Mancarurile traditionale romanesti sunt delicioase, hranitoare, consistente si au la baza, in buna masura, grasimi. Cu ajutorul numeroaselor campanii de informare la care suntem expusi, acum stim cu totii efectele negative ale grasimilor: cresc colesterolul, obosesc ficatul si pancreasul si afecteaza vasele sanguine.
Totusi, organismul nostru are nevoie de o alimentatie care sa contina in procent de 20% grasimi, intrucat acestea sunt responsabile pentru:
*buna functionare a creierului (abilitati de invatare, memorare, echilibrarea starilor de spirit).
*dezvoltarea creierului fatului in timpul vietii intrauterine;
*construirea membranelor celulare si sporirea flexibilitatii celulelor;
*energizarea inimii 60% sin energia inimii provine din arderea grasimilor;
*functionarea ochilor;
*incetinirea digestiei si prin asta furnizarea de timp suficient organismului pentru a-si absorbi nutrientii de care are nevoie.
* buna absorbtie a vitaminelor solubile in grasimi (A, D, E, K)
Pentru a combate efectele nocive ale grasimilor si pentru a beneficia din plin de cele pozitive, trebuie sa invatam sa diferentiem intre gasimile bune si cele rele.
In general, ne fac rau grasimile de origine animala. Acestea sunt grasimi saturate si sunt responsabile pentru cresterea in exces a colesterolului care, nefiind utilizat, se depune pe peretii arterelor, ceea ce duce la un risc sporit de infarct miocardic si tromboza arteriala. Eliminarea completa a grasimilor din dieta este o eroare, intrucat colesterolul este o substanta elementara vietii, pentru ca din el, organismul sintetizeaza sarurile biliare, hormonii sexuali etc.
O persoana adulta are zilnic nevoie e maxim 300 mg de colesterol. Aceasta cantitate trebuie obtinuta din acizii grasi polinesaturati si mononesaturati, care se gasesc in grasimea de peste si alimente de origine vegetala precum: uleiul de floarea soarelui, germeni de grau, nuci, soia, fructe uscate, peste si uleiul de masline cea mai importanta surse de grasimi mononesaturate etc.
Cum poti reduce colesterolul ingerat:
*consuma cat mai putin carne (in special carnea de porc);
*alege produsele lactate degresate;
*axeaza-ti alimentatia pe fructe, legume, zarzavaturi, intrucat acestea sunt bogate in fibre;
*ajuta-ti organismul sa arda grasimile, facand sport.
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii