Povestea Verzei a la Cluj, o reteta veche de 400 de ani si adorata de nobilime

(0)

2016-09-07 00:00:00

Este cunoscut faptul ca ardelenii iubesc varza. Aceasta s-a aflat pe mesele lor inca din anii 1400.

Atat nobilimea, cat si oamenii de rand o preparau in diverse feluri, iar una dintre retete este pregatita la fel si astazi in restaurante si gospodarii.

Este vorba despre Varza a la Cluj, iar aceasta este povestea ei.

varza-a-la-cluj-1.jpg

Clujeanul Lukcs Jzsef a realizat un studiu despre ce mancau ardelenii in secolele XVI si XVII. Acesta a descoperit ca varza era un aliment de baza si era gatita intr-o gramada de feluri.

Ca sa va dati seama cat de populara era varza in Ardeal, unii nobili spuneau ca varza este "blazonul Transilvaniei".

Cea mai veche marturie scrisa despre varza din zona Clujului dateaza din 1442, cand un protocol al arhivei manastirii benedictine de la Cluj-Manastur mentioneaza ca un nobil din localitatea clujeana Iara se jura ca nu a dat ordin oamenilor sa ii faca rau unui alt nobil din aceeasi comuna. Nobilul se mai jura ca nu daduse nici ordinul ca acestuia din urma sa-i fie luata varza.

De asemenea, tot din documentarea pentru studiu, Lukcs a descoperit ca varza era nelipsita din alimentatia tuturor categoriilor sociale ale Transilvaniei. La sfarsitul secolului XVI apare "Cartea de bucate a bucatarului-sef al principelui Transilvaniei", cea mai veche carte de retete din regiune. Bineinteles, aceasta contine o sumedenie de retete cu varza, de la varza murata cu carne de vita si clapon, la varza gatită in lapte.

Un secol mai tarziu apare si "Cartea de bucate de la Cluj" (1695), unde sunt consemnate mancaruri pastrate pana azi. Un exemplu ar fi celebra varza la Cluj.

Iata si cum suna retete de atunci:

"Se ia o frumoasa varza murata, care se marunteste frumos, subtire. Intre timp, impreuna cu varza, se pune la foc mic, intr-o oala, o gaina grasa au o jumatate de gasca grasa cu slanina: se presara piper peste ea si se fierbe bine: se toarna si vin atata cat trebuie, ca sa aibă gust mai bun; cand se serveste, se pipereaza din nou."

Sursa articol:adevarul.ro
Sursa foto:clickpoftabuna.ro