In ultimul week-end dinainte de Pasti are loc Sarbatoarea Floriilor, care semnifica intrarea Domnului in Ierusalim.
Mai este numita si Duminica Floriilor si este inceputul sarbatorilor pascale.
Bineinteles, exista destul de multe obiceiuri si traditii culinare pastrate de-a lungul timpului in legatura cu aceasta zi.
Chiar daca inca ne aflam in Postul Mare, in Duminica Floriilor se poate manca peste, fiind ultima dezlegare la peste din Postul Mare.
De asemenea, unii oameni cred ca tot ce este gatit din peste in Duminica Floriilor are putere vindecatoare. Se mai crede si ca bolnavii care vor manca produse din peste in Duminica Floriilor se vor vindeca mai repede.
In aceasta zi se mai gatesc si placinte. Acestea sunt date de pomana saracilor, fiind o zi in care se da de pomana mancare, in general.
Exista si un obicei care spune ca fetele care vor sa isi intalneasca viitorul sot trebuie sa fiarba busuioc in apa, la miezul noptii. Cu aceasta apa trebuie sa se spele pe cap si apoi sa o toarne la radacina unui par inflorit.
O superstitie spune ca asa cum va fi vremea de Florii, va fi si in prima zi de Pasti.
De Florii se strang ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot. Ramurile de salcie simbolizeaza renasterea vegetatiei si felul in care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim.
Se spune ca cei care pastreaza salcia sfintita in casa, peste an, vor fi feriti de boli. Totodata acestea pot fi date de mancare animalelor, pentru ca acestea sa fie mai sanatoase si protejate.
Prin unele parti, Floriile mai poarta si numele de "Nunta urzicilor" si se spune ca in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.
Asadar, mancati urzici cat mai puteti, inainte de Florii :)
Sursa foto: ziuaconstanta.ro
Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataMusacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecescAripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasaIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii