Morcovii baby, o pacaleala - cum se fabrica aceste legume in miniatura

Morcovii baby, o pacaleala - cum se fabrica aceste legume in miniatura

Mini morcovii sau baby carrots, cum li se mai spune morcovilor de mici dimensiuni, sunt considerati o delicatesa, pentru ca sunt mai fragezi, iar lumea crede ca sunt si mai proaspeti, fiind "pui de morcovi".

Insa, lucrurile nu stau deloc asa, deoarece este vorba doar de un proces de cosmetizare. 

Baby carrots sunt, de fapt, morcovi care nu intrunesc standardele de calitate si de aspect impuse de marile lanturi comerciale si care, din aceasta cauza, au fost sculptati pentru a arata mai simpatic si mai atractiv. 

Altfel, morcovii cu imperfectiuni ar fi aruncati sau transformati in hrana pentru animale. 

 

Procesul prin care acesti morcovi sunt transformati intr-o marfa cu un pret mult mai mare (justificat doar de aspect, nu si de calitatea sau de diferentele nutritionale) este urmatorul:

- morcovii cu imperfectiuni sunt bagati intr-o masinarie;

- aici sunt taiati in batoane, care mai apoi sunt slefuite in forma unor morcovi in miniatura;

- acestia sunt curatati, spalati si impachetati pentu a fi comercializati in pungi pe care scrie "baby carrot".

Ideea i-a venit unui fermier din California, Mike Yurosek, in anul 1986, pentru ca supermarketurile refuzau sa-i cumpere morcovi pe motiv ca nu erau aratosi.

Yurosek s-a folosit de o masina industriala de taiat fasole verde si a taiat in bucati de 5 centimetri lungime mai multe kilograme de morcovi. Apoi, i-a trecut printr-un curatator de cartofi pentru a le da un aspect neted.

Cu aceasta recolta procesata, Yurosek s-a intors la supermarketul care-l refuzase in prima instanta. De aceasta data, noul sortiment de morcovi s-a dovedit un real succes, iar pretul la care a reusit sa-i vanda era chiar mai mare. 

Superficialitatea oamenilor, de a cumpara doar legume care arata impecabil, a facut ca in SUA "baby carrots" sa reprezinte aproape 70% din totalul vanzarilor de morcovi. 

Vedeti mai jos si un clip cu procesul de fabricare: 

 

Sursa foto: saga.guhsd.net
Sursa articol: huffingtonpost.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie