:

ConstipatieLetargieLipsa poftei de mancareDe ce botulismul infantil se manifesta doar la copiii mici?

Copiii pana la un an nu au sistemul digestiv maturizat complet, de aceea sunt mai susceptibili la a dezvolta aceasta boala. Sporii bacteriei care provoaca botilismul sunt inofensivi pentru adulti si pentru copiii de peste un an. Microorganismele care se gasesc dupa aceasta varsta in intestinul uman pot impiedica bacteria clostridium botulinum sa creasca, prin urmare boala nu se mai declanseaza.

Mierea introdusa in prajituri poate fi data copiilor?

Sporii bacteriei pot fi distrusi doar la temperaturi foarte mari, pe care, de obicei, nu le putem obtine cu metodele casnice de preparare termica. Toxina (produsa in conditii anaerobe) poate fi distrusa doar prin fierbere, insa sporii sunt foarte greu de ucis. Prin urmare, mierea nu este sigura pentru copii nici atunci cand este introdusa ca ingredient in prajituri coapte in cuptor.

Un al doilea argument care trebuie luat in considerare este faptul ca dandu-le copiilor miere in dieta zilnica putem sa afectam dintii care incep sa creasca. Exista parinti care adauga miere in cerealele copiilor sau in celelate alimente doar pentru gust. Nu este un lucru prea bun, intrucat asta va incuraja o slabiciune pentru dulciuri a copilului, care mai tarziu va interfera cu o alimentatie sanatoasa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa