Ca mai toate inventiile de pana acum, cuptorul cu microunde si-a avut originea intr-o tehnologie inovatoare si dedicata unei cu totul altei sfere de cercetare. Bazele cuptorului cu microunde s-au pus in 1946 in timpul cercetarilor legate de radare, cand dr. Percy Spencer a facut o descoperire ciudata: testand un tub vacuum a constatat ca batonul de ciocolata pe care il avea in buzunar s-a topit. Pentru a testa relatia cauza-efect, a pus cateva graunte de popcorn in apropierea tubului si, spre suprinderea lui, a constatat ca acestea au inceput sa se expandeze si sa sara prin tot laboratorul. Al treilea experiment a avut ca protagonist un ou care, pus in preajma tubului, a explodat. Concluzia stiintifica si logica ce a putut fi trasa din toate aceste experimente a fost clara: toate transformarile care au avut loc in cele trei alimente se datorau expunerii la energia microundelor de joasa densitate.
Nocivitatea cuptorului cu microunde
Exista voci care sustin ca efectele pe care cuptorul cu microunde le are asupra organismului uman sunt nocive. Cele mai frecvente dintre acestea sunt prezentate in cele ce urmeaza:
Argument 1:
Radiatiile emise de aceste cuptoare, desi nu foarte puternice, sunt corelate de unii specialisti cu efecte cancerigene si efecte negative asupra ochilor.
Contraargument:
Alti specialisti sustin cu tarie nu doar ca prepararea hranei la microunde nu e cancerigena, ci ca, de fapt, este mai sanatoasa decat prepararea prin prajit sau prin fript. In cazul carnii, aceste ultime doua modalitati pot crea un anumit tip de amine ce sunt cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer.
Argument 2:
Scurgerile pe care cuptorul cu microunde le poate avea (unii sustin ca toate aceste instrumente au scurgeri) iradiaza organismul uman, provocand diverse efecte negative asupra lui.
Contraargument:
Un studiu efectuat in 2000 a testat 103 cuptoare cu microunde vechi si 60 noi, inregistrand scurgeri la doar unul din cele vechi (acesta avea o varsta de 23 de ani). Si chiar daca cuptorul dvs. ar avea scurgeri, nu veti fi inecat in radiatii, intrucat microundele isi pierd din intensitate foarte repede şi se disipa, disparand.
Argument 3:
Cand pregatesti mancarea la microunde, distrugi nutrientii din componenta, punandu-ti sanatatea in pericol.
Contraargument:
In realitate, spun unii cercetatori, microundele retin mai multi nutrienti decat oricare dintre celelalte maniere de gatit, daca nu este folosita o mare cantitate de apa si nu se "supragateste" mancarea. Multi oameni considera ca temperaturile ridicate distrug vitaminele, cand de fapt acestea se dovedesc a fi foarte rezistente la caldura.
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustBiscuitii de casa sunt printre preferatii nostri. Serviti la micul dejun cu o ceasca de ceai sau de cafea, sau pentru...
Biscuiti de casa cu fulgi de ovaz si stafide (reteta video)Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii