Inghetata - Origine si Istorie

Originile inghetatei sunt destul de neclare. Cert este ca multe civilizatii antice au fost cucerite de un predecesor al inghetatei actuale. Mesopotamia e recunoscuta ca detinand primele locuri special concepute pentru racirea alimentelor (datand de acum 4000 de ani), amplasate pe malul raului Eufrat, unde persoanele instarite isi depozitau alimentele. Faraonii Egiptului solicitau sa li se trimita gheata pe mare. In secolul V inainte de Hristos, grecii vindeau conuri de gheata amestecate cu miere si fructe.

In Imperiul Roman, imparatul Nero (37-68 e.n.) poruncea sa-i fie aduse gheata si zapada din munti pentru a fi combinate cu fructe si miere pentru a le da savoarea mult apreciatei inghetate. Desi nu exista documente scrise care sa ateste acest lucru, se pare totusi ca inghetata isi are originea in curiozitatile culinare ale Imparatului Tang din Shang, China, (1675-1646 i.e.n.), care adora amestecul zapadei cu sirop de fructe si lapte.

Marco Polo a fost cel care in 1295 a facut cunoscut rolul laptelui in inghetata, preluand ideea din China si aducand-o in Italia. Amestecarea laptelui cu gheata avea meritul de a face desertul mai cremos, prin urmare, aceasta idee a prins foarte repede la nobilimea vremii, devenind un ingredient mult ravnit la dineurile fastuase organizate in acea perioada.

Din Italia, "laptele inghetat" a ajuns in Franta, in secolul 16, prin Catherine de Medici care a devenit regina Frantei prin casatoria cu Henry al II-lea. Curand dupa instalarea acesteia in Franta, multi dintre bucatarii francezi pregateau acest desert ca pe o specialitate delicioasa. Nu a mai durat mult pana cand un bucatar francez si-a deschis un magazin special pentru a vinde inghetata, fiind primul care a adaugat aroma de ciocolata sau de capsuni pe laptele inghetat.

In America, inghetata a ajuns in secolul 18, in 1776 fiind deja deschis primul magazin ce vindea exclusiv inghetata la New York.

Odata cucerita intreaga lume de aroma ispititoare a inghetatei, inventiile dedicate imbunatatirii ei nu au ezitat sa apara. Una peste alta, istoria inghetatei moderne este strans legata de o serie de descoperiri:

posibilitatea racirii alimentelor sau bauturilor prin amestecarea cu gheata sau cu zapada;dizolvarea sarurilor in apa produce un efect de racire (si raspandirea acestei idei); In aceasta etapa, inghetata era facuta manual prin plasarea unui bol intr-un tub ce continea gheata si sare. Aceasta metoda permitea reducerea temperaturii ingredientelor printr-un proces relativ simplu: sarea este racita de catre gheata, iar efectul sarii asupra ghetii era de topire partiala, absorbind totodata caldura latenta, aducand astfel amestecul sub temperatura de inghet. inventarea aparatului de facut inghetata pe la mijlocul secolului al XIX-lea; Principiul de functionare al acestui e similar celui prezentat anterior, cu mentiunea ca aceasta masinarie diminua timpul alocat unei inghetate, facand-o totodata si mai cremoasa.inventarea frigiderului mecanic (sfarsitul sec. al XIX-lea, inceputul sec. XX);

Cateva Retete de Inghetata in Cartea de Bucate Retete Culinare:

Inghetata Caramel Inghetata Cremoasa - Izlandi Fagylalt Inghetata cu fructe Inghetata cu piscoturi Inghetata de banane Inghetata de cacao

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Nacreala cu spuma de pe zer
3
Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
4
Carte de bucate

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros, perfect pentru pranz sau cina. Descopera cum sa gatești acest fel de...

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Desert pasca cu branza, merisoare, stafide si glazura de ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza, merisoare, stafide si glazura de ciocolata

Chiar daca a trecut Pastele, se poate pregati acest desert ca un cheesecake, indiferent cum, va fi la fel de delicios....

Desert pasca cu branza, merisoare, stafide si glazura de ciocolata
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute