Interviu cu Elena.elena, Bucatarul lunii Iunie!

Interviu cu Elena.elena, Bucatarul lunii Iunie!

Castrum Deva , este numele orasului Deva, sub care apare pentru prima data in analele anului 1269. In 1453 Iancau de Hunedoara primeste danie din partea regelui Ladislav I, cetatea Devei, fapt care va conduce la dezvoltarea deosebita a localitatii. De-a lungul istoriei, Cetatea Deva, trece prin perioada grele, decaderi, schimbari, pierderi de privilegii si in 1886 redevine oras cu consiliu ales.

Revolutia din 1989, a insemnat pentru Deva, o noua etapa de evolutie. Pentru a pune in valoare potentialul turistic si pentru a facilita accesul spre Cetatea Deva, in anul 2003 au inceput lucrarile pentru construirea unei telecabine pe Dealul Cetati. Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului (278 m) si a diferentei de nivel (158m) este primul in Europa.

Acest pitoresc oras, ne-a adus in cale, chiar daca doar virtual, pe Elena.elena, castigatoarea concursului din luna asta (iunie) si pe care vom incerca sa o cunoastem putintel mai bine; este o fata calda, iubitoare, mama si sotie fericita si implinita, sa vedem ce ne spune Elena, in cateva cuvinte despre ea, gandurile ei, familia ei si dorintele ei.

1. Incep cu banala intrebare "cine esti de fapt?". Poate vrei sa te dezvalui putin membrilor RC-ului.

Sunt mama, sotie, profesoara de muzica, sora si fiica. Astea sunt "functiile" mele zilnice. Nu stiu sa ma descriu, asa ca ma limitez la a scrie cateva momente din viata mea.

M-am nascut la Cluj acum cam 35 de ani, dar am crescut in Orastie, un oras frumos si cu traditie. Am absolvit Academia de Muzica din Bucuresti in 1999, sectia pedagogie/canto; este o mare realizare si un vis implinit, apoi m-am angajat la liceul de muzica din Deva unde predau de 12 ani. Acum 2 ani am nascut aceasta fetita frumoasa, Eva-Maria, pe care ati mai vazut-o in poze, asa ca meseria mea de atunci este mama 24/7.

Sotul meu este avocat, mai am o sora si un frate, mai mici. Mama mea a fost tot profesoara de muzica si impreuna cu ea am scos o culegere de folclor acum cativa ani, din nou o mare realizare, desi fara ecouri prea mari, dar sunt obisnuita cu lipsa de interes fata de cultura asa ca nu ma mir. Unii dintre voi stiti ca am hotarat sa emigram in Canada, nu intru in detalii pentru ca motivele plecarii sunt evidente cred, sper ca anul viitor in aprilie sa putem pleca si sa ne construim o viata mai buna si mai frumoasa. 

Imi place sa fiu inconjurata de lucruri frumoase si placute, mi-ar place sa calatoresc in cateva locuri frumoase din lume.

2. Da-mi, te rog, definitia ta despre bucatarie in general, despre gatit, copt, dichisit, despre cine si ce anume te inspira (daca te inspira).

Gatitul este relaxare si o mare placere, este momentul meu de creatie zilnica. Cred ca am calitatile necesare unui bun bucatar si daca as fi avut posibilitatea, ar fi fost meseria aleasa, fara indoiala. Acum cred ca e cam tarziu, dar e suficienta si bucataria de acasa. Nu sunt prea priceputa la ornat si dichisit, nu am suficienta rabdare si indemanare, dar am simtul masurii si stiu sa potrivesc bine ingredientele.

Ma inspira emisiunile culinare, am vazut zeci poate chiar sute si bucatari ca Jamie Oliver, Nigella, Gordon Ramsey sau orice alt bucatar care gateste cu ingrediente simple si de calitate. De la noi ma inspir de pe cateva bloguri culinare, dar sursa nr. 1 este RC!

3. Cat timp petreci in bucatarie pentru a face ceva "important" pentru cei dragi?

Din pacate sunt mai mereu pe fuga, din cauza lipsei de timp, as vrea sa am mai mult timp sa caut, retete noi, sa experimentez. Ma preocupa foarte mult ca mancarea sa fie de calitate si gustoasa; chiar daca folosesc putine ingrediente trebuie sa fie de calitate si neaparat poaspete! Important e tot ce fac in bucatarie, astfel incat sa ne simtim bine cand mancam!

4. Cum si ce consideri tu important in si pentru familia ta, cum intelegi sa pui in practica tot ceea ce consideri important (sanatate fizica si psihica, gastronomie), ce preferi sa gatesti si ce alimente preferi sa nu le ai in casa pentru ca nu sunt sanatoase pentru cresterea copilului?

Sanatatea e cea mai importanta in viata noastra, nu incape discutie, sunt preocupata de asta si fac tot ce pot, fiindca prin mancare ne mentinem sanatosi. Nu sunt chiar un inger, mai calc si pe bec, dar incerc sa fiu echilibrata si sa imi invat fetita sa manance sanatos. Din fericire sotul meu accepta ce gatesc, chiar daca el e carnivor si mai scapa la slaninuta din cand in cand.

Ador lamaia, uleiul de masline si busuiocul pe care il am in ghiveci alaturi de rozmarin si patrunjel, de care sunt foarte mandra. Imi place mancarea proaspata deci gatesc aproape zilnic, mancam numai acasa, foarte foarte rar in oras pentru ca nu am incredere, nici macar in restaurante, cel putin cele de pe aici.

Ma preocupa ca mancarea sa fie echilibrata si diversificata, in general gatesc legume de sezon, carne, dar nu foarte des, imi place stilul mediteranean si il folosesc destul de des. Folosesc rar zaharul si in general tot ce stim ca nu ne face bine, desi cred ca si alimentele "interzise" daca sunt folosite rar si cu masura nu fac rau prea mare. Asta e problema cu "ce e bun ingrasa".

5. Care au fost "realizarile" tale majore si care au fost "pierderile"? (succese si insuccese vis-a vis de bucatarie)

Realizari majore... nu prea am cu ce sa ma laud pentru ca nu sunt vreo maestra in ale gatitului, nu fac nimic spectaculos, dar imi ies bine pastele in general, mi-a reusit si cozonacul asta-iarna, cu aluatul facut la masina (merci, Pupi!), si fac o delicioasa prajitura cu branza!

Cel mai mare insucces este aluatul de pizza, pe care o adoram, dar care imi iese foarte rar bine, ba e prea gros aluatul, ba prea subtire, ba prea copt, ba necopt... nu reusesc sa il fac cum trebuie, asta ma cam enerveaza! Cu toate astea, noi o mancam asa cum este.

6. Poti descrie o situatie in care munca ta a fost criticata si alta in care a fost laudata? Desigur, ceva ce te-a marcat.

Pupi, nu stiu ce sa raspund aici, jur ca nu am pus sare in loc de zahar niciodata ;))). Nu m-a marcat nimic pana acum, pe cuvant, asa ca nu stiu ce sa raspund!

7. Daca ar fi sa iti faci radiografia sufletului, cum te-ai descrie pe tine ca femeie, mama, prietena?

Sunt o femeie destul de pretentioasa, cu mine insami in primul rand, am si simtul umorului, desi nu pare :P si sunt foarte serioasa in tot ce fac si in comportament (defect profesional!). Ca mama sunt concentrata si dedicata, iar ca prietena foarte devotata si sincera. La intrebarea asta ar fost mai obiectiv sa raspunda altcineva, ca eu nu sunt prea modesta.

8. Ce iti place sa pregatesti mai mult pentru familia ta si cat timp aloci gatitului??

Imi place sa gatesc mancaruri simple, cu ingrediente putine, dar de foarte buna calitate. Am invatat asta de la Jamie Oliver si mi se potriveste foarte bine acest stil. Eu insami nu sunt sofisticata sau complicata, iar asta se reflecta si in bucatarie. Visez sa am posibilitatea sa merg dimineata in piata plina cu peste, legume si fructe proaspete, si sa pot cumpara cele mai bune ingrediente.

Alor mei le gatesc ce pot cu ce am, ne plac pastele, puiul cu lamaie la cuptor, humusul, chilli con carne, ca sa enumar cateva preferate. Legumele de sezon sunt cele care ma inspira in aceasta perioada, profit de ele! Dulciuri fac rar, mai ales vara, prefer sa mancam fructele proaspete, vreau sa o invat pe Eva sa manance sanatos si, din fericire, ii plac mult legumele si fructele! Dar prajitura noastra preferata este cheescake pe care noi o numim "Prajitura cu dragoste".

9. Poti sa ne spui cum ai primit vestea castigarii polonicului si de ce anume te-a atras concursul?

 Am fost chiar surprinsa, mai ales ca ultima data cand verificasem eram pe locul 4. M-a atras cartea cu Gordon Ramsey, de aceasta data, dar am participat si in perioade cand nu erau premii, poate pentru a primi si o alta confirmare ca am talent la gatit, aprecierea voastra ma onoreaza si e importanta! Nu am facut prajitura special pentru concurs, dar daca s-a nimerit sa fie la tema m-am inscris.

10. Cum ai gasit RC si ce te-a determinat sa devii membru activ?

Oh, nici nu mai stiu, au trecut aproape 4 ani! Cu siguranta l-am gasit cautand o reteta, si m-am inscris pentru ca am nevoie sa comunic cu oameni cu care impartasesc aceeasi pasiune, asta e clar! A, si mi-au placut mult moderatorii si felul lor de a comunica cu noi, asa ca am ramas. Mi-am facut si o prietena buna, Thea, cu care vorbesc aproape zilnic de vreo 2 ani si ceva, chiar daca nu ne-am vazut decat o data!

11. Ce ai schimba pe site, ce ai recomanda si ce ai vrea sa transmiti celorlalte fete care te citesc, te sustin, te cunosc ?

Despre RC numai de bine! Ma bucur ca se redimensioneaza singure pozele. As schimba ceva la concurs, in sensul ca acum votam simple fotografii, ma gandesc sa fie si un concurs de genul "reteta cea mai incercata de membrii RC", adica ceva mai plapabil, conteaza foarte mult, zic eu, ca si altcineva sa faca o reteta postata de tine, atunci e cu adevarat valoroasa, ar putea sa participe cu foto si impresii cei/cele care fac efectiv o reteta, am explicat cam haotic, dar sper sa se inteleaga.

In sfarsit, va transmit gandurile mele bune, sper ca v-a facut placere sa cititi interviul, va imbratisez cu drag, va urmaresc si ma inspirati in fiecare zi! Servus si v-am tzucat!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia