La 5 zile dupa Ignat, romanii de peste tot sarbatoresc Craciunul. Asta dupa ce in cele 5 zile si-au petrecut o mare parte din timp in bucatarie, gatind bucate traditionale pentru masa de Craciun.
In cele ce urmeaza o sa va prezentam cateva dintre obiceiurile culinare romanesti de Craciun.
Spre Craciun, in Moldova exista urmatoarea superstitie: "se pun din toate mancarurile intr-o strachina, pe prispa, sub fereastra, dar sa nu gusti din mancare, caci noaptea vine ursitorul, degusta si atunci il vezi prin fereastra".
Tot in Moldova si Bucovina, unele din turtele sau colacii facuti de Craciun se pastreaza pana primavara. Atunci ele sunt puse intre coarnele vitelor cand pornesc la arat, pentru ca pamantul sa fie fertil. De asemenea, se spune ca turtele de Craciun trebuie sa fie rotunde precum Soarele si Luna.
In Botosani,de ajunul Craciunului si al Bobotezei, se ia cate putin din toate mancarurile si se da o parte argatului care are grija de vite si o parte se amesteca in mancarea vitelor. Se spune ca astfel vitele si animalele din ograda vor fi sanatoase si mai grase.
In zona Cernautiului, sub fata de masa pentru masa de Craciun se pun fan si seminte, apoi acestea se dau la vite, mai ales la vaci, pentru ca acestea sa fie ferite de boli si sa dea lapte bun tot anul.
In Transilvania, in noaptea de Craciun, se obisnuieste ca mirenii sa arunce cu boabe de porumb strigand: "Rod in cucuruzi!". Se pare ca acest obicei este o transformare interesanta a unui obicei din Polonia, unde mirenii arunca in preot cu boabe de ovaz - in amintirea lapidarii Sf. Stefan.
Pentru ca animalele sa fie ferite de boli, firimiturile primului colac de Craciun se impart prin ograda.
Totodata, pentru a feri vitele de deochi, nu se spala farfuriile in care s-a mancat de Craciun pana a doua zi, iar apa in care se spala se da la vite.
In ajunul Craciunului nu se bea rachiu, deoarece se spune ca aceasta a fost inventat de diavol.
In seara de 23 spre 24, dupa miezul noptii, copiii obisnuiesc sa la colindat cu Mos Ajunul, Buna dimineata la Mos Ajun si Neatalus. Acestia primesc in schimbul colindelor si urarilor covrigi, mere si nuci. Cand mancarea primita este data vacilor, se spune ca acestea vor fata vitei multi.
Tot in Ajun, femeile ies in livada cu mainile pline de aluat si ating fiecare pom spunand: "cum sunt mainile mele pline cu aluat, asa sa fie pomii incarcati cu rod la anul".
Sursa foto: ziarmm.ro
Sursa articol: culinar.ro, romania-actualitati.ro
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorFicateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii