Postul crestin (in special cel ortodox) este unul foarte restrictiv din punctul de vedere al alimentatiei, practicantii sai fiind privati de proteine complete ce se gasesc in carne, oua si lactate. Odata cu privarea de proteine, apare si privarea de vitamine si oligoelemente vitale ce se gasesc in produsele de origine animala. Aceste lipsuri conduc la incetinirea anumitor functii ale organismului, precum procesul de crestere si sinteza de hormoni.
Postul conduce la schimbari la nivelul metabolismului. In multe cazuri, in timpul postului, exista pierderi de apa si de tesut muscular. Considerand ca urmeaza o perioada de foamete, nestiind ce nutrienti va primi la urmatoarea masa, organismul se mobilizeaza si, in ideea de a conserva energia (si asa putina) de care dispune, muschii sunt supusi catabolismului si sunt transformati in surse de energie.
Atunci cand o persoana se priveaza de anumite mancaruri, organismul intra intr-un circuit de autoprotectie si incepe sa depoziteze calorii in loc sa le arda. Riscul de ingrasare este cu atat mai mare cu cat, in timpul postului s-a constat adoptarea consumului excesiv de mancaruri nedietetice precum: paine, mamaliga, dulciuri si alte alimente bogate in carbohidrati etc.
Un alt efect negativ ce poate aparea in timpul postului e devitaminizarea, carentele de vitamina B fiind in mod special frecvent intalnite, intrucat principalele surse ale acostor vitamine sunt carnurile.
Alte efecte negative:
Trecand printr-un proces de detoxifiere, in primele faze ale postului organismul poate avea manifestari precum: aparitia acneii, miros corporal greoi sau halena bucala. Prin urmare, va trebui sa luati masuri de igiena suplimentare.
Dureri usoare de cap, senzatie de greata sau constipatie (acestea se estompeaza odata cu obisnuirea organismului cu noua dieta).
Iritarea psihica si agitatia frecvente in timpul postului pot fi eliminate cu un consum suplimentar de fructe si legume crude.
Hipotensiune arteriala si senzatia de uscatime a gurii sunt diminuate cu un aport crescut de lichide.
Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataMusacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecescAripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasaO prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaZacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...
Zacusca de vinete – cu legume tocate maruntIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii