Potentiale efecte negative ale postului

(0)

2009-03-29 00:00:00

Postul crestin (in special cel ortodox) este unul foarte restrictiv din punctul de vedere al alimentatiei, practicantii sai fiind privati de proteine complete ce se gasesc in carne, oua si lactate. Odata cu privarea de proteine, apare si privarea de vitamine si oligoelemente vitale ce se gasesc in produsele de origine animala. Aceste lipsuri conduc la incetinirea anumitor functii ale organismului, precum procesul de crestere si sinteza de hormoni.

Postul conduce la schimbari la nivelul metabolismului. In multe cazuri, in timpul postului, exista pierderi de apa si de tesut muscular. Considerand ca urmeaza o perioada de foamete, nestiind ce nutrienti va primi la urmatoarea masa, organismul se mobilizeaza si, in ideea de a conserva energia (si asa putina) de care dispune, muschii sunt supusi catabolismului si sunt transformati in surse de energie.

Atunci cand o persoana se priveaza de anumite mancaruri, organismul intra intr-un circuit de autoprotectie si incepe sa depoziteze calorii in loc sa le arda. Riscul de ingrasare este cu atat mai mare cu cat, in timpul postului s-a constat adoptarea consumului excesiv de mancaruri nedietetice precum: paine, mamaliga, dulciuri si alte alimente bogate in carbohidrati etc.

Un alt efect negativ ce poate aparea in timpul postului e devitaminizarea, carentele de vitamina B fiind in mod special frecvent intalnite, intrucat principalele surse ale acostor vitamine sunt carnurile.

Alte efecte negative:

Trecand printr-un proces de detoxifiere, in primele faze ale postului organismul poate avea manifestari precum: aparitia acneii, miros corporal greoi sau halena bucala. Prin urmare, va trebui sa luati masuri de igiena suplimentare.

Dureri usoare de cap, senzatie de greata sau constipatie (acestea se estompeaza odata cu obisnuirea organismului cu noua dieta).

Iritarea psihica si agitatia frecvente in timpul postului pot fi eliminate cu un consum suplimentar de fructe si legume crude.

Hipotensiune arteriala si senzatia de uscatime a gurii sunt diminuate cu un aport crescut de lichide.