Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

In ultimul week-end dinainte de Pasti are loc Sarbatoarea Floriilor, care semnifica intrarea Domnului in Ierusalim.

Mai este numita si Duminica Floriilor si este inceputul sarbatorilor pascale.

Bineinteles, exista destul de multe obiceiuri si traditii culinare pastrate de-a lungul timpului in legatura cu aceasta zi.

Chiar daca inca ne aflam in Postul Mare, in Duminica Floriilor se poate manca peste, fiind ultima dezlegare la peste din Postul Mare.

De asemenea, unii oameni cred ca tot ce este gatit din peste in Duminica Floriilor are putere vindecatoare. Se mai crede si ca bolnavii care vor manca produse din peste in Duminica Floriilor se vor vindeca mai repede.

In aceasta zi se mai gatesc si placinte. Acestea sunt date de pomana saracilor, fiind o zi in care se da de pomana mancare, in general.

Exista si un obicei care spune ca fetele care vor sa isi intalneasca viitorul sot trebuie sa fiarba busuioc in apa, la miezul noptii. Cu aceasta apa trebuie sa se spele pe cap si apoi sa o toarne la radacina unui par inflorit.

O superstitie spune ca asa cum va fi vremea de Florii, va fi si in prima zi de Pasti.

De Florii se strang ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot. Ramurile de salcie simbolizeaza renasterea vegetatiei si felul in care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim.

Se spune ca cei care pastreaza salcia sfintita in casa, peste an, vor fi feriti de boli. Totodata acestea pot fi date de mancare animalelor, pentru ca acestea sa fie mai sanatoase si protejate.

Prin unele parti, Floriile mai poarta si numele de "Nunta urzicilor" si se spune ca in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.

Asadar, mancati urzici cat mai puteti, inainte de Florii :)

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna
4
Conserve, muraturi

Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna

Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie