Obiceiuri culinare de Boboteaza - care sunt cele 12 feluri de mancare care se pun pe masa in Ajun

Obiceiuri culinare de Boboteaza - care sunt cele 12 feluri de mancare care se pun pe masa in Ajun

Pe data de 6 ianuarie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului sau Boboteaza.

Aceasta sarbatoare reprezinta botezul in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul.

In ajunul si in ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe se sfinteste aghiasma cea mare. De asemenea, aceasta sarbatoare aduce cu sine si cateva obieceiuri culinare.

De exemplu, de Boboteaza se obisnuieste ca in gospodarii sa pregateasca piftie de porc, carnati, sarmale, carne fripta etc., chiar daca aceste feluri de mancare au mai fost pregatite si de Craciun si Anul Nou.

Insa, mancarea traditionala de Boboteaza este piftia de porc, pentru ca aceasta aminteste de ingheturile Bobotezei.

Se mai spune ca cine va tine post in Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) va avea noroc tot anul. Insa, in acelasi timp, se obisnuieste ca pe masa din Ajun sa se puna 12 feluri de mancare, ca sa fie belsug in noul an:

- coliva (grau pisat, fiert, indulcit cu miere si amestecat cu nuca pisata);
- bob fiert; 
- fiertura de prune sau perje afumate;


- sarmale umplute cu crupe;
- bors de "burechiuse" sau "urechiusele babei" - bors de fasole alba in care se fierb coltunasi mici, umpluti cu ciuperci, ce au colturile lipite in forma de urechiuse;
- bors de peste;
- peste prajit;


- "varzare" - placinte de post umplute cu tocatura de varza acra;
- placinte cu mac;
- prajituri de casa;
- cozonac;
- "turtele Maicii Precista;"

Acestea din urma sunt niste lipii, din aluat de cozonac, unse cu smantana si oua. Se spune ca pe acestea le-ar fi facut Maica Precista pentru Iisus in timpul fugii in Egipt.

Totodata, alimentele pregatite pentru masa de Boboteaza nu se mananca pana ce nu sunt sfintite de preot.

Se mai spune si ca persoanele care beau aghiasma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de 8 zile de la Boboteaza si in zilele de sarbatoare si de post, vor fi ferite de boli tot anul.

Nu uitati si ca de Boboteaza certurile sunt interzise.

Sursa foto: adevarul.ro
Sursa articol: crestinortodox.roculinar.bzi.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si visine
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura desteapta cu fructe de sezon
3
Dulciuri

Prajitura desteapta cu fructe de sezon

Prajitura desteapta cu fructe de sezon
Felii olandeze
4
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Parteneri
Negresa cu crema de branza si merisoare
Bucataras.RO

Negresa cu crema de branza si merisoare

O negresa cremoasa si cu un gust deosebit

Negresa cu crema de branza si merisoare
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura