Mituri despre marinade

Mituri despre marinade

Nimic nu complimenteaza mai bine gustul carnii decat o marinada bine facuta. Plante aromatice si condimente sunt amestecate cu ingrediente acide precum sucul de lamaie sau otetul, pentru a conferi marinadelor gustul lor suprinzator. Desi sunt foarte populare, exista inca informatii mai putin cunoscute despre ele.

Mit 1:
Marinadele fragezesc carnea.
Contraargument: In realitate, marinadele nu fragezesc carnea. Acizii din compozitia marinadelor si enzimele distrug colagenul (tesutul care fac carnea mai tare), insa fac asta doar la suprafata bucatii de carne. Prin urmare, nu fragezesc carnea, ci doar confera suprafetei o textura moale ce permite sucurilor sa se scurga in timpul prepararii termice.

Mit 2: Cu cat tinem mai mult timp carnea in marinada, cu atat va fi mai buna.
Contraargument: In cel mai bun caz, tinutul carnii pentru mult timp in marinada e inutil; in cel mai rau caz, calitatea carnii va cunoaste un declin. Nu trebuie sa va ingrijoreze ca intr-un rastimp scurt, marinada nu va patrunde in carne. In mod normal, nu patrunde mai mult decat cativa milimetri, oricat de mult ar sta. Marinadele sunt ideale in cazul carnii taiate subtire sau cubulete, pentru ca acestea au suprafata de contact mai mare.

Mit 3: Poti lasa carnea pusa la marinat in afara frigiderului, intrucat germenii nu pot supravietui in marinade.
Contraargument: Acest mit pleaca de la premisa ca alcoolul continut de unele marinade (bazate pe vin, de ex.) sau substantele acide pot distruge microbii. In realitate, alcoolul este mult diluat de celelalte substante componente si nu are nici un efect asupra germenilor. Nici macar condimentele iuti precum piperul si mustarul nu ii pot distruge. Microbii mor doar in timpul prepararii termice.

Mit 4: Dressingurile din magazine sunt foarte bune marinade
Contraargument: Problema cu dressingurile gata preparate e continutul de indulcitori (regasit in majoritatea acestora) si de stabilizatori ce confera carnii o consistenta gelatinoasa si o aroma nenaturala. De asemenea, au un grad ridicat de aciditate ce poate deteriora carnea. Marinadele de casa sunt rapid si usor de facut, prin urmare alocati-va timp pentru ele.

Ce contine o marinada buna?
Exista cateva ingrediente ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-o marinada pentru carne. Sarea are dublu rol: asezoneaza si face carnea mai suculenta. Sosul de soia confera o aroma mai intensa carnii. Uleiurile pastreaza aromele condimentelor si acopera carnea cu ele (fara a penetra efectiv carnea). Zaharul si mierea intensifica gustul si confera o culoare aramie in timpul prepararii termice. Pentru a beneficia la maxim de aroma marinadelor, intepati bucata de carne cu furculita in cat mai multe locuri, pentru a mari suprafata de contact.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Bomboane Raffaello
4
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
5
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute