Povestea cartofului romanesc si proprietatile miraculoase ale sucului din perele pamantului

Povestea cartofului romanesc si proprietatile miraculoase ale sucului din perele pamantului

In momentul de fata, cartoful este un aliment banal, raspandit pe toata suprafata globului, dar inainte lucrurile nu stateau chiar asa.

De exemplu, cartoful a ajuns in Romania destul de tarziu, cultivarea sa incepand in urma cu aproximativ 250 de ani, in Transilvania, de aici urmand sa se raspandeasca si in Tara Romaneasca si in Moldova. 

Din punct de vedere documentar, cartoful apare pe teritoriul Transilvaniei in 14 martie 1769, cand oficialitatile Guberniatului Regal al Marelui Principat al Transilvaniei (Sibiu) dau o circulara privind cultura cartofului, deoarece o mare parte din populatie se opuneau culturii acestei plante. Circulara a fost inaintata tuturor comitetelor si districtelor si, probabil, scaunelor sasesti.

De asemenea, in 1781 cei din Zarnesti raportau autoritatilor ca productia de cartofi a fost buna.

Gheorghe Sincai este un alt personaj istoric care a contribuit la popularizarea cartofului in Romania, in lucrarea sa: Povatuire catre economia de camp (1806), acesta pomeneste si de cartof, sub denumirile "crumpene" si "perele cele de pamant". Cartea a fost scrisa in limba romana, cu litere chirilice, fiind destinata si romanilor din afara Transilvaniei.

Totodata, din cauza foametei din 1814, Gheorghe Bánffy al II-lea, guvernatorul Transilvaniei, da o circulara in care recomanda cultivarea cartofului chiar si in lipsa animalelor de munca.

Din lucrarea lui Nicolae Iorga, numita Documentele familiei Callimachi (1902), rezulta ca domnitorul, in scopul extinderii culturii de cartofi, a pus pe A. I. Beldiman sa traduca din greaca o brosura intitulata Invatatura sau povatuirea pentru facerea painii din cartofle (tiparita la Iasi in 1818). Aceasta este prima carte in romana despre cartof.

Tot prin anii 1800, ardelenii schimbau cartofii pe porumb, grau, vin sau tuica din Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei si Dobrogea.

In momentul de fata pare ca aceasta leguma a fost din totdeauna pe teritoriul Romaniei, pentru ca in cei 200 de ani trecuti de la popularizarea cartofului pe teritoriul mioritic, romanii au ajuns rapid sa aprecieze calitatile si beneficiile cartofului.

Pe langa carbohidrati, acestia au cantitati semnificative de betacaroten, vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B (B1, B2, B6, acid folic) etc. De exemplu, un singur cartof furnizeaza aproape jumatate din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C si 18% din necesarul zilnic de fier.

Cartoful mai contine si cantitati semnificative de potasiu, calciu, fier, mangan, fosfor, sulf, cupru etc.

Astfel, nu e de mirare ca sucul de cartof are beneficii miraculoase. Consumat cu jumatate de ora inainte de mesele principale, acesta calmeaza durerile de stomac, pentru ca neutralizeaza aciditatea gastrica.

In acelasi timp, consumul regulat de suc de cartofi poate fi folosit in tratarea reumatismului sau a artritei, a durerilor articulare sau de spate

Un alt beneficiu insemnat al sucului de cartof este faptul ca, datorita continutului mare de minerale, potasiu si sare organica, acesta este unul dintre cele mai bune alimente antiinflamatorii, cu efect anti-cancerigen. 

Descopera si retete delicioase cu cartofi

Sursa foto: potatoes.com
Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Nacreala cu spuma de pe zer
3
Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
4
Carte de bucate

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros, perfect pentru pranz sau cina. Descopera cum sa gatești acest fel de...

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Farfalle cu ardei gras, sos de rosii si naut
Bucataras.RO

Farfalle cu ardei gras, sos de rosii si naut

O mancare rapida si delicioasa...ideala mai ales acum in post ...

Farfalle cu ardei gras, sos de rosii si naut
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute